Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скіфське золото повернеться в Україну, борги музей у Нідерландах скасував – Мінкульт

Середа, 22 листопада 2023, 10:05
Скіфське золото повернеться в Україну, борги музей у Нідерландах скасував – Мінкульт
Скіфське золото з колекції, яка перебувала в Амстердамі, фото МКІП України

Міністерство культури й інформаційної політики України та Музей Алларда Пірсона – археологічний музей Амстердамського університету домовилися про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ.

Джерело: Міністерство культури й інформаційної політики України

Деталі: Документ підписали т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен. 

Реклама:

Музейні предмети включають колекції Кримських республіканських установ "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" та Національного заповідника "Херсонес Таврійський". Одна з них відома як "скіфське золото".

Керівник Мінкульту висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

Із 2014 року колекції експонувалися на виставці "Крим – золотий острів у Чорному морі" у Нідерландах. 

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Карандєєва: "Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як "скіфське золото", додому в Україну...

Дякуємо партнерам з Міністерства юстиції, МЗС України, юридичним радникам "Bergh Stoop & Sanders N.V." та Посольству України в Нідерландах за державну позицію та професійний супровід справи, а також Національному музею історії України за сприяння процесу.

Розвиваємо культурну дипломатію разом та повертаємо українські культурні скарби".

Мінкульт і Музей Алларда Пірсона домовилися про повернення скіфського золота в Україну
Мінкульт і Музей Алларда Пірсона домовилися про повернення скіфського золота в Україну
МКІП

Передісторія:

  • У лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона, – і лишилася там через анексію Криму Росією. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.
  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. Музеї окупованого Криму оскаржували рішення. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. У січні 2022 року "Кримські музеї" подали касацію на рішення Апеляційного суду.
  • 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, має бути повернуте Україні.
  • Проте перед тим, як 2 тисячі 111 об’єктів, серед яких 565 музейних предметів культурної спадщини, остаточно повернуть Україні, треба було заплатити майже 100 тисяч євро за їх зберігання
  • У жовтні Мінкульт повідомляв, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у 2014 році, коли РФ окупувала Крим, уже найближчим часом повернеться в Україну
  • Ще у 2016 році Мінкульт призначив Національний музей історії України розпорядником експонатів на період окупації півострова. Як один із варіантів розміщення понад 500 експонатів тоді розглядався Музей історичних коштовностей України.

Читайте також: Кримська перемога: що означає для України кінцеве рішення суду щодо "скіфського золота"

Слухайте також епізод подкасту "Головна обсерваторія" присвячений "скіфському золоту":

Слухайте подкаст «Головна обсерваторія» на зручній платформі:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування