Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

58% українців виступають за продовження боротьби проти Росії, навіть без допомоги Заходу

Вівторок, 12 грудня 2023, 11:10
58% українців виступають за продовження боротьби проти Росії, навіть без допомоги Заходу
Фото ілюстративне з Facebook Генштабу ЗСУ

Більше половини українців вважають, що у разі суттєвого скорочення допомоги від Заходу необхідно продовжувати визвольну війну проти Росії, навіть якщо є ризик для втрати нових територій.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, поведеного 29 листопада − 9 грудня 

Дослівно соціологи: "Більшість респондентів − 58% − наразі схиляються до думки, що навіть у разі суттєвого скорочення Західної допомоги варто все одно продовжувати бойові дії для тиску на окупантів, навіть з урахування ризиків для територій, які контролюються Україною зараз".

Реклама:

Деталі: Разом з цим кожен третій респондент (32%) вважає, що краще йти на припинення бойових за умов дійсно серйозних гарантій безпеки від Заходу, навіть якщо визволення окупованих територій затягнеться на невизначений термін. 

Решта 10% не змогли визначитися зі своєю думкою. 

 
Інфографіка КМІС

Для довідки: Через високий ризик суттєвого зниження підтримки з боку Заходу КМІС питав українців, яка стратегія дій для України буде кращою:

ВІДЕО ДНЯ
  • припинити бойові дії, зберегти контроль над утримуваними територіями і отримати серйозні гарантії безпеки від Заходу або навіть членство в НАТО, але при цьому визволення окупованих територій відкласти на невизначене майбутнє;
  • продовжувати бойові дії, тиснути на російських окупантів та шукати слабкі місця, потрохи і повільно визволяти свої території, але при цьому усвідомлювати, що є і загроза для територій, які зараз контролюються Україною.

Соціологи відзначають, що у питанні стратегії дій у разі суттєвого скорочення Західної допомоги є певні регіональні відмінності. На Заході і в Центрі більше респондентів (відповідно, 64% і 65%) виступають за продовження бойових дій у будь-якому випадку. Хоча в цих регіонах чверть населення також висловилися за припинення бойових дій.

Натомість на Півдні і Сході думки розділилися приблизно навпіл з лише незначним переважанням думки про продовження бойових дій.

Зокрема, на Півдні 46%, а на Сході 47% вважають, що навіть в умовах обмеженої Західної допомоги бойові дії мають продовжуватися. Водночас, відповідно, 40% і 42% готові на припинення бойових дій. 

 
Інфографіка КМІС

Соціологи відзначають, що у цьому випадку важливу роль відіграє фактор близькості до лінії фронту. Південь і Схід значно ближчі до зони активних бойових дій − і це значною мірою зумовлює вищу готовність в умовах обмеження допомоги на припинення бойових дій.

Дослідження тривало 29 листопада − 9 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 031 респондента у віці від 18 років, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% − для показників, близьких до 10%, 1,5% − для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, але соціологи вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:28
Польща закликала до спільних рішень щодо дипломатів РФ у Європі, які керують агентурою
20:15
Німеччина надасть Україні 45 мільйонів євро на відновлення енергетики
19:53
Зеленський звільнив начальника Управління державної охорони
19:50
В Україні запустили сайт про права в освіті з інформацією для учнів, батьків і педагогів
19:37
У Києві зменшать вечірнє освітлення вулиць для економії електроенергії
19:29
В Україні працюють секретні заводи з виробництва зброї, деякі знаходяться під землею – ЗМІ
19:21
Генштаб: На фронті зафіксували 76 бойових зіткнень, найбільше – на Авдіївському напрямку
19:10
25 тисяч пар вже подали заяву про шлюб на порталі "Дія": у яких областях найбільше?
18:59
Україна вже отримала від Швеції 45 мільйонів євро прямої бюджетної підтримки
18:46
Україна і ЄС домовились продовжити тимчасовий захист для українців – Стефанішина
Усі новини...
Реклама: