Таємні документи про темні оборудки з газом

Четверг, 9 июня 2005, 12:04
Куди зник газ з підземних сховищ України? Росіяни, зокрема керівництво Газпрому кажуть, що Україна вкрала. Юрій Бойко, тодішній голова НАК Нафтогаз мовчить, а сьогоднішній голова НАКу мабуть шукає, де газ заховався.

Часткове пояснення можна знайти в документі який потрапив до автора цих рядків.

Згідно з протоколом засідання правління компанії Нафтогаз Україна з 20 лютого 2004 року, правління компанії вирішила: "Відкрити НАК Нафтогаз України мультивалютну кредитну лінію в ГОУ Промінвестбанку з метою поповнення обігових коштів та розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами з лімітом кредитування 200.000.000 (двісті мільйонів) гривень на один рік…

В забезпечення кредитної лінії надати майнові права на грошову виручку за договором купівлі-продажу природного газу… між НАК Нафтогаз України та Компанією "Eural Trans Gas Kft" (Угорщина) на суму 300.000.000 грн. та майнові права на грошову виручку за контрактом… від 07.05.03 про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України в 2003-2013 роках між НАК та компанією Eural Trans Gas Kft на суму 100.000.000 грн.

У квітні-травні 2004 року надати в забезпечення товари в обороті – природний газ, який належить НАК Нафтогаз України і знаходиться в ПСГ (підземні сховища газу) загальною вартістю не менше 400.000.000 грн."

Тобто, голова правління НАК Юрій Бойко поставив під заставу газ в українських ПСГ.

Чи це було зроблено згідно з законами України? Відповідь на це запитання має дати генеральна прокуратура. Але відомо, що фірма Eural Trans Gas була під контролем Газпрому і НАКу, тобто Олексій Міллер і Олександр Рязанов прекрасно знають де цей газ, і хто кому його продав.

Автору також потрапив до рук ще один цікавий матеріал про українсько-російський газовий бізнес.

Цитуємо за документом: "Інформація, отримана з російських джерел, дозволяє зробити висновок щодо глибинної причини актуалізації теми реверсного використання Одеса – Броди та публічних висловлювань з цього питання президента України наприкінці квітня.

Це пов'язано з вказівкою президента Росії Путіна щодо усунення компанії EURAL TG, як зайвої ланки в торгівлі туркменським газом. У ІІІ декаді квітня незадовго до проведення загальних щорічних зборів акціонерів РАТ "Газпром", російському президенту було зроблено спеціальну доповідь з аналізом реального стану речей в монополії. Основна позиція – "Газпром" втрачає монопольні позиції, А.Міллер не контролює повністю менеджмент компанії.

Запропоновано вжити низки заходів. З поміж них особливо було виділено необхідність термінової ліквідації схеми торгівлі через EURAL TG, що позбавила РАТ $2 млрд. грошового обігу в 2003 році. Причина – окремі менеджери "Газпрому", не керовані і не контрольовані Міллером, обмежили ринок монополії, відхопивши в неї український та частково польський і словацький сектори.

Інше, що також важливе - проблемність EURAL TG, розслідуванням діяльності якої в країнах Центральної Європи після 1 травня займуться відповідні служби ЄС. В умовах загострення відносин по лінії РФ – ЄС в енергетичній сфері, це видається недоречним.

Президенту Росії було повідомлено, що українська сторона в особі НАК "Нафтогаз України" активно сприяла реорганізації EURAL TG, щоб надати йому більш цивілізованого вигляду (акціонерами стали британські Atlantic Caspian Resources plc. (44,67% ) та JKX Gas BV (30%), а також австрійська DEG Handels (25,33%).

Для українського президента і його зятя було важливо зберегти схему з EURAL TG, щоб продовжувати використовувати компанію як джерело отримання коштів, в тому числі і під президентські вибори.

Однак, як було вказано президенту РФ, така компанія як Atlantic Caspian Resources та її керівник, є достатньо проблемними і мають заплямовану ділову репутацію.

Щоб зменшити ступінь маневру українського президента і звести до мінімуму ризики його неочікуваної поведінки у виборчий період, було запропоновано переглянути схему торгівлі туркменським газом з Україною.

Путін погодився з необхідністю якомога швидшої ліквідації схеми торгівлі газом, пов'язаної з EURAL TG. За інформацією джерела, він віддав розпорядження відновити монополію "Газпрому" у відносинах з Україною.

Додатково це ще мотивується і побоюванням Москви щодо Києва та Мінська. Там остерігаються, що після зимових подій, пов'язаних з обмеженням постачання російського газу в Білорусь, сторони можуть дійти до координації своєї транзитної політики щодо російського газу.

Зараз здійснюються підготовчі заходи для того, щоб денонсувати відповідну угоду між "Газпромом" та EURAL TG, якою останньому надавалось операторство обсягами туркменського газу в період 2003 – 2006 р.р.

Це дає підстави передбачати, що з ІІ півріччя 2004 року схема торгівлі туркменським газом може бути радикально змінена, а відтак Бойко усвідомлює, що він втрачає левову частку доходів, які мають критичне значення для фінансування "сім'ї".

За цих обставин, ним була здійснена спроба зберегти схему (бодай тимчасово, до кінця 2004 р.) в обмін на термінове погашення боргу НАК "Нафтогаз України" перед РАТ "Газпром" в обсязі близько $1,4 млрд. Однак, дана пропозиція залишилась без належної уваги з російського боку.

Окрім цього, Бойко докладає зусиль з придбання НАК "Нафтогаз України" 30-відсоткового пакету акцій польського нафтогазового підприємства PGNiG, використовуючи для цього президента компанії Марека Косовського, до особи якого впродовж останніх півроку прикута пильна увага польських спецслужб у зв'язку з непрозорим характером укладання контрактів на постачання газу до Польщі з РФ та України.

Передбачаючи найбільш негативний сценарій розвитку, Бойко веде активну роботу в інших напрямках, щоб максимально компенсувати майбутні втрати.

Робочий варіант компенсації втрат – нове підвищення цін для промислових споживачів газу в Україні. Але додаткові надходження від підвищення ціни на газ будуть в сфері податкового контролю, що обмежує маневрування фінансовим потоком.

Варіанти ж з реверсом Одеса – Броди та реекспортом російської нафти були більш привабливими, оскільки там вже відпрацьована тіньова схема отримання доходів. Хоча вони сукупно не можуть бути еквівалентними обсягам тіньових надходжень від торгівлі газом, однак, безперечно, дозволять отримувати більш-менш сталий грошовий потік.

За таких обставин Бойко і звернувся з пропозицією до нафтовиків - Хана та Городецького щодо оборудки "гроші в обмін на реверс."

Таким чином Eural Trans Gas зник а на його місце прийшла фірма РосУкрЕнерго.

Наведемо інформацію про цю фірму, одержану від джерел близьких до спецслужб України:

"Швейцарская "ROSUKRENERGO AG" зарегистрирована 22 июля 2004 года за номером: CH-170.3.027.441-3 по адресу: Aegeristrasse 66, CH-6300 Zug.

Компания намерена заниматься сырьевым бизнесом, в частности природным газом, а также может представлять интересы иных компаний и заниматься их финансированием.

Уставный капитал равен 100'000.00 швейцарских франков и разделен на 1000 именных акций стоимостью 100 швейцарских франков каждая.
Правом единоличной подписи обладает HAUSSMANN Lars (Herrliberg, Zurich). Аудитором компании назначена компания KPMG Fides Peat (Zug).

Учредители швейцарской "ROSUKRENERGO AG" компании "RaiffeisenInvestment AG" и "ARosgas Holding AG" зарегистрированы по адресу: Tegetthofstrasse 1 A-1015 Wien, Austria, телефон: +43 1 710 54 00-0, факс: +43 1 710 54 00 39, +43 1 710 54 00 69.

"RaiffeisenInvestment AG" основана в 1993 году, в настоящее время ее уставный капитал равен 730 000.00 Евро, а количество служащих составляет 38 человек.

"RaiffeisenInvestment AG" сотрудничает с банком "Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG". В число партнеров "RaiffeisenInvestment AG" входят:
- MARA Beteiligungsverwaltungs GmbH
- MET Beteilungsverwaltungs GmbH
- MIRA Beteilungsverwaltungs GmbH
- RAAM Beteiligungsverwaltungs GmbH
- Raiffeisen Energy&Metals Beteilungsverwaltungs GmbH
- Tabacco Holding GmbH
- Raiffeisen Financial Advisers Romania S.A.
- Raiffeisen Investment (Bulgaria) EOOD
- Raiffeisen Investment Polska Sp.z.o.o.
- Raiffeisen Investment Ukraine Ltd.

Компания "ARosgas Holding AG" основана в 2004 году с уставным капиталом 70 000.00 Евро. Адрес регистрации компании совпадает с адресом "RaiffeisenInvestment AG". Обращаем Ваше внимание на то, что в официальной прессе "ARosgas Holding AG" называется структурой, аффилированной с "Газпромбанком".

В состав совета директоров компании входят: WINDBICHLER Jörg, CHLADEK Heinz, DRAZDIL Paul, PENDL Hansjürgen. Установлено, что ранее WINDBICHLER Jörg занимал должности директора компании "MIRA Beteiligungsholding GmbH" (A-1015 Vienna) и уполномоченного "Raiffeisen Investment AG" (A-1015 Vienna).

CHLADEK Heinz занимал должности члена совета директоров ООО "Raiffeisen Investment" (Moscow) и представителя "Raiffeisen Investment AG" (A-1015 Vienna). PENDL Hansjürgen является членом совета директоров "ARosgas Holding AG".

PUTSCHEK Wolfgang, представляющий "Raiffeisen Investment AG", работал в качестве представителя "Raiffeisen Investment AG" (A-1015 Vienna) в Венгрии, является членом совета директоров компании "CENTRAGAS Holding AG" (A-1015 Vienna), ранее работал в качестве директора следующих расположенных в Вене компаний:
- ARSIS Delta Portfolio Management GmbH
- ARSIS Zeta Portfolio Management GmbH
- MARA Beteiligungsverwaltungs GmbH
- MIRA Beteiligungsverwaltungs GmbH
- RAAM Beteiligungsverwaltungs GmbH
- Raiffeisen Auros Portfolio Management GmbH
- Raiffeisen Energy&Metals Beteiligungsverwaltungs GmbH
- Soranis Raiffeisen Portfolio Management GmbH.

Установлено, что "RAAM Beteiligungsverwaltungs GmbH" владеет пакетом акций (53,86%) завода по производству аммиака и азотных удобрений в г. Ровно.

Кроме того, "Raiffeisen Investment AG" и MARA Beteiligungsverwaltungs GmbH" владеют пакетами акций (84,02 и 15,89 соответственно) компании "Слобожанская строительная керамика" в населенном пункте Плавинище Сумской области.

(Далі буде)


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде