Сили оборони просунулися під Бахмутом і на Запоріжжі – ISW

Понеділок, 4 вересня 2023, 05:22

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) підтвердили просування українських захисників під Бахмутом і на заході Запорізької області.

Джерело: ISW

Деталі: В огляді вказують: українські війська продовжили контрнаступальні операції і 3 вересня просунулися вперед під Бахмутом і на заході Запорізької області. Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили проводять наступальні операції на Мелітопольському напрямку.

Геолокаційні дані за2 і 3 вересня вказують на те, що українські сили контролюють південну частину Кліщіївки. Речник Таврійського угруповання українських військ Олександр Штупун заявив, що українські сили досягли успіхів у напрямку Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

У звіті також йдеться про те, що командувач Таврійської групи українських військ бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що російські війська присвятили 60 відсотків свого часу і ресурсів створенню серії оборонних позицій, які зараз прорвали українські війська, і лише по 20 відсотків – двом наступним, розташованим далі на південь.

Аналітики зазначають: ця прорвана серія російських оборонних позицій складається з системи взаємопов'язаних російських окопів і бліндажів, захищених протитанковими ровами і щільними мінними полями, і заява Тарнавського підтверджує попереднє спостереження ISW того, що російські війська, можливо, не проводили аналогічну складну підготовку на наступних серіях оборонних рубежів, зокрема, щодо щільності мінних полів.

За спостереженнями експертів, російські військові, схоже, проводять масштабний набір особового складу за допомогою прихованої мобілізації, хоча підготовка і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються сумнівними.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив 3 вересня, що з початку 2023 року 280 000 осіб підписали контракти з Міністерством оборони Росії.

Медведєв зазначив, що ця цифра включає осіб, які раніше перебували в російському військовому резерві або воювали як добровольці.

Рівень підготовки та бойового досвіду цих контрактників, ймовірно, різний, оскільки російські військові рекламують контракти терміном від кількох місяців до двох років, – припускають фахівці.

Ключові висновки ISW за 3 вересня:

  • Українські війська продовжували контрнаступальні операції і 3 вересня просунулися вперед під Бахмутом і в західній частині Запорізької області.
  • Кілька російських джерел стверджували, що українські сили продовжують діяти на лівому (східному) березі Дніпра в окупованій частині Херсонської області.
  • Російські війська здійснили серію ударів з безпілотників по об'єктах української портової інфраструктури в Одеській області 3 вересня.
  • Російські військові, схоже, проводять масштабний набір особового складу за допомогою прихованої мобілізації, хоча підготовка і розподіл цих нових військовослужбовців залишаються незрозумілими.
  • Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, на заході Донецька, у прикордонній зоні між західним Донецьком і східним Запоріжжям та на заході Запорізької області, а 3 вересня просунулися вперед у деяких районах.
  • Російські правоохоронці патрулюють і охороняють виборчі дільниці в окупованій Україні, щоб не допустити висловлення громадянами своєї незгоди з виборами і фіксувати процес голосування.
  • Президент України Володимир Зеленський оголосив 3 вересня, що він звільняє чинного міністра оборони України Олексія Резнікова і має намір замінити його на Рустема Умєрова.