Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європарламенті пропонують передати Україні бронемашини, конфісковані при ввезенні до Лівії

Середа, 25 жовтня 2023, 18:16
У Європарламенті пропонують передати Україні бронемашини, конфісковані при ввезенні до Лівії
Фото: Getty Images

Депутат Європейського парламенту від Нідерландів Барт Гротгюйс запропонував передати Україні близко 150 броньованих машин, які конфіскували під час незаконного ввезення до Лівії.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на матеріал RTL Nieuws

Деталі: Повідомляється, що наприкінці минулого року військова місія ЄС IRINI, покликана запобігати порушенням ембарго ООН на постачання зброї до Лівії, перехопила нідерландське вантажне судно MV Meerdijk біля берегів Південної Африки.

Реклама:

Судно перевозило 41 броньований всюдихід типу BATT UMG з заводу в Об’єднаних Арабських Еміратах до Бенгазі – прибережного лівійського міста, яке контролюють не визнані міжнародною спільнотою сили генерала Халіфи Хафтара.

Вантаж вилучили й передали на зберігання на склад біля французького Марселя. Там загалом зберігаються щонайменше 146 військових транспортних засобів, що прямували до Лівії в порушення санкцій ООН.

Гротгюйс вважає, що цю бронетехніку Євросоюз має передати Україні. Його підтримують кілька впливових депутатів Європарламенту, зокрема Гі Верхофстадт.

ВІДЕО ДНЯ

"Конфісковані транспортні засоби – це велика удача для місії IRINI, справедливо й необхідно, щоб ми якнайшвидше передали це обладнання Україні. Війна в Україні перетворюється на війну на виснаження, і передача майже 150 машин буде дуже чітким сигналом для Росії, що Європа хоче йти до кінця", – сказав євродепутат.

Речник IRINI підтвердив RTL Nieuws, що передання захоплених транспортних засобів Україні є юридично можливим, й остаточне рішення щодо цього має ухвалити Європейська рада.

Нагадаємо: На початку жовтня США передали українським Збройним Силам патрони іранського походження, конфісковані під час спроби контрабанди до Ємену.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування