Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський і Сунак розійшлися в думці, чи є їхня угода "гарантіями безпеки"

П'ятниця, 12 січня 2024, 18:40
Зеленський і Сунак розійшлися в думці, чи є їхня угода гарантіями безпеки
Володимир Зеленський і Ріші Сунак. Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський і британський прем'єр Ріші Сунак розійшлися у розумінні того, чи можна називати підписаний ними у п'ятницю безпековий договір "гарантіями безпеки" від Великої Британії.

Джерело: "Європейська правда"

Деталі: Так, на пресконференції у Києві після підписання угоди президент Володимир Зеленський, описуючи її, вживав виключно слово "гарантії" або фразу "безпекові гарантії". "(Україна отримала) безпекові гарантії від визначної глобальної сили – Великої Британії", – повідомив, зокрема, він.

Реклама:

Натомість британський прем’єр Ріші Сунак, повідомляючи про підписаний документ, обрав інший термін і кілька разів підкреслив, що йдеться про "безпекові запевнення" (security assurances).

Утім, в одному фрагменті виступу Сунак несподівано змінив формулювання і сказав, що підписана угода "розширює безпекові гарантії від Британії для України до безпрецедентних". Але у відповіді на уточнювальне запитання "Європейської правди" про те, чи можна говорити про гарантії безпеки, як наполягає Україна, Сунак виправився, і підкреслив, що це security assurances у рамках обіцянки, яку Україна отримала від держав G7 на саміті НАТО.

Як відомо, ця термінологія має важливе політичне значення. Для України згадка про "безпекові запевнення" (security assurances) є токсичною, оскільки саме такий термін містився у назві сумнозвісного Будапештського меморандуму. Саме через це Україна наполягає на ухваленні "безпекових гарантій" – на які, втім, не готові партнери.

ВІДЕО ДНЯ

Примітно, що текст угоди, оприлюднений у п’ятницю, не містить жодного з цих термінів. Натомість у документі йдеться про "співпрацю у сфері безпеки" і "допомогу у сфері безпеки".

Нагадаємо, під час візиту Ріші Сунака до Києва 12 січня відбулося підписання двосторонньої безпекової угоди між Британією та Україною, яка діятиме до вступу України в НАТО.  

Окрема частина угоди присвячена діям на випадок нового збройного нападу Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...