Під Одесою будівельники дендропарку знищують пам'ятки культурної спадщини

12 переглядів
Неділя, 29 вересня 2013, 14:15

В Ізмаїлі (Одеська область) з метою створення дендропарку працівники підрядних організацій ведуть земляні роботи на території колишньої фортеці

Як пише "Думская.net", при цьому знищуються культурні шари минулих епох.

Робочі за допомогою бульдозера і екскаватора розкрили смугу довжиною приблизно сто метрів і 15 метрів шириною, на глибину від півметра до 3 м. Грунт разом з археологічними артефактами вивозять два самоскиди, щоб засипати сусідні ділянки.

Як повідомляють співробітники місцевого історико - краєзнавчого музею, охоронні археологічні дослідження до початку "благоустрою" не проводилося.

"Досить рівний вертикальний зріз представляє стратіграфію ділянки, де на неабиякій глибині чітко простежується лінія древньої денної поверхні, - зазначають історики. – Трохи вище випливає лінія іншого шару, в якому розтрощені потужні кам'яні кладки на вапняному розчині, профілі сміттєвих ям, з яких вивалюється кераміка, цегляна плінфа, залишки старовинних скляних і залізних виробів, кістки тварин і риб, зола, камінчики і інше.  Все це вдавлюється в землю будівельною технікою".

На ділянці на схід від цього місця також були підібрані фрагменти турецької поливної орнаментованого посуду, мисок, глечиків, фаянсових і порцелянових розписних чашок і уламок курильної трубки.

Тут же знаходилися декілька фрагментів людських кісток, оскільки  раніше навколо Успенської церкви був цвинтар.

Техніка спотворила корінний берег Дунаю в колишньому центрі старовинного Ізмаїла, де розташовувалися караван-сарай, турецькі квартали і торгова площа. Всі нерівності рельєфу, які приховували залишки міста на території фортеці Ізмаїл, були зариті.

Усі фото - Думская.net
Фото - izmacity.com
 
 Фото - Думская.net
Фото - Думская.net
Фото - Думская.net

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Гречана каша зі смаком смерті. Як кудлатий пес Кузя пережив окупацію Ірпеня. Аудіоверсія
Режисер Євген Афінеєвський: Важливо не дати світу звикнути до війни в Україні, як звикли до війни в Сирії
Тиждень мобілізації в РФ, псевдореферендум на окупованих територіях, Лиман – головне про війну за тиждень
"Документалістика посіла головне місце в українській кіноіндустрії": організатори фестивалю Kharkiv MeetDocs
Усі публікації