Портнов, Богдан і Вовк впливали на звільнення голови КСУ – ЗМІ

Середа, 8 вересня 2021, 23:31
Портнов, Богдан і Вовк впливали на звільнення голови КСУ – ЗМІ
фото: slidstvo.info

Журналісти після аналізу так званих "плівок Вовка" зазначають, що високопосадовець часів Януковича Андрій Портнов, ексглава ОПУ Андрій Богдан та голова ОАСК Павло Вовк впливали на процес звільнення голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, яке відбулося у травні 2019 року. 

Джерело: розслідування "Слідство.Інфо"

Деталі: Із записів журналісти дізналися, що навесні 2019 року Вовк неодноразово спілкувався ймовірно з Портновим, який на той момент перебував за кордоном, та з Богданом, який тоді був у штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського. 

З отриманих плівок випливає, що Вовк та його співрозмовники у той час одночасно могли координувати звільнення Шевчука з посади голови КСУ, та просувати скасування закону про люстрацію, в чому вони могли бути зацікавлені. Спершу Вовк радив одному із своїх співбесідників не гарячкувати з поспішним звільненням голови КСУ, але потім змінив свою думку. 

 

"Коротше, я с тобою згоден, запускай. Вперед, питань нема. Будемо дивитися. Єдине що, звичайно, все таки відчував, що ми могли б завершити (ймовірно, скасування закону про люстрацію - ред.), а зараз вже починається гра така, знаєш, ну, непередбачувана. Х*р його знає: піде в глуху оборону або дійсно здадуться. Ну, я все це розумію, єдине, що, звичайно, було б краще, якщо б ти вже міг сюди приїжджати", - сказав суддя Вовк у розмові ймовірно з Портновим.

За кілька годин після цієї розмови судді Конституційного суду проголосували за звільнення Шевчука, позбавивши його посади голови суду та мантії судді. Сам Шевчук назвав ці дії незаконними і заявив про "конституційний переворот".

"Андрюха (ймовірно, Портнов - ред.) просто хоче, щоб всі йому подзвонили і сказали: "Андрюха, бл*, всі на колінах. Що нам робити?" Ну, я Андрію намагався пояснити, що на відстані не виходить так. Розумієш? Ну всі вони, с*ка, як діти. Треба з кожним сісти, говорити, бл*, торгуватися. А в Андрюхи відчуття, що всі злякалися, всі хочуть с*ка просто не знають, як добігти і що зробити", – так Вовк у розмові з, ймовірно, Богданом.

За кілька днів після розмов Портнов повернувся до України після п’яти років перебування за кордоном.

Журналісти включили записи розмов Вовка щодо подій в КСУ колишньому начальнику Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергію Горбатюку, який керував справою "плівок Вовка". За словами Горбатюка, завдяки низці фактів, які були озвучені у розмовах, можна стверджувати, що одним із співрозмовників Вовка був саме Портнов.

Також Горбатюк висловив припущення, що другим співрозмовником на ім’я Андрій, який фігурує на плівках, міг бути Богдан.

Невдовзі після цих подій Конституційний Суд очолив нинішній його голова Олександр Тупицький. У коментарі "Слідству.Інфо" він заявив, що Шевчука вони звільнили законно, і що він не спілкувався з Портновим, Богданом або Вовком стосовно цього питання. 

Портнов відповів, що інформація про його можливий вплив на Конституційний суд не відповідає дійсності.

Богдан відмовився спілкуватися з репортерами, а Вовк проігнорував офіційні запити з проханням про коментар.

Читати також: Президентів багато – ОАСК один. Як Павло Вовк став ганебним суддею десятиріччя

"Ти сумнівався у нашій політичній проституції?" Як нові плівки Вовка показали суддівську імперію влади

Передісторія: 

  • Голова ОАСК Павло Вовк, його заступник Євген Аблов та Валерій Келеберда фігурують у справі щодо створення злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі.
  • Ще у квітні 2021 року президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, яким запропонував ліквідувати скандальний Окружний адміністративний суд Києва. З того часу законопроєкт перебуває у Верховній Раді без руху. 
  • У травні 2017 року Вища рада правосуддя відмовилась звільняти суддю Аблова, який 9 грудня 2013 року зобов'язав Беркут розігнати Майдан.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...