Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кіпрські компанії попалися на приховуванні росактивів: влада країни обіцяє посилити контроль

Вівторок, 14 листопада 2023, 20:21
Кіпрські компанії попалися на приховуванні росактивів: влада країни обіцяє посилити контроль
офіс компанії PwC, яка підозрюється в махінаціях. фото: PwC

Велике розслідування консорціуму журналістів виявило роль кіпрських компаній у приховуванні сотень мільйонів доларів, пов’язаних російськими олігархами. Влада Кіпру пообіцяла посилити контроль над рухом капіталу.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на The Guardian, який є одним зі співавторів розслідування

Деталі: Спільне розслідування Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань, який об’єднує розслідувачів із різних країн світу, й німецької компанії Paper Trail Media, стосується Cyprus Confidential – сховища з 3,6 мільйона файлів від анонімного джерела про діяльність кіпрського підрозділу відомої консалтингової компанії PwC.

Реклама:

Із документів випливає, що PwC Cyprus використовувала непрозорі офшорні структури для переховування активів росіян, які потрапили під санкції Заходу та України, починаючи з 2014 року. У документах фігурують понад 60 найбагатших росіян і щонайменше 71 клієнт, який потрапив під санкції з лютого 2022 року.

Серед іншого, в розслідуванні йдеться про те, що PwC Cyprus із іншими консалтинговими фірмами допомогли одному з найвпливовіших олігархів Росії Алексєю Мордашову передати його частку в найбільшому європейському туроператорі Tui вартістю мільярд фунтів стерлінгів на пов’язану з ним особу в день, коли він потрапив під санкції ЄС.

Кіпрські компанії також допомогли здійснити офшорні платежі на десятки мільйонів євро російському олігарху Роману Абрамовичу, ймовірно, в порушення правил бухгалтерського обліку. Деякі з них пов’язані з періодом, коли Абрамович володів футбольним клубом "Челсі".

ВІДЕО ДНЯ

У відповідь на запит Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань уряд Кіпру заявив, що отримує технічну підтримку від уряду Британії для створення підрозділу з відстеження виконання санкцій ЄС, який має запрацювати наступного року.

Крім того, до кінця листопада Кіпр планує представити звіт про те, як його влада розслідує фінансові злочини, пов’язані з ухилянням від західних санкцій.

Міністерство фінансів Кіпру окремо заявило, що розпочало кримінальне розслідування за фактом однієї з розкритих розслідувачами транзакцій – передання частки росолігарха Мордашову в туроператорі Tui. Представники Мордашова і PwC Cyprus заявили, що їм нічого не відомо про кримінальне розслідування.

Нагадаємо: Новий президент Кіпру Нікос Христодулідіс, який змінив Нікоса Анастасіадіса на посаді в лютому, майже одразу заговорив про необхідність боротьби з порушеннями санкцій, якщо Кіпр хоче зберегти довіру до себе як до бізнес-центру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
21:57
В ООН підтвердили, що Росія порушила санкції та ударила по Харкову ракетою з КНДР
21:55
Харків перейменував 2 станції метро та понад 360 топонімів
21:52
Bihus.Info з'ясували, чому двоє нардепів від "За майбутнє" близько року не відвідують засідання ВР
21:31
Уряд Чорногорії підтвердив плани запровадити 7-годинний робочий день
21:17
Німеччина передала Україні боєприпаси до IRIS-T і 10 БМП Marder
Усі новини...