У Косово ще сподіваються на українське визнання

Середа, 29 квітня 2009, 00:54

Віце-прем'єр Косово Хайредін Кучі сподівається, що Україна визнає незалежність цієї самопроголошеної країни.

Про це він заявив у вівторок журналістам з Білорусії, Росії, України і Молдови в Приштіні.

"Ми сподіваємося, що отримаємо це визнання від України", - сказав він.

"Ми вступили у відносини з Україною: у нас дуже багато представників KFOR і поліції з України. Дуже багато вони зробили для встановлення миру в Косово. Я сподіваюся, що колись Україна визнає Косово", - підкреслив він.

Він також заявив, що сподівається на визнання Косово Росією.

"Роль Росії найбільша в регіоні (країни колишнього СРСР). І ми знаємо, що (в України і Росії) бувають непрості відносини, у тому числі пов'язані з газом", - сказав він.

"Ми також знаємо, що Україна – незалежна держава. Ми сподіваємося, що в неї незалежна зовнішня політика. Ми запросили її визнати Косово", - сказав Кучі.

Косово в односторонньому порядку проголосило свою незалежність від Сербії в лютому 2008 року. Пізніше його визнали 58 країн світу, серед них країни колишньої Югославії: Македонія, Чорногорія, Хорватія і Словенія.

Україна не визнала незалежності Косово. Президент Ющенко тоді заявив, що Україна виходить з того, що для рішення про визнання або невизнання незалежності Косово для більшості країн ще потрібен час.

У той же час у Косово знаходяться 98 українських миротворців у рамках спільного україно-польського миротворчого батальйону Укрполбат багатонаціональної тактичної групи East сил KFOR – сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово.

Також нещодавно завершилася місія спеціального миротворчого підрозділу МВС України.

17 березня 2008 року 1 український миротворець загинув і 20 були поранені в результаті обстрілу бойовиками поліцейського поста в Косово.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...