Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Reuters: Іран має достатньо збагаченого урану для трьох атомних бомб

Четвер, 16 листопада 2023, 02:54
Reuters: Іран має достатньо збагаченого урану для трьох атомних бомб
прапор Ірану, фото Pixabay

Іран має достатньо урану, збагаченого до 60% чистоти для трьох атомних бомб.

Джерело: Reuters із посиланням на документи МАГАТЕ

Деталі: Запаси урану, збагаченого до 60%, в Ірані зросли на 6,7 кг до 128,3 кг з часу останнього звіту від 4 вересня.

Реклама:

Це більш ніж утричі перевищує приблизно 42 кг, яких, за визначенням МАГАТЕ, теоретично достатньо для створення ядерної бомби за умови подальшого збагачення.

"Це чимала кількість, особливо якщо її не використовувати", – сказав високопоставлений дипломат, маючи на увазі той факт, що Іран є єдиною країною, яка збагачує уран до такого високого рівня, не виробляючи при цьому ядерну зброю.

Видання зазначає, що Іран має достатньо урану, збагаченого до нижчих рівнів, для створення більшої кількості бомб, але він заперечує, що прагне отримати таку зброю.

ВІДЕО ДНЯ

Темпи збагачення урану до 60%, однак, сповільнилися до приблизно 3 кг  на місяць з 9 кг на початку цього року.

Рада МАГАТЕ рік тому ухвалила резолюцію, в якій зобов'язала Іран провести розслідування щодо слідів урану, знайдених на трьох об'єктах. З того часу МАГАТЕ звузило список об'єктів до двох, але іншого прогресу досягнуто не було.

Список нагальних проблем МАГАТЕ в Ірані також збільшився: березнева угода про повторне встановлення обладнання для моніторингу, в тому числі камер спостереження, вилучених минулого року на вимогу Ірану, була виконана лише частково, а у вересні Тегеран відкликав інспекторів МАГАТЕ.

У іншому звіті, опублікованому в середу, йдеться про відсутність прогресу в цих питаннях. Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі скерував Ірану листа з проханням це питання, на що Іран відповів, що "вивчає можливості розглянути цей запит", – йдеться у звіті.

"Хоча Сполучені Штати та їхні європейські союзники раніше погрожували прийняти ще одну зобов'язуючу резолюцію проти Ірану, дипломати кажуть, що цього разу цього не станеться з причин, серед яких уникнення дипломатичної ескалації з Іраном, поки увага зосереджена на конфлікті Ізраїлю з ХАМАС в Газі", – пише Reuters.

Нагадаємо: Іранська влада неодноразово заявляла, що ядерна програма країни має виключно мирний характер.

Водночас про те, що Іран таємно отримує західні технології, відомо давно.

Так, наприклад, в іранських дронах Shahed-136 знайшли компоненти понад 30 європейських та американських компаній - найбільше деталей зі США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: