У Раді готуються створити ТСК щодо "вагнерівців" і Медведчука

Субота, 13 березня 2021, 16:41

У Верховній Раді планують створити тимчасову слідчу комісію щодо справи "вагнерівців" і так званих плівок Суркова-Медведчука.

Джерело: голова фракції і політради "Слуги народу" Давид Арахамія на брифінгу після з'їзду партії у суботу

Пряма мова: "Ми створюємо ТСК. Вона не про "вагнерівців", але ситуація з "вагнерівцями" входить і має бути розглянута в першу чергу в цій ТСК. Вона ширша. Чому вона ширша? Тому що нещодавно також були оприлюднені плівки Суркова-Медведчука, які викликали чималий резонанс у суспільстві.

Тому два перших епізоди, які мають розслідуватися на цій ТСК – це ситуація з "вагнерівцями" і ситуація з цими плівками".

Деталі: За словами Арахамії, представники "Слуги народу" направили листи до всіх фракцій з ініціативою створення такої ТСК.

Пряма мова: "Станом на зараз відповіли депутатська група "Довіра", "За майбутнє", ОПЗЖ. Не надали людей у цю ТСК тільки "Голос" і "ЄС".

У понеділок це буде розглядатися на регламентному комітеті. Якщо буде позитивна відповідь (я думаю, що вона буде), то ця ТСК буде винесена на голосування до Верховної Ради".

Що передувало: 9 березня народного депутата "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука допитали слідчі СБУ, зокрема щодо фактів, які фігурують в так званих "плівках Медведчука-Суркова", які раніше були оприлюднені у ЗМІ.

25 лютого видання "Цензор" оприлюднило аудіозапис розмови двох людей з голосами, схожими на голоси Медведчука і колишнього помічника президента РФ Владислава Суркова, які обговорюють поставки електроенергії в окупований Крим і обмін полоненими на Донбасі. Розмова датована 2014 роком.

Передісторія:

  • 29 липня 2020 року в Білорусі затримали 33-х іноземних громадян, які виявилися бойовиками "Вагнера". Вони прибули з Росії й оселилися в санаторії під Мінськом. 
  • Згідно з інформацією джерел УП, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак, за даними ЗМІ, операція зірвалась після того, як силовики доповіли Офісу президента.