Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна відмовила в екстрадиції американця, який воював на Донбасі

Четвер, 4 березня 2021, 11:06
Україна відмовила в екстрадиції американця, який воював на Донбасі

Апеляційний суд Києва скасував рішення про екстрадицію в США Крейга Ленга, колишнього добровольця "Правого сектору", який воював на Донбасі на боці українських військових.

Джерело: Facebook-сторінка адвоката Ленга Дмитра Моргуна, The New York Times  

Деталі: Адвокат повідомив, що 2 березня було опубліковано рішення апеляційної інстанції, яка скасувала рішення про екстрадицію Ленга до США за екстрадиційним запитом.

Американське видання пише, що Ленг ветеран армії і уродженець північної Кароліни був звинувачений у США у подвійному вбивстві.

Історія Ленга привернула увагу преси та громадськості через участь іноземця у військових діях на Донбасі.

Зокрема, лунали думки про те, що не варто американцю воювати в іноземних збройних формуваннях та ще й націоналістичних і приймати участь у гарячих конфліктах.

Водночас, у NYT відзначають, що в Україні націоналістичні групи, такі як "Правий сектор", воюють на стороні влади проти сепаратистів, яких підтримує Росія, тож будь-яке припущення, що ці організації "екстремістські" може зіграти на руку пропагандистам Кремля.

Відзначається, що прихильники РФ намагаються заклеймити війну в Україні як боротьбу російськомовних з "неофашистською" владою Києва.

Водночас, на ультраправі партії в Україні припадає крихітна доля голосів виборців.

Таким чином, апеляційний суд Києва погодився із доводами адвоката Ленга про те, що американець, не дивлячись на звинувачення у вбивстві, зіткнувся з судовим переслідуванням у Штатах через його військову службу в Україні.

Суд в Україні вирішив, що Ленг має право прохати про притулок в Україні.

За словами адвоката, попри рішення суду Ленга все одно можуть депортувати у США, якщо його клопотання про притулок відхилять.

Сам Ленг запевняє, що не має жодних "ультраправих" поглядів і не є "нацистом". Він сказав, що вилетів з рядів армії США, тому що був відсутнім без дозволу.

Ленг потрапив в Україну у 2015 році. Він розповів, що коли прибув на схід України "хтось вручив йому гвинтівку прямо на вокзалі", а на ранок його відправили на фронт.

У матеріалах справи йдеться про те, що Ленг у 2016 році писав своєму другу військовому, якому давав настанови, що його можуть "попросити вбити певних людей, які потрапили в погану славу певних груп".

Згодом у 2018 році, коли він повернувся у США, за версією прокуратури, він разом із своїм колегою вбив пару, щоб забрати їхні гроші для подорожі на південь Америки, щоб приєднатися до воєнізованого угрупування, яке боролося проти влади Венесуели.

Його спільника арештували, а Ленг повернувся в Україну. Ні він, ні його спільник провини не визнають. Американець має в Україні дівчину та дитину.

Відзначається, що судовий процес в Україні висвітлив ще одну проблему. Зокрема, американці, які так чи інакше беруть участь у військових конфліктах на стороні союзників США можуть стати мішенню для переслідування у рідній країні.  

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...