Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії побачили, як США можуть зробити "марш-кидок" на Україну

Середа, 14 січня 2009, 13:27

У Росії вважають, що Українсько-американська хартія про стратегічне партнерство, підписана 19 грудня 2008 року, доводить, що США впливали на поведінку України в газовому конфлікті з РФ.

Так, російські "Известия", наводячи текст документа, у середу пишуть: "У вівторок був опублікований скандальний документ за підписом Кондолізи Райз, із якого можна зрозуміти, хто насправді міг диригувати київським "спектаклем".

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв раніше заявив, що підписання 19 грудня угоди про стратегічне партнерство між Україною і США вплинуло на переговори України і Росії щодо газу.

"Ми документа не маємо, але, за нашою інформацією, один із пунктів був присвячений розгляду питання про транзит газу", - сказав він, додавши, що "європейські країни навряд чи були інформовані про таку чудову угоду".

Медведєв також заявив: "Виникає враження, що весь цей мюзикл, який відбувається на Україні, диригується зовсім з іншої країни".

Як пишуть "Известия", "поспішна" заява представника Держдепу США Шона Маккормака про те, що підозри про особливу роль США в конфлікті "зовсім не мають під собою підстав", лише підтверджує, що "напруженість на Україні цілком може стати приводом для чергового марш-кидка з Америки "на захист демократії".

"Найцікавіше", на думку газети, – те, що "відновлювати зношену українську трубу буде... Вашингтон", тому що в хартії говориться, що тепер саме США будуть допомагати модернізувати сильно зношені українські газопроводи.

Російське видання також зазначає, що "Росія і Євросоюз давно стурбовані аховим станом українських газових труб і самі готові вкладатися в їхній ремонт, але Київ нікого до них не підпускає", а тепер "з'ясувалося, що незабаром в української газотранспортної системи може з'явитися і зовсім заокеанський хазяїн".

"Можливо, саме цим пояснюється і "сміливість" Києва, який усупереч підписаним документам не пустив вчора представників ЄС і "Газпрому" ні в центральну диспетчерську "Нафтогазу", ні на підземні сховища", - говориться в статті.

Як відомо, Українсько-американська хартія про стратегічне партнерство була підписана 19 грудня 2008 року у Вашингтоні міністром закордонних справ України Володимиром Огризком і держсекретарем США Кондолізою Райз, і не була таємницею.

Хартія підтверджує гарантії безпеки, зафіксовані в тристоронній заяві президентів України, США і Росії від 14 січня 1994 року, а також у Будапештському меморандумі про гарантії безпеки від 5 грудня 1994 року в зв'язку з приєднанням України до угоди про нерозповсюдження ядерної зброї.

Також вона підтверджує пріоритети співробітництва Україна - США (Дорожня карта) від 31 березня 2008 року і відданість стратегічному партнерству, проголошеному президентами Віктором Ющенком і Джорджем Бушем 4 квітня 2005 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...