Україна передумала вимагати від росіян $1,8 мільярдів?

Середа, 15 лютого 2006, 12:54

Українська сторона офіційно не пропонувала російській стороні перехід на ринкові принципи у питаннях оренди Чорноморським флотом Російської Федерації в Криму.

Про це заявив радник президента, керівник Головного управління з питань зовнішньої політики секретаріату президента Костянтин Тимошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Офіційно це питання в практичну площину не переводилося, але воно було згадано серед інших як питання для подальшого опрацювання і подальшого розвитку", - заявив Тимошенко на прес-конференції у середу в Києві.

Радник також відзначив, що "конкретно говорити про орендну плату, коли не знаєш за що" - нема сенсу.

У зв'язку з цим, за словами Тимошенко, була створена робоча група з інвентаризації об'єктів і земельних ділянок у Криму в рамках підкомісії з питань тимчасового базування ЧФ РФ на території України міждержавної комісії "Ющенко-Путін".

"Буде проведена робота з інвентаризації, після цього буде все ґрунтовно відпрацьовано, і тоді відповідні міністерства та відомства України будуть ухвалювати відповідні рішення, ґрунтуючись на конкретних цифрах, сумах, які можна було б запропонувати російській стороні з урахуванням нового формату відносин, у тому числі з урахуванням переходу на ринкові відносини", - підкреслив він.

Крім того, Тимошенко підкреслив, що в переговорах між українською і російською стороною мова не йде про перегляд угод щодо тимчасового перебування ЧФ РФ у Криму.

"Мова йде про наведення елементарного порядку і виконання обома сторонами положень тих угод. Тому ми не пропонуємо переглядати угоди, вони ратифіковані і вони є угодами, які діють як міжнародні документи", - пояснив радник.

Разом з тим він підкреслив, що інвентаризація об'єктів у Криму не проводилася з 1997 року.

Раніше перший заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко заявляв, що Україна має намір порушувати питання про перехід до ринкових принципів у відносинах з Росією, зокрема у питанні базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

Раніше секретар РНБО Анатолій Кінах також заявляв, що якщо використовувати сучасні стандарти орендної плати за землю, то вся вартість орендної плати за користування земельними ділянками ЧФ на території України в Криму складе мінімум $1,8 млрд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування