Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Швейцарці підтримують заборону приховувати обличчя

Понеділок, 8 березня 2021, 01:23
Швейцарці підтримують заборону приховувати обличчя

Пропозиція заборонити приховувати обличчя в громадських місцях знайшла підтримку на референдумі у Швейцарії. 

Джерело: Reuters

Деталі: Попередньо, висловились "За" більше 51% учасників волевиявлення. Водночас проголосували протилежно 48,8%. 

Хоча на офіційному рівні не заявляють, що йдеться про заборону паранджі, проте місцеві політики та ЗМІ вже назвали цю ініціативу спрямованою саме проти ісламу. 

Ініціювала голосування та ж група, що в 2009 році організувала референдум щодо заборони нових мінаретів. 

Мусульманські групи вже засудили такі дії та заявили, що будуть оскаржувати рішення. У Центральній раді мусульман Швейцарії вважають, що заборона "відкриває старі рани та ще більше розширює правову нерівність, направляючи чіткий сигнал про відторгнення для мусульманської меншини". 

Зазначається, що два швейцарських кантони вже мають місцеві заборони на покриття обличчя, хоча майже ніхто в країні не носить паранджу, а лише близько 30 жінок носять нікаб. Водночас, мусульмани складають 5% населення держави, загалом же в Швейцарії проживає - 8,6 млн громадян. 

Уряд закликав людей голосувати проти заборони. 

Що передувало: У неділю Швейцарія проводила референдум про заборони приховувати обличчя в громадських місцях.

Нагадаємо:

  • У Франції з 2011 року діє заборона на носіння в громадських місцях мусульманського одягу, що повністю приховує обличчя.
  • У 2014 році Європейський суд з прав людини в Страсбурзі (ЄСПЛ) ухвалив рішення, що прийнятий у Франції закон, заснований на ідеї "мирного співіснування", не порушує Європейську конвенцію з прав людини. Рішення ЄСПЛ відкрило шлях для прийняття подібних законів і в інших європейських країнах, на які поширюється юрисдикція суду в Страсбурзі.
  • У 2018 році в Данії прийняли закон, що забороняє появу в громадських місцях в головних уборах і елементах одягу, які закривають все обличчя.
  • Часткові заборони на предмети одягу, що повністю приховують обличчя, діють в Німеччині, Нідерландах, Болгарії та Австрії.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування