Як Ющенко гостей приймав

Пятница, 5 мая 2006, 20:45

Президент другий день поспіль не дає суспільству розслабитись. Якщо у четвер він виголошував майже ультимативні заяви ЄС, то у п’ятницю сам погодився на майже ультиматум. Бо кількома днями раніше Олександр Мороз і Юлія Тимошенко направили Ющенку листа, де наполегливо пропонували зустрітися "не пізніше 5 травня".

Першим президента побачив прем'єр і лідер списку "Нашої України" Юрій Єхануров. Вийшов до журналістів він явно в доброму гуморі, цим самим спровокувавши головну інтригу дня.

На питання, чи наблизилася на сьогодні Тимошенко до посади прем’єра, Єхануров відповів: "Я думаю, що вона стала далі". На здивовані питання журналістів відповів оригінально: "Треба ж вам щось сказати!".

Приблизно опівдні до Ющенка завітала й сама об’єкт критичного прогнозу прем’єра. Розмова з президентом їй сподобалася. Тимошенко повідомила, що проект коаліційної угоди буде готовий вже 10-11 травня.

"Ми розуміємо, що люди втомилися чекати якихось змін і всі кадрові питання, як наслідок спільного бачення реформування України, вони, безумовно, пройдуть безконфліктно, я в цьому впевнена", - сказала вона.

На веселий закид прем’єра вона відповіла з усмішкою: "Я думаю, що це тільки таємні мрії Єханурова".

Зустріч з Морозом нічим особливим не відзначилася.

"Робота з підготовки створення коаліції продовжується. У нас є домовленість про те, що через кілька днів ми проведемо зустріч із президентом, для того, щоб погодити остаточно документи, необхідні для створення коаліції. Я думаю, що поки йде процес продуктивно", - заявив він журналістам після побачення з президентом.

А от з комуністами і Януковичем Ющенку в цей день не пощастило. Не даремно, мабуть, спочатку зустріч з ними не планувалася.

Прес-секретар президента Ірина Геращенко вже почала виправдовуватися за щільний графік глави держави, але потім повідомила, що побачення з не-помаранчевими лідерами все ж відбудуться.

Тим не менше, Петро Симоненко Ющенка так і не дочекався. Просидівши перед дверима президента півгодини, він образився і пішов займатися своїми справами.

"Треба бути пунктуальним у всьому і завжди", - сказав він журналістам. "Я вважаю, якщо у нього будуть питання до мене, то тоді ми зустрінемося", - додав він.

Схоже, питання з'явилися, бо Ющенко до кінця дня переговорив з Симоненком по телефону і таки домовився про зустріч.

А от Віктор Янукович, хоч і зустрівся з Ющенком, але після цього залишив журналістам більше запитань, ніж відповідей.

По-перше, він видав таємницю "Нашої України", яка заявляла, що не веде переговорів з регіоналами. "Є принципи, коли партія, яка перемогла на виборах, створює коаліцію. Ми таку пропозицію зробили партії "Наша Україна" і зараз ми ведемо переговори", - відзначив Янукович.

По-друге, він видав ще й потаємні наміри самого Ющенка. "Ми з президентом фактично разом прийшли до висновку, що президент не є учасником створення коаліції, щоб хтось не думав, що президент учасник коаліції. Оскільки, як він сам висловився, пройде час і, можливо, йому доведеться приймати рішення і робити висновки, що ця коаліція не ефективна, і ставити за мету її, як кажуть, розпустити", - необачно сказав лідер регіоналів.

Втім, той факт, що до висновку про невтручання президента той прийшов разом з Януковичем, викликає деякі сумніви. Бо ще до виходу останнього до преси Ющенко розіслав повідомлення, що знімає з себе відповідальність за коаліцію.

В цілому ж, день закінчився досить спокійно. Навряд можна сказати, що коаліційний процес після цього якось суттєво просунувся, але якісь висновки Ющенко для себе зробив, про що відразу ж повідомив пресі.

Так, п’ятничні відвідувачі поселили в президенті віру в те, що коаліція таки може бути створена до 24 травня. У цей день, найбільш вірогідно, відбудеться перше засідання нової Верховної Ради.

"В мене складається враження, що термін до 24 травня є досить прийнятним для того, щоб висловитися по суті формування коаліції і пройти навіть перші організаційні формальності, враховуючи те, що власне самі формальності будуть проведені в залі Верховної Ради і там буде відбуватися формалізація створення самої політичної коаліції", - підбив Ющенко підсумки напруженого трудового дня.

Фото прес-служби президента

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде