Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Києві вшанували пам’ять жертв Голодомору

Субота, 25 листопада 2023, 18:44
У Києві вшанували пам’ять жертв Голодомору
фото Дмитра Ларіна, УП

Військово-політичне керівництво України, лідери європейських країн та релігійні діячі взяли участь у заходах до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років — геноциду українського народу.

Джерело: Hromadske, сайт президента, сайти церков

Деталі: Зранку в суботу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулася міжконфесійна молитва пам’яті. Поруч молилися духовні лідери різних віросповідань. Кожен із них промовив власну молитву за невинно вбитих голодом в Україні.

Реклама:

До молитви також долучилося президентське подружжя Володимир та Олена Зеленські, військове та політичне керівництво країни. Так, зокрема, були присутні прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та голова військової розвідки Кирило Буданов.

фото: сайт президента
фото: сайт президента

Після завершення молитви учасники заходу пройшли до Національного музею Голодомору-геноциду. Під удари дзвона президент та перша леді разом із представниками Сил оборони встановили лампадки до монумента "Гірка пам'ять дитинства". За ними — політичні та військові керівники, лідери держав, іноземні дипломати й очільники церков і релігійних організацій.

фото: сайт президента
фото: сайт президента

З високопоставлених гостей участь у ранкових поминальних заходах узяли президенти Латвії та Швейцарії Едгарс Рінкевичс та Ален Берсе, прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте, а також голови та члени іноземних парламентів, представники дипломатичного корпусу.

ВІДЕО ДНЯ

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній окремо звершив заупокійну молитву біля пам’ятного знака поруч зі Свято-Михайлівським Золотоверхим собором.

фото: ПЦУ
фото: ПЦУ

Водночас глава Української греко-католицької церкви Святослав очолив панахиду на території Національного музею Голодомору-геноциду.

О 16:00 відбулася загальнонаціональна акція "Запали свічку". За традицією, у День пам’яті жертв Голодомору на підвіконня встановлюють запалену свічку.

фото: Дмитро Ларін, УП
фото: Дмитро Ларін, УП
фото: Дмитро Ларін, УП
фото: Дмитро Ларін, УП

Українці в суботу також несуть лампадки та квіти до монумента "Гірка пам'ять дитинства".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: