Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Politico: Чехія просить залишити поза санкціями ЄС металургійний завод з Росії

П'ятниця, 17 листопада 2023, 17:29
Politico: Чехія просить залишити поза санкціями ЄС металургійний завод з Росії
Новолипецький металургійний комбінат, Фото: Lipetsk.nlmk.com

Уряд Чехії попросив держави Євросоюзу не включати до списку санкцій ЄС російський Новолипецький металургійний комбінат (НЛМК), оскільки країна залежить від імпорту його продукції для своєї автопромисловості.

Джерело: видання Politico з посиланням на трьох європейських дипломатів, пише "Європейська правда"

Деталі: Чехія є одним із провідних європейських центрів автомобільного виробництва, зокрема концерну Volkswagen Group і південнокорейської Hyundai Motor. Виробникам потрібна сталь, з якої виготовляється значна частина кузова і багатьох інших компонентів автомобіля.

Реклама:

Завод у Новолипецьку, один із найбільших у РФ, є ключовим постачальником сталі для Чехії. Він виробляє майже весь свій плоский і сортовий прокат в Росії, але майже чверть його прокатних потужностей перебуває в Європі, зокрема Бельгії, Франції та Італії.

Чехія просить відкласти кінець перехідного періоду заборони на імпорт продукції НЛМК, щоб мати можливість продовжувати використовувати російську сталь, з кінця 2024 до 2028 року. Серед причин, за даними Politico, зростання цін на енергоносії, яке ускладнило пошук альтернатив російської сталевої продукції для європейських компаній.

Наразі незрозуміло, чи підтримають прохання Праги інші країни ЄС, але в Бельгії таку вимогу висувала Валлонія, чий інвестиційний фонд володіє 49% акцій дочірньої компанії НЛМК у країні.

ВІДЕО ДНЯ

Зазначимо, що автомобільний сектор є основою економіки Чехії, на нього припадає близько 10% національного ВВП, що є одним із найвищих показників у світі.

Нагадаємо:

  • Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель разом із Європейською комісією 15 листопада представили державам-членам пропозицію щодо дванадцятого пакета санкцій проти Росії.
  • Пропозиція передбачає запровадження санкцій проти понад ще 120 фізичних та юридичних осіб за їхню роль у підриві суверенітету та територіальної цілісності України. Йдеться про представників військового, оборонного та ІТ-секторів РФ, а також "інших важливих економічних операторів".
  • Також Єврокомісія пропонує запровадити нові заборони на імпорт та експорт, а також заходи, спрямовані на посилення стелі ціни на нафту та протидію ухилянню від санкцій Європейського Союзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: