Україна різко підскочила у рейтингу соціального прогресу

П'ятниця, 5 березня 2021, 22:50
Україна різко підскочила у рейтингу соціального прогресу

У 2020 році Україна у світовому рейтингу за значенням індексу соціального прогресу (Social Progress Index) посіла 63 місце серед 163 країн.

Джерело: міністр соцполітики Марина Лазебна, яку цитує Урядовий портал

Деталі: В порівнянні з 2019 роком Україна піднялась на 17 позицій з 80 місця, випередивши Шрі-Ланку, Македонію, Казахстан, Молдову, Росію, Паргвай, Кабо-Верде, які роком раніше мали кращі показники індексу, ніж Україна.

Зазначається, що у 2020 році кількість країн, які входять до перших трьох груп, – з дуже високою якістю життя, високою якістю життя та помірно високою якістю життя – скоротилась зі 104 до 71. Це сталось переважно через пандемію, погіршення доступу до необхідних медичних послуг та навантаження на системи охорони здоров’я країн. Україна не лише залишилась у третій групі, але і покращила свої результати.

Пряма мова Лазебної: "У світі вже давно критикується підхід до оцінки добробуту людей лише через вимірювання економічних показників, як, наприклад, ВВП. Безумовно, зростання доходів веде до зростання рівня життя, але у світі можна побачити як значний соціальний розвиток в країнах при достатньо скромних рівнях доходів, так і зменшення добробуту людей при порівняно високих доходах.

Індекс соціального прогресу – це спроба продемонструвати, до чого мають прагнути країни та уряди на додаток до суто економічного зростання, щоб люди почували себе комфортно у своїй країні.

Важливо, що у рік пандемії Україна покращила свої позиції в цьому глобальному рейтингу. Це означає, що як мінімум на частину викликів ми реагували правильно. Окремо хочу зазначити, що серед 15 країн зі схожим рівнем ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності Україна посіла 5 місце за значенням цього індексу".

Довідково: Індекс соціального прогресу вимірює ступінь забезпечення країнами соціальних та екологічних потреб громадян за 54 індикаторами, згрупованими за трьома напрямками:  задоволення базових людських потреб (харчування, доступ до води, електроенергії, санітарія, особиста безпека), забезпечення основ добробуту (здоров’я та медичні послуги, доступ до знань, інформації та комунікацій, екологія), та забезпечення можливостей для людей (основні права, персональна свобода та свобода вибору, інклюзія, рівність та можливості розвитку).

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування