Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАЗК програло суд власникам серверів, яких звинувачувало в корупції: мають сплатити 7,7 млн

Вівторок, 9 березня 2021, 18:31
НАЗК програло суд власникам серверів, яких звинувачувало в корупції: мають сплатити 7,7 млн

Суд зобов’язав Національне агентство з питань запобігання корупції заплатити 7,7 мільйонів гривень власникам серверів, на яких раніше працював реєстр декларацій, і повернути обладнання.

Джерело: засідання Господарського суду Києва; адвокат власників обладнання Віталій Власюк у коментарі УП; заява НАЗК

Деталі: Суд частково задовольнив вимоги ТОВ "Алтаюр", яке з 2017 здавало сервери в оренду. 

На початку 2020 року НАЗК відмовилось продовжувати договір оренди через нібито підозри в завищенні ціни, однак продовжило користуватись обладнанням.

Згідно з рішенням суду, Нацагентство має повернути обладнання власникам, а також сплатити їм сукупно близько 7,7 мільйонів гривень за перші півроку.

Власники планують судитись із відомством за весь час користування.

Водночас, сервери арештовані у кримінальній справі, яку веде Національне антикорупційне бюро. При цьому адвокат "Алтаюру" сказав УП, що коли рішення про поверення обладнання набуде чинності, його будуть виконувати, не уточнивши, яким чином.

Рішення можливо оскаржити протягом 20 днів після проголошення повного тексту.

У НАЗК заявили, що планують оскаржувати рішення. У відомстві кажуть, що повернути майно фактично неможливо, адже воно є доказом у кримінальній справі. Також у НАЗК вважають необґрунтованим стягнення близько 7 мільйонів, адже "вартість обладнання в різні роки становила до 3,2 млн грн". 

Раніше в інтерв’ю УП голова Нацагентства Олександр Новіков говорив, що власники серверів не просили повернути їм майно до того, як на нього був накладений арешт.

Однак під час суду представники НАЗК не заперечували, що такі прохання були, однак говорили, що вони не були належним чином оформлені. 

Також у суді юристи Нацагентства апелювали до того, що в кінці 2019 року, коли сплив попередній договір оренди, підписали з "Алтаюром" акти приймання-передачі обладнання. Власники серверів же заявили, що ці документи були формальними і насправді їхнє майно їм не віддавали.

Читайте також: Новий керівник НАЗК Новіков: Позиція НАЗК – вигравати, не вв'язуючись у битву

Передісторія:

  • НАЗК з 2017 року орендувало в "Алтаюру" сервери для реєстру. Вони використовувались підприємством "Українські спеціальні системи", яке адмініструє реєстр.
  • На початку 2020 року у НАЗК запідозрили завищенні ціни оренди. Після цього договір з "Алтаюром" не був продовжений, НАБУ почало розслідування, а сервери згодом арештували.
  • В "Алтаюрі" завищення ціни заперечують і заявляють, що після відмови продовжити договір їм незаконно не повернули обладнання, на той момент ще не арештоване.
  • 31 грудня 2020 року, за словами НАЗК, реєстр декларацій перенесли на нові, державні сервери.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: