Бойові можливості росіян на Оріхівському напрямку значно погіршилися – ISW

Середа, 4 жовтня 2023, 05:58
Бойові можливості росіян на Оріхівському напрямку значно погіршилися – ISW
українська військова техніка, ілюстративне фото Ельдара Сарахмана, УП

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що бойові можливості російських підрозділів, які постійно воюють на Оріхівському напрямку, значно погіршилися, вони більше не можуть проводити всі контратаки і протистояти українського прориву.

Джерело: ISW

Деталі: Аналітики відзначають: міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час селекторної наради з російським військовим керівництвом відзначив дивну групу російських збройних формувань, що діють у західному напрямку Запорізької області.

Реклама:

Вони додають, що вибір Шойгу може свідчити про те, що він прагне відзначити російських командирів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо безперервних контратак.

Шойгу приписує успішні російські оборонні операції навколо Роботиного і Вербового підрозділам 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ), 56-ї повітряно-десантної бригади, 56-ї повітряної армії (Південного військового округу), 56-го десантно-штурмового (ПДВ) полку (7-ї дивізії ПДВ), 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморського флоту) та 291-ї гвардійської артилерійської бригади (58-ї армії ПдВО) під час наради російського військового командування 3 жовтня.

Експерти помітили, що Шойгу не виділив інші формування, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине-Вербове, такі як 108-й полк (7-а дивізія ПДВ) або 247-й полк (7-а дивізія ПДВ).

ВІДЕО ДНЯ

На думку фахівців, Міністерство оборони Росії регулярно навмисно применшує або завищує досягнення певних командирів, щоб досягти політичних цілей Шойгу або російського військового командування.

Деякі з виділених Шойгу формувань постійно контратакують на лінії Роботине-Вербове, що завдає їм шкоди.

У звіті нагадують, що 26 вересня ISW зафіксував, що підрозділи 70-го гвардійського мотострілецького полку та інші формування 58-го АК (ймовірно, включаючи 291-шу гвардійську артилерійську бригаду) продовжували контратакувати поблизу Новопрокопівки, незважаючи на їхній ймовірний деградований стан.

За оцінками ISW, залучення 70-го гвардійського мотострілецького полку до цих контратак свідчить про те, що бойові можливості активних елементів 7-ї дивізії ПДВ значно погіршилися, і що вони більше не можуть проводити всі контратаки вздовж українського прориву на Оріхівському напрямку.

Ключові висновки ISW за 3 жовтня:

  • Шойгу під час селекторної наради з російським військовим керівництвом відзначив дивну групу російських збройних формувань, що діють у західному напрямку Запорізької області.
  • Вибір Шойгу підрозділів може свідчити про те, що він прагне відзначити російських командирів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо безперервних контратак.
  • Міністерство оборони Росії просигналізувало про свою підтримку як чеченських підрозділів в Україні, так і чеченського лідера Рамзана Кадирова на тлі нещодавніх суперечок навколо міжетнічної напруженості в російському уряді, армії та інформаційному просторі.
  • Путін готується оголосити про свою  президентську кампанію в листопаді 2023 року і, як повідомляється, має намір обговорювати війну в Україні настільки мало, наскільки це необхідно в політичних меседжах.
  • За повідомленням Reuters, російські війська включили підрозділи "Штурм-Z" до складу звичайних російських підрозділів для проведення затратних контратак проти українського наступу на ключових ділянках фронту.
  • Українські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом та на заході Запорізької області 3 жовтня.
  • У ніч з 2 на 3 жовтня російські війська здійснили серію безпілотних та ракетних ударів по Україні.
  • Парламент Вірменії ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду 3 жовтня.
  • Російські війська проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області і просунулися вперед на деяких напрямках.
  • ФСБ проводить розслідування щодо губернатора Курської області Романа Старовойта, ймовірно, у спробі усунути чиновників, пов'язаних із загиблим фінансистом групи "Вагнер" Євгеном Пригожиним.
  • Російське видання "Верстка" виявило, що майже половина всіх окупаційних чиновників вищої та середньої ланки управління в окупованих Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях є вихідцями з Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: