Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Книга журналіста Time: В ОП у перший рік війни підозрювали Залужного в жадобі влади

П'ятниця, 5 січня 2024, 10:39
Книга журналіста Time: В ОП у перший рік війни підозрювали Залужного в жадобі влади
Валерій Залужний, фото Getty Images

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний говорив журналісту "Time" Саймону Шустеру, що президенту Володимиру Зеленському не потрібно надто глибоко розбиратися у військовій справі, водночас в Офісі президента у перший рік повномасштабної війни підозрювали генерала в жадобі влади.

Джерело: уривки з книги американського журналіста Шустера про Зеленського, опубліковані виданням The Telegraph

Дослівно уривок: "Під час моєї власної розмови з генералом він дав зрозуміти, що політики і генерали – незручні партнери. Їхні стосунки були найкращими, коли Зеленський намагався переконати союзників надати зброю.

Реклама:

"Йому потрібно розбиратися у військовій справі не більше, ніж у медицині чи будівництві мостів", – сказав Залужний".

Деталі: Шустер пише, президент і його команда дозволили журналісту проводити на Банковій багато часу протягом першого року повномасштабного вторгнення.

Він зазначає, що якщо від початку війни Зеленський вважався українським героєм, то згодом фан-сторінки, присвячені Залужному, мали сотні тисяч підписників, заголовки газет називали його Залізним генералом, люди друкували його зображення на футболках, а деякі чиновники в Офісі президента підозрювали генерала в жадобі влади.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас, пише Шустер, в міру того, як росіяни відступали, Зеленський ставав все більш впевненим у собі. Він сформував власні військові пріоритети, і вони не завжди збігалися з пріоритетами Залужного. Незабаром розрив поглибився.

Юрій Тира, якого Шустер називає давнім другом президента, дізнався про цей розкол від військових, з якими зустрічався під час доставки вантажів на фронт. "Мене там постійно запитують: ти з президентом чи з Залужним? Або з одним, або з іншим", - сказав він.

За словами Тири, генерал користувався там таким рівнем захоплення, якого не міг би досягти жоден політик, і Офіс президента мало що міг зробити.

Передісторія:

  • У жовтні 2023 року американський журнал Time опублікував статтю Саймона Шустера щодо проблем, з якими стикається президент Володимир Зеленський під час війни, починаючи від ситуації на фронті та міжнародної підтримки, і закінчуючи боротьбою з корупцією.
  • Посилаючись на членів оточення президента, Шустер зазначав, що після останнього візиту до США Зеленський почувається "розлюченим". Автор написав, що дехто з оточення Зеленського переконаний, що президент "обманює себе". "У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуйте йому це сказати", – сказав неназваний представник автору матеріалу.
  • Пізніше Шустер повідомив, що для своєї статті в журналі Time, яка викликала суспільний резонанс, він спілкувався тільки з нинішніми радниками Зеленського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: