"Без покарань ситуацію не виправити!" – вимоги Ющенка, які треба перечитати ще раз

Среда, 9 февраля 2005, 22:56
У середу новий губернатор Сумщини показав, що правильно зрозумів настанови Ющенка, які він давав йому два дні тому. Микола Лаврик, який тепер уособлює владу в рідній для президента області, звільнив співробітника ДАІ, який погодився взяти хабар.

Зранку, у третій свій робочий день на посаді губернатора, Лаврик їхав на роботу, як раптом його машину зупинив міліціонер. "Я водію кажу, щоб не зізнався, чия машина, а дав "десятку". І даішник взяв!", - збуджено потім розповів Лаврик на засіданні облради.

Лаврик забрав у даішника посвідчення і викликав начальника облДАІ полковника Токаря – той тепер має провести нараду з усіма співробітниками про неприпустимість хабарництва. "Президент дві години говорив саме про ДАІ, яке не повинно більше брати хабарів, а вони беруть!".

Поки що Лаврик звільнив начальника роти ДАІ. У випадку повторного зафіксованого хабарництва полетить голова начальника міського ДАІ, наступний на виліт – обласний даішник.

Одним словом, заповіти президента "мій уряд не буде красти!" – в життя.

Але що цікаво, кореспондент "Української правди" був на засіданні, коли Ющенко представляв Лаврика місцевим чиновникам. І, по правді, про ДАІ Ющенко говорив максимум хвилин 10, але аж ніяк не дві години, як каже Лаврик. Але це ще гірше! Якщо новий губернатор так сприйняв команду президента про ДАІшників, то далі злодіям час просто ховатися під стіл.

Тому "УП" вирішила підняти блокнот із нотатками під час промови Ющенка в Сумській обладміністрації і зробити одну послугу нещирим чиновникам, щирим бандитам і всім іншим асоціальним елементам – повідомити, де ще на них чекає суворе око нової влади. Якщо Ющенко справді почав те, що у Путіна називалося "мочити терористів у сортирах" – тобто наводити порядок в країні.

Згадати виступ Ющенка корисно також з творчої точки зору. Новий президент не відстає від старого і дарує "перли", які можна відразу записувати в цитатник. Красномовство, помножене на рішучість... Говориться спокійно.

Отже, що обіцяє Ющенко?

"Через рік міліція не братиме хабарі! В цій адміністрації не будуть ходити портфелі з грішми! Те, що було незаконно приватизовано, повернеться на круги своя".

"Хто записаний засновником фірми? Якщо троюрідна тітка глави адміністрації – то в дужках це буде записано! Запевняю, родичі до п'ятого коліна будуть складати декларацію, починаючи з нового президента".

Це - Ющенко в Сумах. Область особливої важливості – батьківщина президента, а до того п'ять з половиною років там володарювала людина, яку можна назвати найгіршим обличчям кучмізму. Це - Володимир Щербань, помилково включений Ющенком до виборчого списку "Нашої України" у 2002 році.

"Так як крадеться в цій області, не крадеться ніде – крім хіба що Донецької та Луганської. А за це повинні відповідати", - сказав Ющенко. Головна проблема, яку Ющенко бачить і зараз – та ж сама, яку він називав під час виборчої кампанії, тобто "бандити при владі". Точніше, бандити, які зрослися з правоохоронною системою.

"В Сумській області державного органу, який відповідає за чесну приватизацію, не існує".

Далі з'ясовується, що крім "Криворіжсталі", реприватизація чекає на ще один об'єкт. "Торговий центр "Берізка", проданий за ціною втричі меншою за ринкову! Спробуймо повернути цю справу назад. Давайте почнемо з "Берізки". Записуй!", - сказав Ющенко, звертаючись до нового губернатора Сумщини.

"На Полтавщині продано в три рази більше об'єктів власності, ніж на Сумщині. Бо тут треба довести підприємство до банкрутства, а потім – щоб синку або внуку!... Середня ціна в два рази нижча, ніж в Полтавській області. За цим всім стоять чемодани, целофанові пакети з грошима хабарів!".

"Промисловий приріст по Сумській області тільки 8%, тоді як в цілому по Україні – 12,5%. На третину нижче! У половині районів області промислове виробництво знизилося. Там просто при владі люди, яким шаровари заважають танцювати! Хлопці, я візьму цю провину на себе! Але перед собою ще сотню поставлю, щоб ви також відповідали".

"Половина всієї нафти України видобувається на Сумщині. А рівень розрахунків – 92%. Та людина, яка керує на газі – я його не знаю – але зроблю, щоб через 10 днів його не було на посаді! Ці синочки, ця пацанва віком по 16-17 років управляють структурами обігом у декілька десятків мільйонів доларів!"

"Послухайте сагу про інвестиції... За 9 місяців минулого року інвестиції в основний капітал області скоротилися на 3%. В той час, як по Україні інвестиції зросли на 30%. Всі служби, які призвели до втечі національних і міжнародних інвестицій, мають піти у відставку. Роль влади – як швейцара, вийти на тротуар і кланятися перехожим: "У нас таке шикарне блюдо..." Чому ж ми робимо навпаки, чому на тротуар не виходимо?"

"Ми ж далі імпотенти!", - додає Ющенко.

Ющенко про перепони, які робив Щербань бізнесу: "На Сумщині на 10 тисяч населення існує всього 45 підприємств. Щоб відкрити одне підприємство, треба 62 справки. Скажіть, кому ці справки треба, куди їх засунути?"

"Злих слів не хочу говорити... Але чого не вистачає – ручки, щоб підписати розпорядження, чи чогось в голові? Совісті. Але ж тут люди живуть наші, не скотина, не тварина..."

І так далі. Це риторика нової влади. Відверто незвична, різка, хоча промовляється дуже тихо. Мова образна.

"Криміногенна ситуація... З чого почати, чим закінчити?... Сама міліція є проблемою. Якщо дивитися статистику, то кожного дня ловиться організована банда, і вже по третьому колу пішли".

"Я представляв міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, у нас відбулася добра розмова з колегією МВС, де ми домовилися, що міліція хабарі не бере, не буде сержант на дорозі стояти чи в кущах. Це принижує! Це що, стаття доходів? Є плани радикально подивитися на службу… Я був кілька років тому свідком, як ставлять міліції будки з ліжком, з умивальником, він ледь не лежачи працює, таксу зібрав, руки умив – і день прожит не зря! Останні півтора місяці в таких міліціонерів виникла проблема – гроші накопичилися, але не знають, куди передавать".

Як боротимуться з корупцією в "органах", Ющенко не пояснював журналістам в Києві. У регіоні він трохи сказав:

"Я стимулюватиму будь-кого, хто інформуватиме про таку незаконну діяльність в органах правопорядку. Ми встановимо гарячі анонімні лінії, де буде повідомлятися про кожен такий факт. Без покарань ситуацію не виправити! Ні мораль, ні погрози нічого не зроблять. Вони думають, що сильніше! Вони думають, що вони – вічність, а ми – це епізоди. Я хочу показати, що навпаки".

"Коли провели дослідження у нас і на Заході: "Якщо в 11 вечора ви зустріли у підворотні поліцейського, що ви відчуваєте?" 90% старої Європи спокійні. Але 91% наших кажуть, що їм страшно. Це трагедія... Так трапилося, що девальвацію міліції зробили люди в дуже високих погонах. Але десятки тисяч готові служити чесно".

Ющенка дратує спайка влади і правоохоронців, які мають доглядати за владою, а насправді "кришують" один одного.

"Ми закриємо полювання. Бо ви знаєте, яка компанія збирається – прокурор, глава райадміністрації і суддя. Давайте збережемо для вовків ту Україну, яку ще не добили. Коли на імпортних "Лендкрузерах" мотаються по полях, добивають чи то зайчика, чи то лисичку коханці на воротник..."

Як з'ясувалося перед приїздом Ющенка в Суми, місцеві прокурори відразу після його перемоги на виборах президента сховалися на лікарняному.

"17 прокурорів області тяжко захворіли – і півтора місяці уже хворають! Я поставив задачу СБУ - з'ясувати, який у них діагноз, скільки днів вони на лікарняному, чому таке неефективне лікування, що скоро групу інвалідності доведеться давати?...", - знущався Ющенко.

"Я вас переконую: міліція хабарі брати не буде, ви хабарі брати не будете. Влада буде публічна і матиме успіх. Хочу, щоб була зроблена ревізія всіх привілеїв, публічно оголосити і скасувати".

"Щоб ми не зрадили тих людей, які сиділи як горобці на дахах кіосків, коли тут у Сумах проходив 120-тисячний мітинг".

Разом зі спробами прибрати перевертнів із силових структур, Ющенко збирається бути вимогливим і до підприємців.

"Наступний квартал ми присвятимо боротьбі зі збитковими підприємствами. Добра половина – зі штучними збитками! Якщо знаходимо таку структуру, то щодо неї починають діяти заходи спеціального призначення, щоквартальний повний контроль".

"Я прихильник того, що податки не стягуються, а платяться. Якщо потрапив у чорний список – знай, що довіри до тебе немає! Але, якщо коректно платиш, то перевірки проводити не частіше, як раз на три роки".

Так само Ющенко – до влади. "Я у Києві говорив з главами обласних адміністрацій, що вимога у мене проста – у кожного протягом 2005 року має бути чотири-п'ять програм. Мета – якнайшвидше дійти до людей. І найбільша вдячність, якщо люди скажуть, що жити стало краще".

"Соціальна сфера. Минулого року на Сумщині не введено в дію жодної школи. Виборами займалися! Їздили по всій області, щоб не дати Ющенку виступити!... Як дурману понаїдалися..."

"Одна третина шкіл не має води. Як у мене в Хоружівці – бочок, кружка на ціпочку та тазик внизу. Половина шкіл не має каналізації! Хіба не соромно: гості приїхали, а ви, вибачте на слові, ведете їх під бузину, щоб попісяти!".

Це теж сказав Ющенко.

Він збирається контролювати чиновників за допомогою звірки обіцяного і зробленого. Для цього щодо кожного керівника буде вестися моніторинг.

"Моніторинг повинен лежати на столі у глави адміністрації та в президента. Коли ми зустрічатимемося раз на місяць, то не будемо говорити про абстрактні речі, байки, що очі по стелі бігають... Через методику, програму, моніторинг, кожен з 365 днів проживемо не в хаосі, а в рамках конкретної програми".

P.S. Схоже, в декого перші пункти починають виконуватися. Поки губернатор Сумської області Лаврик звільняв рядового ДАІ, у Києві міністр внутрішніх справ зняв з роботи головного даішника України генерала Георгієнка.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде