Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо розширення гуманітарної допомоги Сектору Гази

Субота, 23 грудня 2023, 03:32
Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо розширення гуманітарної допомоги Сектору Гази
Ілюстративне фото Getty Images

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію для розширення постачань гуманітарної допомоги в Сектор Гази на всю його територію. За резолюцію проголосували 13 членів Радбезу з 15, Росія і США утрималися.

Джерело: "Голос Америки"

Деталі: Представник США пояснила, що США утрималися, оскільки в резолюції не міститься засудження терактів ХАМАС (визнана терористичним угрупованням).

Реклама:

Резолюція № 2720 закликає до "негайних і тривалих гуманітарних пауз і коридорів, що нададуть повний, швидкий і безперешкодний доступ до постраждалих і забезпечать порятунок і відновлення, і закликає до негайного та безумовного звільнення всіх заручників і до забезпечення гуманітарного доступу".

Резолюція також закликає сторони конфлікту виконувати міжнародні правила ведення війни, не ставити під загрозу життя цивільного населення, медичних працівників, працівників ООН, не робити мішенями об'єкти цивільної інфраструктури, школи, лікарні та будівлі, де розташовуються біженці.

Представник Російської Федерації розкритикував ухвалену резолюцію і запропонував російську поправку до цієї резолюції, в якій містився заклик до "негайного припинення вогню для забезпечення безпечного і безперешкодного гуманітарного доступу та здійснення негайних кроків для припинення стійкого припинення військових дій".

ВІДЕО ДНЯ

Російську поправку було виставлено на голосування. За неї проголосували 10 членів Радбезу, четверо утрималися. США наклали на неї вето.

Згідно з ухваленою резолюцією, гуманітарну допомогу мають доставляти в Газу всіма наявними шляхами і каналами. Резолюція підкреслює прихильність до дводержавного розв'язання конфлікту і створення Палестинської держави.

Резолюції, відповідно до міжнародних законів, є юридично обов'язковими до виконання.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування