РОСІЙСЬКОГО ДИПЛОМАТА ВИСИЛАЮТЬ З УКРАЇНИ. Це провокація?

Четвер, 23 липня 2009, 18:10

За вимогою українського МЗС радника російського посольства Володимира Лисенка, який працює в Севастополі, запропоновано залишити територію України до 29 липня.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС із посиланням на джерела в російських дипломатичних колах.

Сам Лисенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" сказав, що залишає Київ на початку наступного тижня.

"Я їду з країни у понеділок-вівторок", - повідомив по телефону Лисенко.

Російський дипломат залишив без коментарів повідомлення про те, що Київ зажадав, щоб він покинув Україну до 29 липня. "З усіх питань раджу звертатися у МЗС України", - підкреслив він.

Українські джерела зазначають, що Лисенко, у якого закінчується термін перебування в Україні, не буде оголошений персона нон грата.

У МЗС України даний епізод у дипломатичних відносинах двох країн не коментують.

У той же час джерела Української правди в навколодипломатичних колах повідомили, що це планова ротація російського дипломата, оскільки в нього закінчується термін перебування, а інформація про висилку дипломата, може бути спрямована на загострення двосторонніх відносин Росії й України.

Лисенко курирує питання Чорноморського флоту.

Раніше в серпні 2007 року МЗС України направляв ноту в МЗС Росії в зв'язку з розповсюдженими в ЗМІ висловленнями Лисенка щодо статусу Криму й умов тимчасового перебування Чорноморського флоту на українській території.

Ці висловлення МЗС назвав спробою зазіхання на незалежність і територіальну цілісність держави.

Тоді Лисенко заявляв, що Росія може вийти з угоди про статус Криму, якщо українське керівництво продовжить тиск на Чорноморський флот. Однак згодом у російському диппредставництві спростували інформацію про те, що один з наших дипломатів зробив таку заяву.

Експерти не виключають, що вимога Києва до Лисенка покинути Україну пов'язана з низкою проблем, які виникли між РФ і Україною навколо Чорноморського флоту.

Зокрема, напруженість у відносинах між двома країнами викликало затримання напередодні у Севастополі місцевими правоохоронними органами ракет, які перевозили для ЧФ, а у четвер - блокування бронетранспортерів, які мають брати участь у заходах з нагоди Дня Військово-морського флоту РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News