Реклама:

Мільярди під ялинку. Все про допомогу США, яку ми вже маємо, очікуємо і ризикуємо не отримати

— Понеділок, 18 грудня 2023, 15:59

Навіть якщо ви вже втомилися глибоко занурюватися у новини про нові пакети допомоги Україні, певно, вам все одно передалося хвилювання, що ситуація нині – не дуже. І у центрі розмов про те, що союзники підтримують нас уже не так активно – історія із затримкою багатомільярдного пакета від нашого головного стратегічного партнера, США. Допомога на 111 млрд. доларів, з яких майже половина має піти Україні, нині застрягла у Конгресі США. Сенатори навіть не пішли на різдвяні канікули вчасно – у надії, що за пакет ще встигнуть проголосувати.

Щоби пришвидшити процес ухвалення такого довгоочікуваного пакету допомоги (а президент Байден подав запит на неї до Конгресу ще у жовтні), до США приїхав президент України Володимир Зеленський. ВВС уже охрестило його візит "сповненим розпачу", бо, мовляв, дива поки що не сталося. Однак у будь-якому разі ця ситуація – привід розібратися в технічних аспектах цього питання. Скажімо, чому Конгрес голосує разом за допомогу і Україні, й Ізраїлю, і Тайваню, а виключення питання мексиканського кордону – настільки чутливе для республіканців?

А ще – це нагода поговорити і про ширший контекст, зокрема, розгортання передвиборчого протистояння у США. Які шанси, що Україна отримає багатостраждальну і давно обіцяну допомогу? І чи варто остерігатися, що двопартійна підтримка України в Конгресі, якою вона завжди так пишалася, помалу слабне? У новому випуску подкасту "світ не sweet" зʼясовуємо це з Володимиром Дубовиком, американістом, директором Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету імені Мечнікова.

Слухайте подкаст "Світ не Sweet" на зручній платформі:

Реклама:

Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку

"Cвіт не Sweet" – це експериментальний подкаст про міжнародну політику (і не лише), який для вас готують Оленка Куренкова та Олег Павлюк. Автори подкасту можуть забувати прізвища політиків, помилятися, недоречно сміятися, але попри це максимально душевно розповідають про міжнародку і всі важливі події, які відбуваються за межами України. 

Реклама:
Канали
24.02: Реконструкція
5 епізодів
Головна обсерваторія
16 епізодів
Ранкова доза
86 епізодів
War-life balance
11 епізодів
Українські 90-ті
6 епізодів
Кавун та тютюн
9 епізодів
Подкаст "Кляті питання"
197 епізодів
Сафарі
13 епізодів
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
42 епізоди
Хроніки економіки
48 епізодів
УП. Вголос
40 епізодів
(не)Безпечна Країна
31 епізод
Євродонбас
4 епізоди
Я не встигаю!
20 епізодів
Культура всього
87 епізодів
Температура - нормальна!
74 епізоди
Чому вони крадуть?
6 епізодів
Один одному
23 епізоди
Життя бентежне
10 епізодів
Ок і шо?
78 епізодів
Україна після карантину
13 епізодів
У тіні
1 епізод
Онлайн[за]хист
3 епізоди
Медіабіль!
10 епізодів
До попкорну з Анною Паленчук
9 епізодів