Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Bloomberg: Байден хоче, щоб країни G7 розробили план використання активів РФ на користь України

Четвер, 29 лютого 2024, 21:05
Bloomberg: Байден хоче, щоб країни G7 розробили план використання активів РФ на користь України
Джо Байден. Фото - Getty Images

Президент США Джо Байден хоче, щоб країни G7 досягнули прогресу щодо планів використання арештованих російських суверенних активів на підтримку України до їхнього саміту в червні 2024 року.

Джерело: "Європейська правда", Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела

Деталі: За словами анонімного джерела, президент США хотів би, щоб заморожені активи були використані для фінансування бюджетних потреб України, а пізніше – для відновлення України.

Реклама:

Як стверджує співрозмовник видання, Байден не вважає, що використання арештованих російських коштів замінить потребу в допомозі.

За даними джерел Bloomberg, президент США також приватно сказав союзникам, що якщо Україна впаде, він вважає, що міжнародний порядок буде зруйнований щонайменше на наступні 50 років.

У матеріалі йдеться, що на відміну від Німеччини та Франції, які разом з Європейським банком поки що чинять опір будь-якому кроку, що може призвести до конфіскації активів РФ, Велика Британія та Канада виступають за цей крок.

ВІДЕО ДНЯ

Одна з проблем полягає в тому, що переважна більшість цих коштів знаходиться в Європі, переважно в бельгійському депозитарії Euroclear, і будь-яка угода потребуватиме підтримки всіх країн G7.

Інший виклик полягає в тому, щоб знайти варіант, який усі союзники вважатимуть юридично обґрунтованим та який допоможе пом'якшити будь-які ризики для євро.

Раніше міністр фінансів Італії Джанкарло Джорджетті заявив, що знайти правову основу для використання заморожених російських активів для допомоги Україні буде складно.

Перед цим міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер публічно виступив проти позиції міністра фінансів США Джанет Єллен щодо конфіскації заморожених російських активів, що свідчить про глибокі розбіжності між країнами "Групи семи" (G7).

Попри публічні суперечки, один західний посадовець, який попросив не називати його імені, заявив Reuters, що представники G7 одностайні в тому, що Москва повинна заплатити за завдані нею збитки. Посадовець зазначив, що дедалі більше експертів упевнені в тому, що існує правовий шлях, який дозволить конфіскувати заморожені активи.

Лідери "Групи семи" за підсумком саміту 24 лютого підтвердили, що триматимуть знерухомленими активи російського Центробанку у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни Росії проти України.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 12 лютого ухвалила рішення, яке наближає створення механізму з використання надприбутків заморожених російських активів на території ЄС на користь України.

Читайте також: Виклики конфіскації: що допоможе Україні добитися передачі російських активів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:32
оновлюєтьсяРосіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
Усі новини...
Реклама: