Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ISW вважає, що росіяни використовують хімічну зброю на лівому березі Херсонщини

Неділя, 24 грудня 2023, 04:54
ISW вважає, що росіяни використовують хімічну зброю на лівому березі Херсонщини
Радянська граната К-51, фото mil.in.ua

Російські війська незначно просунулися на лівому березі річки Дніпра в Херсонській області та  використовують у цій місцевості хімічну зброю.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Геолокаційні кадри, опубліковані 23 грудня, показують, що російські війська просунулися в західній частині Кринок на східному березі Дніпра.

Реклама:

За даними військових  аналітиків, 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно використовує хімічну зброю проти українських сил. 

У ISW наголосили, що це є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія. 

22 грудня у своєму Telegram-каналі 810-та окрема бригада морської піхоти опублікувала великий пост, у якому розповіла про "радикальну зміну тактики", яку бригада застосовує проти українських військ у Кринках. 

ВІДЕО ДНЯ

У дописі стверджувалося, що підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади здійснили ротацію в районі Кринок і застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 з безпілотників" на українські позиції, щоб вибити українські сили з їхніх позицій.

810-та бригада морської піхоти додатково опублікувала кадри, на яких, очевидно, видно таке скидання К-51 на українську позицію, ймовірно, в Кринках. 

За даними ISW, аерозольні гранати К-51 наповнюються подразнюючим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил), різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби з масовими заворушеннями (також відомий як агент контролю заворушень [RCA]). 

Конвенція про заборону хімічної зброї забороняє використання RCA, як метод ведення війни, а Росія є державою-учасницею Конвенції з 1997 року. 

ISW раніше зазначав, що російські сили використовували гранати K-51 проти українських військових в Донецькій області в листопаді 2022 року.

Ключові висновки ISW за 23 грудня:

  • The New York Times (NYT) з посиланням на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських і міжнародних чиновників повідомила, що президент Росії Володимир Путін використовує таємні канали і посередників, щоб продемонструвати свою зацікавленість у припиненні вогню, незважаючи на нещодавні публічні заяви Путіна про протилежне.
  • Час, коли Путін заявив про свою зацікавленість у припиненні вогню, більше відповідає зусиллям Росії, спрямованим на те, щоб затримати і перешкодити подальшій військовій допомозі Заходу Україні, ніж серйозній зацікавленості в закінченні війни, окрім як повною перемогою Росії.
  • Командувач Повітряно-десантних військ (ПДВ) Росії генерал-полковник Михайло Теплінський непрямо вказав на те, що сили ПДВ перебувають під значним тиском, змушуючи їх проводити швидкі наступальні операції під Бахмутом і відбивати українські атаки на східному (лівому) березі Херсонської області.
  • Теплінський також припустив, що російське військове командування швидко перекидає нових офіцерів і військовослужбовців ПДВ на фронт, не даючи їм можливості пройти повну передбойову підготовку.
  • 810-а бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно застосовує хімічну зброю проти українських сил, що є явним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Росія.
  • Нещодавній аналіз OSINT-аналітика МТ Андерсона підтверджує, що хоча російські війська вивели основну частину активів Чорноморського флоту (ЧФ) з окупованого Севастополя, ЧФ зберігає обмежену військово-морську присутність у Севастополі.
  • Російський інформаційний простір використав новину про рішення українського журналіста не повертатися в Україну після закордонного відрядження для посилення поточних російських інформаційних операцій щодо опору повній мобілізації в Україні, які цілеспрямовано ігнорують набагато суттєвіший російський опір частковій мобілізації резервістів у вересні 2022 року.
  • Російські мілблогери використали надання російського громадянства палестинським біженцям 23 грудня для просування ідеї "співвітчизників за кордоном" - часто використовуваного Кремлем виправдання війни в Україні.
  • Російські війська здійснили нещодавні підтверджені просування поблизу Куп'янська та Кремінної, на північний схід від Бахмута, на південний захід від Донецька та на східному (лівому) березі Херсонської області і продовжують позиційні бої вздовж усієї лінії зіткнення.
  • Керівник дочірнього підприємства російського державного оборонного конгломерату "Ростех" "Об'єднана авіабудівна корпорація" (ОАК) Юрій Слюсар під час телевізійного інтерв'ю 19 грудня заявив, що ОАК збільшить виробництво бойових літаків у 2024 і 2025 роках, у тому числі випускатиме нові типи повітряних суден.
  • Російська окупаційна влада розбудовує виборчу інфраструктуру в окупованій Україні, щоб створити умови для майбутніх президентських виборів.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування