У Польщі розповіли подробиці щодо викриття шпигунської мережі РФ

Четвер, 16 березня 2023, 12:56

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) затримало дев’ять людей, підозрюваних у шпигунстві на користь Росії, щодо шести з них суд ухвалив рішення про арешт.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Polsat News.

За словами Камінського, у співпраці з російськими спецслужбами підозрювані здійснювали розвідувальну діяльність проти Польщі та готували диверсійні акти в інтересах російської розвідки.

Реклама:

"Затримані є іноземцями з-за східного кордону", - сказав міністр, який координує роботу спецслужб.

"До шістьох з них суд застосував тимчасовий арешт. Прокуратура висунула звинувачення у шпигунстві на користь Росії та участі в організованій злочинній групі", - розповів Камінський.

Щодо трьох затриманих вчора осіб тривають слідчі дії.

ВІДЕО ДНЯ

"Докази вказують на те, що група займалася моніторингом залізничних маршрутів. До її завдань входило виявлення, моніторинг та документування перевезень зброї, що здійснювалися від імені України", - розповів Камінський.

За його словами, підозрювані також готувалися до диверсійних дій, спрямованих на паралізацію поставок обладнання, зброї та допомоги в Україну.

Співробітники ABW вилучили камери, електронне обладнання, а також GPS-передавачі, які мали бути встановлені на вантажі з гуманітарною допомогою для України.

"Група також отримала завдання здійснювати пропагандистську діяльність, спрямовану на дестабілізацію польсько-українських відносин, розпалювання ворожих настроїв у Польщі щодо країн НАТО та атаки на політику польського уряду щодо України", - сказав міністр.

За його словами, є докази того, що росіяни платили членам групи винагороду за їхню діяльність.

"ABW має докази того, що підозрювані отримували гроші від російських спецслужб на постійній основі", - зазначив Камінський.

Він додав, що слідство триває. За його словами, в нинішній ситуації інформація "повинна бути суворо дозованою".

"Наразі тривають оперативні заходи служб і прокуратури. Справа ще трьох затриманих у середу незабаром буде передана до суду і вони також будуть заарештовані", - сказав міністр.

Раніше віцепрем'єр Польщі й міністр національної оборони Маріуш Блащак підтвердив, що офіцери Агентства внутрішньої безпеки ліквідували в країні шпигунську мережу, яка діяла на користь Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування