В КНУ кажуть, що для позбавлення Лукашенка звання доктора немає процедури

Понеділок, 29 березня 2021, 13:22

Київський національний університет імені Тараса Шевченка не може позбавити звання почесного професора самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка через відсутність відповідної процедури.

Джерело: новообраний ректор КНУ Володимир Бугров в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна

Пряма мова: "Насправді на сьогоднішній день відсутня процедура. Ми живемо в правовій державі, тому має бути механізм позбавлення таких звань. Наразі, Історико-меморіальна комісія надала висновок Вченій раді університету, що такого прецеденту не було в жодні роки. І на тому дискусія призупинилася, але вона не завершена". 

Деталі: Новий ректор заявив, що буде пропонувати Вченій раді університету створити комісію, яка б розробила "візію щодо можливості" того, як можна позбавити особу звання. У випадку, якщо така процедура буде ухвалена, то Бугров особисто буде голосувати "за" позбавлення Лукашенка звання почесного доктора КНУ. 

Передісторія:

  • Ініціативна група випускників та студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка ще у серпні 2020 року просила ректора і членів вченої ради університету скасувати звання Почесного доктора КНУ Олександру Лукашенку.
  • Тоді в КНУ обіцяли, що у вересні 2020 року Вчена рада університету розгляне це питання.