МЗС України скасував візит до Росії на знак протесту

Вівторок, 26 серпня 2008, 18:46

Україна категорично засуджує рішення Росії про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії і закликає міжнародну спільноту до об'єднання зусиль щодо дотримання територіальної цілісності Грузії.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України у зв'язку із підписанням президентом РФ Дмитром Медведєвим указів про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії.

У МЗС рішення Росії називають "грубим порушенням норм і принципів міжнародного права, двосторонніх та багатосторонніх договорів, зокрема – статуту ООН і Гельсінського заключного акту наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року".

"Таке рішення свідчить про те, що Російська Федерація відверто ігнорує свої зобов'язання не лише як члена ООН, але й як постійного члена Ради безпеки ООН", - наголошується в заяві.

"Прикро, що РФ як одна із засновниць СНД нехтує угодою про створення Співдружності Незалежних Держав від 21 грудня 1991 року та Декларацією СНД від 15 травня 1994 року, якими визнано суверенітет, територіальну цілісність і непорушність державних кордонів, у тому числі – Грузії", - зауважують у міністерстві.

"Фактична анексія частини грузинської території через створення та підтримку маріонеткових режимів засвідчує реанімацію в РФ доктрини "права сили" при вирішенні міжнародних проблем", - заявляють в МЗС.

"Якщо Росія вирішила перетворити територію сусідніх держав у полігон для відпрацювання нещодавно проголошеної нової концепції зовнішньої політики, то де ж анонсоване в ній "верховенство права у міжнародних відносинах"?", - запитують у відомстві.

Україна "категорично засуджує авантюрне рішення про визнання Росією незалежності самопроголошених утворень і закликає міжнародну спільноту об'єднати зусилля щодо безумовного підтвердження та дотримання територіальної цілісності Грузії і виконання Росією взятих на себе міжнародних зобов'язань".

Крім того, у зв'язку з рішенням РФ делегація МЗС України скасувала свій візит до Росії для проведення політичних консультацій, які мають відбутися 27 серпня за пропозицією російської сторони.

Також Україна висловила підтримку заяви міністрів закордонних справ країн НАТО про необхідність мирного вирішення конфлікту в Грузії, що повинне базуватися на повному дотриманні принципів незалежності, суверенітету і територіальної цілісності цієї країни, визнаних у міжнародному праві й у резолюціях Ради безпеки ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування