Бакай не прийшов до Луценка. Замість нього піде Кучма?

Понедельник, 18 апреля 2005, 22:02
Леонід Кучма та Віктор Медведчук скоро можуть опинитися у Міністерстві внутрішніх справ, де даватимуть пояснення щодо своєї діяльності. Це станеться, якщо відомство Юрія Луценка отримає від російських колег докази того, що керівник Держуправління справами Ігор Бакай працював в українській держструктурі, маючи паспорт з російським двоглавим орлом.

Як відомо, Бакай був у списку 12 осіб, які викликалися минулого тижня до МВС, щоб отримати пояснення щодо їх участі у низці справ.

На допити він не з'явився. Встановлено, що Бакай проживає і працює в Російській Федерації. Виклики ігнорує. МВС нагадує, що зі слів нардепа Шуфрича, пан Бакай має російське громадянство. Наразі через національне центральне бюро Інтерполу України дано запит до правоохоронців Росії про цієї інфо.

"В разі підтвердження такого факту в МВС виникнуть запитання до колишнього президента України Кучми та колишнього глави його адміністрації Медведчука - на якій підставі Бакай працював на державній службі, що категорично заборонено діючим законодавством України", - наголошує Департамент зв’язків з громадськістю МВС.

Бакай був не єдиним, хто не прийшов до МВС. Туди не з'явився і нардеп Олександр Грановський. Він також запрошення "ігнорує".

"Але громадяни України повинні знати, що він причетний до діяльності благодійного фонду реконструкції та розвитку ММЦ "Артек", який зібрав 465 мільйонів гривень від шістьох залізниць, Одеського припортового заводу, Національного банку України (в час керівництва пана Тігіпка), заводу "Стирол", "Ощадбанку" та інших, які в "Артек" не потрапили", - зазначає МВС.

"Грановський є членом парламентської фракції СДПУ(о), і сподіваємося, що фракція, яка робить гучні заяви, по даному питанню прокоментує: куди ділися 465 мільйонів гривень у підконтрольному Грановському благодійному фонді", - додає МВС.

Не з'явився позафракційний нардеп Валентин Дзонь (очолював відділення кінахівського УСПП на Донбасі). Він мотивує це тим, що перебуває за кордоном.

Оскільки він був президентом благодійного фонду "Благовест", йому доведеться пояснити - куди поділися 10 мільйонів гривень від "Укрзалізниці" та ще 40 мільйонів гривень, зібраних з державних та комерційних структур. За даним фактом порушено кримінальну справу, повідомляють у МВС.

Не з'явився в міліцію і колишній губернатор Хмельницької області Віктор Кацемір. Місце його знаходження – невідоме.

Екс-губернатор Харківщини Євген Кушнарьов "надає перевагу спілкуванню з міністерством внутрішніх справ України через засоби масової інформації", зазначає МВС.

Натомість і колишній керівник львівського МВС Олег Сало на допит по порушеній стосовно нього справі до прокуратури Львівської області теж не з’являється. Його оголошено у розшук. Так само як колишнього голову Державної податкової адміністрації Львова Дмитра Штикала. Міра запобіжного заходу для цього діяча – арешт.

Поки не з'явилися на допит і міський голова Феодосії Володимир Шайдеров, який зараз перебуває в державі Ізраїль. Однак він запевнив, що дасть "вичерпні пояснення" після свого повернення до України.

Голова Дніпропетровської обласної Ради Микола Швець, якому міністр Луценко відвіз особисто повістку, запрошений для дачі пояснень до МВС України 19 квітня цього року на 10 годину.

Найбільш сумлінними виявилися президент "Динамо" Ігор Суркіс, директор нафтобази Феодосії Олександр Бартенєв та колишній заступник керівника митниці Тарас Козак. Останній ходить на допити регулярно.

Але в даний час МВС має до пана Козака ще низку запитань, в тому числі щодо закупівлі літака "ЯК-42"; за фактом, викладеним у запрошенні Бартенєва та інших фактах порушено кримінальну справу, - зазначається в повідомленні.

В той же час міністерство внутрішніх справ має запитання до Кучми і Медведчука: за які заслуги колишньому кримінальному "авторитету" Бартенєву присвоєно високе звання Героя України і якими критеріями вони взагалі керувалися в даному випадку.

Суркіс, як відомо з'явився і дав пояснення. Але МВС нагадує, що перевірка діяльності благодійного фонду Кучми "Україна" триває.

Між тим відомство Луценка вже підготував новий список, в який потрапили не менш цікаві персони.

Тепер до органів МВС запрошують таких осіб:

Андрія Дмитренка, колишнього першого заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом незаконного використання бюджетних коштів під час закупки медичного обладнання на суму 6 мільйонів гривень;

Анатолія Засуху, колишнього голову Київської обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом незаконного використання упродовж двох років 2 автомобілів престижних марок, що належали Головному управлінню МВС України в Київській області;

Сергія Ківалова, для дачі пояснень за фактом відчуження частини майна Одеської юридичної академії;

Віктора Коциміра, колишнього голову Вінницької обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом незаконного повернення податку на додану вартість підконтрольним йому структурам на суму 3,3 мільйона гривень;

Василя Кравця, першого заступника Тернопільської обласної ради для дачі пояснень за фактом нецільового використання бюджетних коштів у сумі 2,5 мільйона гривень під час перебування на посаді голови Кременецької районної державної адміністрації;

Віктора Лисака, заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації (нова влада) для дачі пояснень за фактом зловживань під час закупівлі медичного обладнання;

Вадима Льошенка, колишнього голову Черкаської обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом незаконної реєстрації автотранспортних засобів престижних марок без сплати обов'язкових митних платежів і незаконної їхньої реєстрації в органах Державної автомобільної інспекції;

Ярослава Маслія, начальника управління охорони здоров'я Рівненської обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом зловживань під час закупівлі медичного обладнання на суму 64 мільйони гривень;

Івана Різака, колишнього голову Закарпатської обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом тиску на окремих керівників з метою перерахування грошових коштів на рахунки благодійного фонду "Розвиток Закарпаття";

Володимира Ходаковського, голову Херсонської обласної ради для дачі пояснень за фактом незаконного відчуження майна Херсонського морського коледжу на власну користь;

Володимира Цимбалюка, колишнього першого заступника голови Хмельницької обласної Державної адміністрації для дачі пояснень за фактом видачі розпоряджень по вилученню земельних ділянок і незаконного їх оформлення на користь приватних осіб;

Володимира Щербаня, колишнього голову Сумської обласної державної адміністрації для дачі пояснень за фактом нецільового використання бюджетних коштів, повідомляє УНІАН.

Наступним посадять Ківалова?

Тим часом читачі "Української правди" змагаються, хто буде наступним об’єктом щильної зацікавлення МВС. В опитуванні УП "Кого арештують наступним?" переміг екс-голова ЦВК Сергій Ківалов. В українській версії він набрав 31% (594 голоси).

 
 
Слідом за ним іде Ігор Бакай - 15% (279). До речі, в рейтингу Бакай з третього на друге місце екс-керівник ДУС піднявся саме під кінець тижня, коли на сайті УП було оприлюднено ганебні для Бакая результати перевірки з боку Головного контрольно-ревізійного управління.

Наступним претендентом на арешт є один з братів Клюєвих - 12% (231). Як відомо, екс-віце-прем'єр Андрій очолював тіньовий штаб Януковича в Музейному провулку і хімічив з транзитним сервером, а Сергій йому всіляко допомагав. Зокрема, за версією МВС, платив за побиття людей під Центрвиборкомом.

Далі люди думають, що можуть арештувати одного з братів Медведчуків – таких 10% (191 осіб). Поки Віктор на чолі адміністрації президента запроваджував в Україні тоталітарний режим, Сергій допомагав цьому інструментарієм податкової адміністрації.

П'яте місце серед можливих арештантів - Кучма. У це вірять 10% (186 осіб). Потім - один з братів Ахметових – 8% (153). Ринат був головним спонсором кампанії Януковича і власником Донецького краю, а його брат Ігор вперше сплив як фігурант справи "Білого лебідя" - він є співвласником торгового комплексу.

Сьомий у рейтингу потенційних арештантів - один з братів Суркісів. Тут 8% (144). Ігор проходить по справі фінансування фонду Кучми з офшорних зон, а Григорій поки не допитувався, але є підозри, що він задешево купив "Динамо".

Можливість арешту колишнього заступника Януковича по Кабміну пана Азарова допускають лише 19 осіб (1%), а 5% (104) вважають, що заарештувати мають когось іншого.

Читачі російської версії також вважають, що арештувати мають Ківалова – 33% (66 осіб). На другому місці у читачів екс-президент Кучма - 13% (26), на третьому його завгосп Бакай - 12% (23). В те, що можуть арештувати одного з братів Клюєвих, вірять 9% (18), а братів Медведчуків - 8% (15). Стільки ж 8% вірять у можливість арешту братів Ахметових. Серед тих, кого можуть арештувати, брати Суркіси набрали 7% (14), а Микола Азаров лише 2% (3 голоси). Когось іншого вибрали 17 (9%) російськомовних читачів УП.

P.S. А між тим, за інформацією "Української правди", Ринат Ахметов виїхав до Росії. Можливо, надовго. Причини цього можна знайти в новому опитуванні "Української правди", яке знаходиться справа внизу сайту.

Читайте також:

Суркіс побував у МВС. Хто наступний на допит?

ЛУЦЕНКО ДОБРАВСЯ ДО КІВАЛОВА, ЗАСУХИ, ЩЕРБАНЯ Й РІЗАКА

Шуфрич стверджує, що Бакай має російське громадянство

Бакай завдяки Кучмі пограбував країну на півмільярда?

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде