Мовний омбудсмен закликав ДБР проводити затримання українською

Понеділок, 22 січня 2024, 20:07

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на те, що ДБР розповсюдило 22 січня відео з затриманням підозрюваного в постачанні для української армії неякісного одягу Романа Гринкевича, де працівники звертаються до підозрюваного російською мовою.

Джерело: Кремінь у Facebook, Youtube-канал ДБР

Пряма мова: "На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію.

При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватись державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде".

Деталі: В офісі уповноваженого нагадали, що відповідно до пунктів 7 та 8 статті 9 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", до осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків належать правоохоронці.

Зазначимо, що на Youtube-каналі ДБР вже з’явилося відео із затриманням Гринкевича із українськими субтитрами.

Що передувало: 22 січня в Одесі затримали Романа Гринкевича, сина скандального львівського бізнесмена, який є фігурантом справи про поставки неякісного одягу для ЗСУ. Він перебував у розшуку. Прокурори через суд отримали дозвіл на його затримання.