Маріупольці досі не мають доступу до їжі й води, потрібні "зелені коридори" – мер

Середа, 1 червня 2022, 13:51

У Маріуполі залишаються понад 100 тисяч жителів, вони з квітня не мають доступу до питної води та їжі, окупанти видають їм питну воду за роботу, заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Джерело: Вадим Бойченко в ефірі національного телемарафону #UA разом 1 червня

Пряма мова: "Ситуація була і залишається дуже складною. У місті в заручниках окупаційні війська і війська ОПЗЖ, які проголосили себе владою, тримають більше 100 тисяч населення. 

Реклама:

До цього вони вбивали людей "Градами", артилерією, вбили більше 22 тисяч населення… Тепер ми бачимо, що вони готуються і далі вбивати маріупольців уже своєю бездіяльністю. 

Вони щось намагалися зробити з точки зору подачі питної води – але у них нічого не виходить". 

Деталі: Бойченко додав, що кількість поховань у захопленому місті збільшуються, є ще й стихійні поховання. 

ВІДЕО ДНЯ

Він наголосив, що підвищення температури і зливи формують загрозу інфекційних захворювань: спалахи дизентерії й холери можуть вбити ще тисячі маріупольців.

Пряма мова: "Вони (російські окупанти – ред.) залучили "МНС ДНР", щоб ті розвозили воду. Але вчора маріупольці повідомили нам, що з них продовжують знущатися: привезену питну воду вони просто так не видають, а хочуть, щоб маріупольці пішли розбирати завали, збирати (тіла – ред.) й допомагали їм ховати вбитих, приховувати ці воєнні злочини... Маріупольці сьогодні працюють за воду… 

І те, що вони (окупанти – ред.) показують у своїх пропагандистських відео, як вони у квітні намагалися видавати їжу, сьогодні цього не відбувається. З квітня маріупольці не мають доступу до їжі і немає, як ми бачимо, питної води. 

Сьогодні ці покидьки тримають у заручниках більше 100 тисяч населення – і маріупольці не мають змоги виїжджати до підконтрольної частини нашої держави. Тому нам треба єднатися навколо цієї проблеми, гуртувати міжнародних партнерів, ООН, Червоний хрест – і створювати стійкі "зелені коридори", щоб наші українці мали змогу їхати до підконтрольної території нашої держави".

Деталі: Коментуючи інформацію свого радника Петра Андрющенка про намір окупантів демонтувати зруйновані будівлі в Маріуполі, Бойченко сказав, що у місті всього 2600 будівель, 50% із них окупанти "зруйнували в попіл" – це більше тисячі багатоповерхівок.

Мер також додав, що з-під завалів будинків зараз піднімають по 70, 100, 200 осіб. 

Це тисячі вбитих мешканців. Трупний запах створює сморід. У місті також не працює каналізація, відсутня система збору сміття. 

Однак останнім часом завали розбирають лише окупанти – так зване "МНС ДНР", із процесу виключили місцеве населення. Бойченко припускає: щоб жителі не передавали законній владі Маріуполя інформацію.

Нагадаємо :Маріуполь був заблокований російськими військами у перші дні війни, з 1 березня, а 20 травня загарбники повністю взяли портове місто під контроль, коли останні українські захисники вийшли з підземель заводу "Азовсталь".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
12:08
ФОТОПереяславський пес Хатіко знайшов люблячу родину та отримав нову кличку
11:49
фотоВійськовий "продав" ухилянту місце в делегації для виїзду за кордон
Усі новини...