Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На російських військових полігонах є тортурні "ями" для порушників – ЗМІ

Вівторок, 24 жовтня 2023, 14:56
На російських військових полігонах є тортурні ями для порушників – ЗМІ
"Ями" в "Прудбої" на знімку від 7 серпня 2023 року ФОТО: PLANET.COM

Росіяни облаштували на полігонах "Прудбой" у Волгоградській області та "Тоцький" в Оренбурзькій області так звані тортурні "ями", куди саджають "порушників".

Джерело: "Важные истории

Дослівно: "Улітку 2023 року заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв, який курує масштабну кампанію з набору 400 тисяч контрактників у російську армію, відвідав із перевірками два російські полігони, де на той час навчали добровольців перед відправленням на війну, - "Прудбой" у Волгоградській області та "Тоцький" в Оренбурзькій області.

Реклама:

У "Прудбої", який вважається найкращим полігоном країни, цього ж літа з перевіркою побував міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Військові, які проходили там підготовку під час візитів Медведєва і Шойгу, розповіли "Важливим історіям" і Conflict Intelligence Team про існування тортурних "ям" на території полігонів.

Нам вдалося підтвердити їхні слова за допомогою супутникових знімків. Розповідаємо, що чекає добровольців на російських навчальних полігонах перед відправкою на війну".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Один із росіян, який був на тому полігоні, розповів журналістам, що у "Прудбої" дійсно є "ями", куди саджали "порушників".

Він розповів, що в "ямах" побували кілька його товаришів по службі, переважно спіймані на пияцтві.

За його словами, військова поліція їх била, а потім садила в "яму", де тримала їх від кількох днів до тижня. Їжу приносили раз на добу, а медичну допомогу не надавали.

Він додав, що один із його товаришів по службі помер на полігоні після того, як побував у "ямі", хоча незалежних підтверджень цьому інциденту "Важливим історіям" і CIT знайти не вдалося.

 
Прудбой. На знімку від 16 квітня 2023 року в цьому місці немає "ям"
ФОТО: PLANET.COM

Згодом чоловіку вдалося покинути полігон і виїхати з країни: "Побачив, яка жопа твориться навколо: заняття проводили для галочки, віджимали телефони, а тих, хто обурювався, разом з алкоголіками і косячниками саджали в "ями", і вирішив тікати".

Чоловік також розповів CIT, що він на власні очі бачив дві "ями" поруч із плацом для побудови особового складу.

Його слова підтверджує супутниковий знімок цього місця, зроблений на початку серпня 2023 року.

На ньому видно дві глибокі ями в землі недалеко від наметового табору, у тій самій точці, що вказав чоловік. На іншому знімку за квітень 2023 року ям немає. Вони з'явилися пізніше.

Ще один російський військовий, який дезертирував, влітку 2023 року проходив навчання на полігоні "Тоцький" в Оренбурзькій області. Він розповів, що в "Тоцькому" добровольців, які "порушили статут", били, тримали в кайданках, а "найбуйнішим" теж погрожували "ямами".

 
Об'єкти, схожі на "ями" на полігоні "Тоцький" в Оренбурзькій області на знімку від 4 серпня 2023 року
ФОТО: SKYFI

Чоловік не бачив "ями" на власні очі, але особисто чув, як його товаришам по службі погрожували "посадити на яму".

ЗМІ вивчили супутникові знімки Тоцького полігону: на знімку від початку серпня ми виявили дві ями недалеко від польового табору, де проживали солдати.

Влітку 2023-го в "Тоцькому" створювали нову, 25-ту армію, яку у вересні обіцяли відправити воювати. Туди звозили одних добровольців: 80% із них були колишні засуджені, люди, які відсиділи, за статтями - від убивств до зґвалтування малолітніх.

За словами чоловіка, з "порушниками порядку" в "Тоцькому" розбиралася група "наближених командира частини полковника І.Г.Єма".

ЗМІ надіслали запити до прес-служб Центрального і Південного військових округів РФ, а також до Міноборони РФ із запитаннями про "ями" на території полігонів "Прудбой" і "Тоцький".

 
У червні 2022 року на цьому місці ще не було "ям"
ФОТО: MAXAR TECHNOLOGIES/GOOGLE

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: