У Конгресі кажуть про позитивні зрушення у переговорах, які розблокують допомогу Україні − ЗМІ

Понеділок, 18 грудня 2023, 03:08
У Конгресі кажуть про позитивні зрушення у переговорах, які розблокують допомогу Україні − ЗМІ
Фото ілюстративне з pixabay.com

Республіканці та демократи в Конгресі США заявили про позитивні зрушення у переговорах щодо безпеки кордонів, що є передумовою для ухвалення допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню, але терміни укладання остаточної угоди досі не визначені.

Джерело: The Hill  

Дослівно видання: "Законодавці з обох сторін заявили в неділю, що вони "натхненні" напрямком, в якому просуваються переговори щодо безпеки кордонів, але терміни укладення потенційної угоди залишаються невизначеними".

Реклама:

Деталі: Учасники переговорів у Сенаті вже кілька тижнів намагаються досягти домовленості щодо положень про безпеку кордонів, яка могла б розблокувати додаткову допомогу для України та Ізраїлю в рамках пакету додаткового фінансування.

Минулого тижня сенатори та Білий дім висловили оптимізм щодо угоди. Але, незважаючи на те, що багато законодавців заявили про прогрес у переговорах щодо кордону, їхні думки щодо того, коли угода буде укладена, розділилися.

Сенатор-демократ Джо Манчін заявив у неділю, що "переговірники від республіканців і демократів… працюють дуже старанно, роблять велику роботу", і що потенційна угода щодо кордону може бути укладена вже цього тижня.

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Манчіна: "Це те, на що я дуже сподіваюся, і я думаю, що ми побачимо щось наступного тижня, і ми будемо залишатися там, поки не зробимо це".

Сенатор-демократ Кріс Кунс також сказав, що він сподівається, що потенційна угода буде досягнута цього тижня, додавши, що недосягнення порозуміння "було б величезним подарунком (президенту Росії) Володимиру Путіну, (президенту Китаю) Сі Цзіньпіну та ХАМАСу".

Про те, що переговори просуваються, заявили також сенатор-демократ Кріс Ван Голлен і сенатор- республіканець Джон Корнін.

Пряма мова Корніна: "Вчора я розмовляв з кількома ключовими учасниками переговорів, і вони відчувають, що досягли певного прогресу, але я знаю, що (лідер більшості в Сенаті Чак Шумер) думає, що буде укладена якась угода за зачиненими дверима, а потім вона буде проштовхнута через Сенат, а потім через Палату представників. Цього не станеться".

Водночас сенатор-республіканець Ліндсі Грем припустив, що угоду щодо кордону цього року не укладуть.

"Ми ще не наблизилися до угоди, вона буде укладена в наступному році. Політичний вибір адміністрації Байдена зробив кордон небезпечним місцем", − заявив Грем.

Видання наголошує, що навіть якщо Сенат і Білий дім дійдуть згоди щодо кордону, на рішення, ймовірно, чекає нелегка боротьба в Палаті представників, оскільки деякі республіканці дали зрозуміти, що вони, можливо, захочуть сильніших положень щодо кордону, ніж ті, які запропонують Білий дім і Сенат, очолювані демократами.

Передісторія:

  • Раніше президент США Джо Байден вкотре закликав членів Конгресу США не робити подарунок Путіну і не допустити подальшого відкладання рішення про додаткове фінансування для допомоги Україні.
  • Тим часом лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що Конгрес навряд чи схвалить додатковий пакет фінансування для України до Різдва, навіть якщо найближчими днями обидві партії укладуть угоду, яка це передбачає.
  • Головним каменем спотикання між республіканцями й демократами є врегулювання міграції на південному кордоні США.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: