Боррель розповів про перспективи мільйона боєприпасів для України

Вівторок, 14 листопада 2023, 12:05

Високий представник ЄС Жозеп Боррель розповів, що на зустрічі з міністрами оборони країн-членів вони дослідять ситуацію з виробництвом боєприпасів для підтримки України та способи збільшити поставки.

Джерело: "Європейська правда" із посиланням спілкуванні Борреля з пресою перед зустріччю міністрів у Брюсселі

Деталі: "Ми плануємо детально вивчити, на якому етапі ми зараз…і якими можуть бути темпи", – зазначив Боррель у відповідь на питання про обіцяний мільйон боєприпасів для України.

Реклама:

Він пояснив, що це питання укладених контрактів і наявного для цього фінансування у країн-членів.

За його словами, за першим напрямком – надання того, що європейські армії мали на своїх складах – країни ЄС вийшли на ті показники, яких очікували. За його словами, Україні вже передали понад 300 000 боєприпасів. 

"Пам’ятайте, що європейська індустрія дуже багато експортує. Близько 40% виробленого експортується до третіх країн. Тобто, не йдеться про нестачу виробничих потужностей, справа у тому, що ця продукція йде на інші ринки. Можливо, нам варто спробувати скерувати цю продукцію потік на пріоритет номер один – тобто Україну", – зазначив головний дипломат ЄС.

ВІДЕО ДНЯ

На запитання про політичну підтримку для такого рішення Боррель відповів, що європейські виробники зброї діють за логікою гравців на ринку.

"Тож питання у тому, щоб запропонувати ринок, який буде цікавішим для них", – зазначив Жозеп Боррель. 

Нагадаємо, очільник МЗС України заявив, що ЄС не встигає виконати свій план із постачання 1 млн артснарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.

Раніше головний дипломат ЄС припустив, що подальша допомога США Україні, ймовірно, скоротиться, тому країни ЄС мають бути політично готовими на цьому тлі продовжувати підтримувати Україну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: