Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До бюджету повернули 1,5 млрд, які намагалися вкрасти на закупівлі артснарядів для ЗСУ

Четвер, 25 січня 2024, 15:43
До бюджету повернули 1,5 млрд, які намагалися вкрасти на закупівлі артснарядів для ЗСУ
затримання Нагорського в грудні 2023 року. фото ОГП

У результаті комплексних заходів Міноборони та правоохоронці, до держбюджету повернули майже 1,5 мільярда гривень, які були незаконно виведені за кордон під час закупівлі оптової партії боєприпасів.

Джерело: МОУ, СБУ, Офіс генпрокурора, джерела УП в правоохоронних органах

Дослівно ОГП: "Завдяки злагодженим діям прокурорів Офісу генпрокурора та слідчих СБУ, а також за сприяння Міністерства оборони України, під час досудового розслідування в січні 2024 року розірвано збитковий державний контракт зі спецекспортером на придбання партії артилерійських снарядів для ЗСУ. Грошові кошти в сумі 35 млн євро, що в еквіваленті становить майже 1,5 млрд грн, вже повернуто компанією-нерезидентом на рахунки Міністерства оборони".

Реклама:

Деталі: За даними УП, йдеться про договір, який у грудні 2022 року підписав керівник Головного управління з організації виробництва та будівництва споруд спеціального призначення МОУ Олександр Нагорський. Він уклав додаткову угоду до державного контракту з компанією - посередником на поставку 155 мм пострілу виробництва MES S.p.A, (Республіка Італія) за завищеними цінами.

Після того, як військова контррозвідка СБУ викрила спробу провести закупівлю боєприпасів в обхід антикорупційних запобіжників, було розпочато аудиторське дослідження, яке попередньо підтвердило усі ознаки порушення.

22 грудня 2023 року стало відомо про затримання організатора "схеми" (Нагорського).

ВІДЕО ДНЯ

За даними слідства, посадовець намагався привласнити бюджетні кошти, виділені під держзамовлення для потреб українських військ. Для цього він організував переведення з балансу Міноборони на зарубіжні рахунки афілійованої фірми-посередниці майже 1,5 млрд грн за придбання артилерійських снарядів.

Ця сума на 30% перевищила вартість іншого, альтернативного контракту, який уклала новостворена на той момент Агенція оборонних закупівель.

Підозрюваному інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Наразі він перебуває під вартою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування