Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Після саміту у Вільнюсі дуже багато всього змінилось" – Стефанішина про вступ України у НАТО

Четвер, 23 листопада 2023, 16:55
Після саміту у Вільнюсі дуже багато всього змінилось – Стефанішина про вступ України у НАТО
Фото: GETTY IMAGES

Після Саміту НАТО у Вільнюсі Україна побачила позитивні зрушення у питанні свого вступу до Альянсу. 

Джерело: віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтервʼю "Українській правді"

Реклама:

Пряма мова: "Вступ України до НАТО – ще не реальність. Коли це відбудеться, я не можу сказати. 

Але я зараз відчуваю себе набагато спокійніше, ніж до Вільнюського саміту. Тому що після Вільнюса дуже багато всього змінилось. Ми фактично зараз на рівні Швеції та Фінляндії у частині взаємодії з Альянсом. 

Сьогодні НАТО вже думає про те, який внесок буде українського безпекового сектору в колективну безпеку. Шлях до цього був роками. Це – дуже велика зміна. 

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Водночас, за словами Стефанішиної, низка лідерів Альянсу "досі не готова взяти на себе персональну істтричну відповідальність".

Передісторія:

  • Рішення Вільнюського саміту містить доволі позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, "коли будуть досягнуті умови".
  • У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП). Цей інструмент вже є у розпорядженні України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: