Юлия Тимошенко за кулисами ареста

Суббота, 6 августа 2011, 08:35

В п’ятницю пересічні українці нарешті позбулися одного з найбільш настирливих питань, що мучило країну останні півтора роки. Так, Юлію Тимошенко можуть посадити. Для більшості громадян, які не є спеціалістами у тонкощах Кримінально-процесуального кодексу, лідера БЮТ вже посадили.

Юлія Тимошенко навряд чи виглядає в цьому процесі безвинною жертвою. Вона відверто провокувала систему судочинства, непослідовність обвинувачення та і віртуальну незалежність суддівської гілки влади. Вона провокувала, знаючи, яким може бути позитивний результат цієї авантюри.

Втім переможеними в цій грі поки що виглядають ті, хто піддались на цю провокацію. З одного боку, загнавши її у кут, опоненти ризикують нарватися на ще більш цинічне нехтування нормами та законами, яких самі не змогли дотриматися під час судового процесу. З іншого боку, невелика пляма на репутації діючої влади в очах міжнародного суспільства отримала всі шанси перетворитися на незмивне тавро.

МИКОЛА АЗАРОВ: ДОПИТ В ОДИН КІНЕЦЬ

Те, що відбувалось в Печерському суді в п’ятницю менш за все нагадувало засідання суду. Скоріше це було схоже на епізод телевізійних політичних шоу. Юлія Тимошенко нарешті отримала суперника, який также ж безоглядно нехтував нормами Кримінально-процесуального кодексу і традиціями судочинства як і вона сама.

Микола Азаров з’явився в залі суду майже несподівано. Про те, що його допитуватимуть знали лише суддя і прокурори. В перерві перед допитом прем’єр-міністра в зал увійшли особистий оператор та фотограф Азарова.

Слід нагадати, що вже більше двох тижнів, з того часу як почався допит свідків, проносити фотоапарати та камери в зал суду було заборонено. Яким чином співробітники уряду потрапили на засідання з апаратурою і навіщо прес-службі Кабміну потрібна "картинка" допиту голови уряду залишилось невідомим. Врешті решт обурення журналістів примусило їх залишити зал засідань.

Втім, це був не єдиний виняток для голови уряду. Під час засідання Родіон Кірєєв відступився майже від усіх норм і правил, які нещодавно сам пропагував. Незважаючи на те, що Азаров і Тимошенко однаково часто переходили на особистості, наступаючи на "чутливі мозолі" одине одного, суддя майже не помічав "помилок" діючого прем’єр-міністра. Всі його випади і оціночні судження залишались без уваги. Натомість за три години допиту Тимошенко не вдалося отримати поспіль хоча б двох відповідей свідка без втручання судді.

 

Перший випад на адресу Юлії Тимошенко висловив сам Микола Азаров під час вільних свідчень:

- Приступив к исполнению обязанностей премьер-министра, я изучил все материалы, касающиеся договоров между Нефтегазом и Газпромом. Прежде всего, для того, чтобы найти аргументы для их пересмотра. Соглашения от 19 января были абсолютно невыгодными для Украины и вели к банкротству Украины. Когда я впервые прочитал этот документ, то не мог представить себе, что он мог быть санкционирован украинской стороной. К примеру, в договоре за недобор газа летом предполагалось 150% штрафных санкций, а зимой – 300%. Ни с одной другой страной таких санкций у Газпрома нет. Я рассматриваю это соглашение и по сути, и по форме как предательское по отношению к Украине и ее гражданам.

- А чи можете ви пояснити, чому Юлія Тимошенко підписала такі угоди?, - спитав прокурор.

- Я могу предполагать, что основной целью Тимошенко была победа на президентских выборах 2009 года. И именно потому, на мой взгляд, снижение цены на газ было получено только на 2009 год. По всей видимости, расчет делался на то, чтобы выиграть выборы любой ценой, а потом договариваться с Россией уже на других условиях.

Але далі діючий голова уряду перейшов на особистості:

- Еще один фактор состоит в том, что Тимошенко как премьер-министр человек абсолютно неподготовленный к исполнению такой работы. И в переговорах с таким, будем говорить, партнером как Путин, достаточно слаба. Я несколько раз задавал Путину вопрос: "Что побудило вас заключить заведомо невыгодный для вас договор? Ведь рано или поздно этот договор будет отменен, мы его пересмотрим. Так какие причины лежали в основе?". Он ответил, что он сам не понимает этих причин. И что целесообразно спросить об этом у украинских деятелей, каким образом они отстаивали национальные интересы…

Потім почались питання Юлії Тимошенко. Екс-прем’єр почала з докору, який ніяк не стосувався суті справи. Вона нагадала Миколі Азарову про мабуть найболючіше слабке місце у його публічному іміджі державного діяча – не зовсім досконале знання української мови.

- Я перш за все хочу послатися на ст. 19 КПК про мову судочинства і хочу нагадати, що судочинство проводиться українською мовою. І якщо свідок не може говорити українською мовою, як прем’єр-міністру, то йому треба надати перекладача.

- Підсудна. Це ваше питання?, - аж підскочив від подиву Родіон Кірєєв.

- Ні, це моя заява! – вперто продовжила Тимошенко. Розгублений відвертим глузуванням підсудної Кірєєв вдався вже до перевіреного прийому.

- Якщо ви хочете зробити заяву, то згідно КПК, ви маєте її робити стоячи…

- Я хочу сказати, що нічого не зрозуміла з того, що сказав Азаров, жодного слова. І тому, я вимагаю, щоб він повторив все те сам,е але з перекладачем. Я маю на це право згідно КПК, - перебила суддю Юлія Тимошенко.

В залі піднявся сміх. Судове засідання вже вкотре почало перетворюватись у відвертий фарс. Деяким глядачам дуже подобалось позування Юлії Тимошенко, і смішки в залі явно підбадьорювали її на подальше провокування. Насправді, пояснював суддя, згідно з КПК свідок має давати свідчення будь-якою зручною йому мовою.

- Але я не розумію! Мені потрібно перекладача, щоб зрозуміти прем’єр-міністра, який не вміє говорити українською!

Суддя почав нервувати. За Тимошенко вступився адвокат.

- Ваша честь, - невпевнено і ледь стримуючи посмішку говорив Юрій Сухов, - моя підзахисна просить надати їй перекладача, адже перед допитом її не спитали...

-…чи розумію я неукраїнську мову, - закінчила Тимошенко фразу під бурхливий сміх у залі.

Тепер вже не витримали прокурори.

- Підсудна вводить в оману суспільство, що вона не володіє російською мовою. Оскільки попередні свідки давали свідчення російською мовою і в неї не виникало питання і більше того, вона задавала їм питання російською мовою. Тому, це є діями підсудної, які спрямовані на затягування судового процесу і тиску на свідка.

І це була правда. До того свідчення російською давали, наприклад, Олег Дубина та Ігор Діденко, які так само були держслужбовцями. І Тимошенко не лише розуміла їх, а й висловлювала їм подяку. Абсурд дійшов піку, коли хтось з прокурорів почав пояснювати, що Тимошенко точно знає російську, адже переговори з Володимиром Путіним їй вдавалося вести без перекладачів.

- Я би просила цього унікального прем’єр-міністра… – почала Тимошенко

- Підсудна! Ви ображаєте свідка, – вибухнув суддя.

- Він же ж унікальний! Що ж тут поганого? – розсміялась йому в очі Тимошенко. - Законом України передбачено держслужбовцям знати українську мову. А він не знає. Так нехай хоч пояснить, яким чином у 2004 році компанія RosUkrEnergo опинилась у газових стосунках між Україною та Росією.

Закінчивши з мовою, Юлію Тимошенко взялася до іншої чутливої теми, яка, правда, тепер вже мала пряме відношення до її кримінальної справи. Але тут сталося несподіване: Родіон Кірєєв раз за разом знімав всі питання, що стосувались RosUkrEnergo, пояснюючи це тим, що воно не стосується суті справи.

Втім треба визнати, що майже кожен раз переформульовуючи свої питання, Юлія Тимошенко намагалася давати жорсткішу й жорсткішу оцінку RosUkrEnergo. Вона називала її "тіньовою", "корупційною" тощо. Теоретично суддя мав повне право знімати ці питання, з огляду на наведення в них оціночних суджень.

Втім питання про RosUkrEnergo продовжували зніматися навіть коли Юлія Тимошенко почала використовувати прості сухі інформативні формулювання.

- Питання знімається!, - оголошував в черговий раз Кірєєв, - підсудна, обґрунтуйте його необхідність.

- Це питання прямо відноситься до суті справи, адже саме існування заборгованості компанії RosUkrEnergo перед Газпромом призвело до газової кризи і бажано розібратися в цьому питанні, - пояснювала Тимошенко. – Але якщо ви будете всі питання щодо RosUkrEnergo знімати, я буду знати, що ви тут одне групування і я не буду ставити ці питання…

- Пане Азаров, скажіть, яке ви мали відношення до входження на ринок компанії RosUkrEnergo? І чи були якісь гарантії щодо фінансової спроможності цієї компанії ї її боргів перед Газпромом?

Питання вчергове було знято. Лише з тринадцятої спроби і лише після заступництва адвоката суддя Кірєєв дозволив свідку відповісти.

RosUkrEnergo

Цікаво, що людина, яка дійсно могла багато що розповісти про діяльність RosUkrEnergo в цей день до зали суду так і не потрапила. Голова Мінпаливнерго Юрій Бойко прочекав в коридорі суду майже дві години і не дочекавшись своєї черги пішов у свої справах.

Юрія Бойка питання Юлії Тимошенко чекають ще попереду

Втім Микола Азаров справлявся і без Юрія Бойка. Не відступаючись від свого стилю, голова уряду нагадав підсудній її давнє минуле:

- Первое. Наверное, не Тимошенко говорить о коррупции, поскольку основная коррупцияя приходилась на 95-98 год, когда газ в Украину завозила ее компания. Это привело к громаднейшим убыткам для страны, поэтому я бы на месте Юлии Тимошенко вспомнил, прежде всего, ее позицию в те годы.

Згідно з КПК і за аналогією попередніх реакцій Роідона Кірєєва, головуючий мав би зробити свідку зауваження. Але в залі була тиша. Микола Азаров продовжував.

- Второе, для меня, как для министра финансов чрезвычайно важно, чтобы газ, который заходит на Украину, обеспечивал экономичность работы страны. В 2004 году Украина не имел никаких проблем с расчетами за газ с Россией. И главная гарантия, что такие проблемы не повторятся, было не допускать госпожу Тимошенко на пост премьер-министра. Тогда бы Украине не имела абсолютно проблем!

Родіон Кірєєв продовжував мовчати, не реагуючи на особисті випади свідка. Тим часом Микола Азаров перейшов до питань підсудній, що взагалі не передбачається Кримінально-процесуальним кодексом:

- Госпожа Тимошенко спрашивает о долге, который возник в 2009 году?! Тогда позволительно спросить: к тому времени она уже была более года премьер-министром. А куда ж вы смотрели?! Почему у нас сейчас нет таких задолженностей?!..

Питання було цілком справедливим. Але в рамках цього процесу Тимошенко не звикла давати відповіді. Байдужість і мовчання судді до оцінок і випадів Азарова стали сірником в бочці бензину. Екс-прем’єр вибухнула. Потік слів пішов вже без жодного дотримання КПК.

- Тому що. Пане Азаров, тоді не було компанії RosUkrEnergo! А про корупцію ви свого сина спитайте, якому ви відстьогуєте гроші з бюджету кожен рік. І всю власність ДПА перекачали на рахунки свого сина! І ви щось про корупцію тут говорите?! Старий, перевірений корупціонер! Який, ще з 2005 року за це не відповідав, тому що Ющенко вам все пробачив.

Під час своєї тиради Юлія Тимошенко не чула ані криків судді, ані навіть заклику заспокоїтись з боку свого ж адвоката. Перекричати її вдалося лише прокурору Лілії Фроловій.

- Ваша честь, підсудна тисне на свідка! Це знущання над свідком та учасниками судового засідання. Своєю поведінкою перешкоджає встановленню істини!, - заявила Фролова. – Тому я заявляю клопотання про зміну запобіжного заходу для підсудної з взяття на підписку на утримання під вартою.

- Краще зразу розстріляти!, - з неприхованим сарказмом заявила Тимошенко, - Дайте револьвер дівчині.

- Підсудна!, - не витримав і перейшов на крик Родіон Кірєєв. – Тут допит свідків…

- Так, я розумію… Я і спілкуюсь з ним, поки він тут у якості свідка. – здавалось Тимошенко вже мало контролює своє обурення. Вона почала говорити сухо і незвично голосно. – Хочу спитати, чому пан Азаров не розірвав контракти 2009 року, якщо вони не передбачали жодним штрафних санкцій?

- Прежде всего, потому что наше правительство не является правительством авантюристов и не ставит под удар поставки газа в Европу. – парував Микола Азров. – А самое главное потому что пересмотр соглашений возможен только тогда, когда есть согласие российской стороны. И я не изменю своего мнения, что этот контакт убыточный и крайне невыгодный. И мы делаем все, чтобы его пересмотреть. И она прекрасно об этом знает.

- Пане суддя!, - не витримала Тимошенко. – Ви можете зробити зауваження свідку, щоб він не оцінював мою діяльність, а давав відповіді на питання?

- Підсудна! Не перетворюйте лаву підсудних на прес-конференцію, - заявив у відповідь суддя.

- Я не зрозуміла, у вас що, завдання не дати задати питання людині, яка несе відповідальність за корупцію в газовій сфері?!

- Підсудна! Ви в образливій формі звернулись до свідка!

- А ви не помічаєте, що ця людина в образливій формі звертається до мене вже котрий раз? Добре, я спитаю інакше: пане Азаров, чи знаходитесь ви в корупційних стосунках стосовно компанії RosUkrEnergo?

В залі вибухнув сміх. Від нахабства підсудної у Родіона Кірєєва перехопило дихання.

- Підсудна!!! Свідок запрошений судом! Ви в образливій формі звертаєтесь до нього, а також до суду, - кричав суддя. Він був блідий і йому було важко перекрикувати сміх у залі і саму Тимошенко, яка продовжувала доводити допит до абсурду зі свого боку:

- Але я правду питаю! Якби це було не так, він би сказав, що це не так! Хоча під присягою він цього сказати не зможе.

- Ні! Ви ображаєте свідка! Задаєте неодноразово одні й ті ж питання, що не стосуються справи. Всі ваші дії свідчать про намагання затягнути розгляд справи… Тому… Сторона захисту зловживає своїми правами щодо свідка. І тому оголошую допит завершеним. Свідок, я вам дякую, що ви з’явилися.

Миколу Азарова просити двічі не довелося. Прем’єр-міністр залишив будівлю суду через чорний вихід у супроводі особистого фотографа та телеопретора.

 

Тим часом в засіданні суду була оголошена перерва для розгляду клопотання Лілії Фролової щодо затримання підсудної. Юлії Тимошенко залишалося бути на волі менше години.

"ДОРОГІ МОЇ, ЩАСЛИВЕНЬКО! ПОКА!"

- Юля Володимирівна, вставайте, є година їдемо до офісу!, - викрикнула Ольга Трєгубова, як тільки за залу вийшов Родіон Кірєєв.

Ольга Федорівна Трєгубова – одна з найближчих соратників Юлії Тимошенко. За збігом обставин саме в цей день вона вмовила лідера Батьківщини поставити собі на стіл ікону і маленьку Біблію.

 

Під час перерви вона весь час намагалась переконати Тимошенко поїхати в офіс, наче відчуваючи, що може стати останнім візитом у рідні стіни. "Мало що буде сьогодні! Треба їхати – хоча б поїсти", - запевняла вона Сергія Власенка та Михайла Лівінського. Тимошенко відмовлялась. "Замало часу, - говорила вона, - в місті пробки і можемо не встигнути на засідання".

- Юля! Ну, перестань, надо поесть, - не витримав Власенко, коли вони вже опинились у дворі суду.

- Все нормально, я поела фрукты с утра…

- Ладно, хорошо. Давай хотя бы вот сюда зайдем, за угол. Тут есть местечко одно.

"Казацька втіха" - невеликий заклад харчування, що знаходиться у сусідньому дворі Печерського суду вже котрий тиждень простоював майже без клієнтів. Постійні демонстрації та мітинги на Хрещатику відбивали охочих до української кухні туристів.

- Доброго дня, дівчата! – увійшла у заклад Тимошенко у супроводі соратників – Погодуєте?!

"Дівчата" спочатку онімили. Таких високих гостей в них ще не було. Зрештою Тимошенко провели до залу в глибині ресторану, де екс-прем’єр поїла "Панського грибного супчика".

Зала "Козацької втіхи", де Юлія Тимошенко пообідала перед арештом

Тим часом в іншому дворі Печерського суду точились розмови на тему "посадять чи ні". Більшість депутатів, що в цей день чергували на засіданні з трагічним виразом обличчя прогнозували щось на кшталт "все може бути – в країні беспредел". Втім було видно, що в реалістичність такого сценарію не вірить майже ніхто.

Єдина людина, яка здавалось серйозно готувалась до чогось несподіваного був Андрій Кожем’якін. За десять хвилин до початку засідання він увійшов до зали суду у супроводі двох бойових таранів БЮТу – володаря чорного поясу карате Романа Забзалюка та Сергія Міщенка. Вони розташувались на задніх лавах залу і мовчки почали чекати появи судді.

Юлія Тимошенко увійшла до зали суду традиційно з iPad’ом в руках. Про готовність до будь-якого розвитку подій говорила лише відсутність мобільного телефону.

Між тим атмосфера навколо суду і в самому залі нічого несподіваного не передбачала. Кількість правоохоронців була звичною, керівники підрозділів поводили себе спокійно. На відміну від минулого разу, коли Тимошенко була за крок до арешту, аншлагу в залі не було. З представників іноземних держав прибув лише представник посольства Швеції. Майже не з’явились і представники іноземних ЗМІ.

Родіон Кірєєв відкрив засідання майже без запізнень. Рішення суду з приводу клопотання обвинувачення про арешт оголошували в повній тиші. Коли суддя дочитував вступну частину рішення, в залі дещо змінилось. Втім, що саме, було не так могли зрозуміти лише постійні "відвідувачі" засідань.

Черговий біля дверей обережно прочинив двері. Зазвичай, так робилось, коли в залі ставало душно або було багато людей. Але зал був "незабитий" і кондиціонери справлялись з задухою…

- Підсудна вчиняє дії в судовому засіданні, якими фактично перешкоджає встановленню істини у справі, зі зневагою ставиться до суду та учасників судового засідання... – доходив кінця свого рішення Родіон Кірєєв.

Родіон Кірєєв зачитує постанову суду про арешт Юлії Тимошенко

Черговий біля дверей відступив від порогу. Двері до залу були вже відчинені нарозхрист. Зал опинився повністю відкритим.

- Із зневагою ставиться до суду та учасників судового засідання…, - продовжив суддя.

Для свідків попередньої спроби арештувати Тимошенко ці слова поки що не здавалися тривожними. Вони вже лунали в цьому залі і підсудна залишалась на волі. Першими перелом у сценарії розвитку подій зрозуміли ті, хто стояли біля вікон. За хвилину до оголошення рішення у внутрішній двір висипав "Беркут"…

- Тому суд, враховуючи, що Тимошенко Ю.В. обвинувачується у вчинені тяжкого злочину… суд дійшов висновку, що перебуваючи на волі підсудна може ухилитись від суду та виконання процесуальних рішень…вважає необхідним змінити підсудній запобіжний захід з підписки про невиїзд на взяття під варту.

На останніх словах Кірєєва стало зрозуміло навіщо були відкриті двері. До залу увірвався "Грифон". Одразу за ним – другим ланцюгом вишукувався Беркут. Присутні в залі народні депутати встали на лави і почали скандувати "Ганьба".

Юлію Тимошенко оточили конвоїри, серед яких була й жінка в міліцейській формі, що мала провести обшук затриманої. Поруч з лідером БЮТ опинився лише адвокат Юрій Сухов. Сергія Власенко, який намагався прорватися до Тимошенко, ще на вході грубо зупинив Беркут.

- Юлія Володимирівна, ми маємо провести обшук та надягнути наручники, - ввічливо оголосив конвоїр.

- Давайте обійдемось без цього, - спокійно відповіла підсудна.

Конвоїр мовчки і наполегливо продовжував дивитись на затриману. Тимошенко глянула на Сухова. Той опустив очі і піджав губи – така була процедура.

 

- Все ж таки, я думаю, в цьому немає жодної необхідності. Я попрощаюсь і піду з вами.

Конвоїр думав лише мить. Потім відступив. Тимошенко пішла убік дверей. Підійшовши впритул до кордону Грифону, що відділяв її від решти залу, вона попрощалась:

- Дорогі мої, щасливенько! Пока!

Біля дверей лідер БЮТ передала свою сумку Сергію Власенку і щезла в натовпі Беркуту в глибині коридору, що вів до конвойної кімнати. Там Юлію Тимошенко обшукали і почали готувати до переїзду в СІЗО.

Тим часом в коридорах і навколо Печерського суду розгортались стихійні баталії. Спочатку майже не стався мордобій між "Беркутом" і депутатами, що намагалися прорватися до конвойної кімнати. Відвертий мат та лайка з обох боків вже нікого не дивував.

Купка народних депутатів під головуванням Андрія Кожем’якіна побігли до заднього двору суду, звідки очікувався вивіз затриманої. Якраз у цей час у двір в’їхав автозак. Ставши у кільце, депутати стали на перешкоді машині і…почали роздавати коментарі пресі.

Втім план депутатів був незрозумілим. Було очевидно, що Юлію Тимошенко все одно вивезуть. Бутафорні блокування скоріш за все інсценувалися задля камер та підтримки бойового духу людей, що стояли під стінами суду.

 

Натовп на Хрещатику в цей момент вже досяг піку емоційної форми. Бойові бабусі та дідусі розділились на дві групи, які кинулись блокувати виїзди з обох дворів Печерського суду. Такого натиску не очікували ані Беркут, ані загони міліції. При цьому вся ця боротьба більше нагадувала якусь недороблену фантастичну п’єсу.

- Побойся бога!, - кричав хтось з демонстрантів. – В тебе ж є діти! На кого ти працюєш?

- Назад!!!! Я сказал назад!!! – розривав горло командир, побоюючись, що молоді хлопці в запалі не витримають і від захисту перейдуть у напад.

У правоохоронців була нелегка робота. В якийсь момент здавалося, що демонстранти прорвуть блокаду суду і увірвуться у будівлю. Але напевно це сказати було неможливо: перед ними стояли далеко немолоді "бійці". Просто їх було багато, вони були істеричні і користувались тим, що бити їх точно не будуть.

Невдовзі залізні перегородки не витримавши почали трощитись і розбиватись на арматурні уламки. Полилась кров.

- Ти її бачив?! Вона ж квіточка… А ти її так, - не припиняючи штовхатись майже ласкаво говорила тітка з білою пов'язкою на голові молодому беркутівцю з розсіченим обличчям

Хлопцю було явно не до квітів. Він явно був трохи розгублений від виду крові та удару арматурою.

- А я тебе мясо что-ли?! – крикнув він у відповідь, але закінчити "філософський" діалог йому не дали товариші, що відтягнули вглиб кордону.

Десь через півгодини після затримання підсудної, стало зрозуміло, що Юлію Тимошенко вивозитимуть стандартним шляхом через передню арку Печерського суду. У цьому дворі суду ще зранку стояв автозак, на якому привезли Ігоря Діденка. За дивним збігом обставин, саме на цій машині вивезли лідера Батьківщини.

 

Автозаку з Юлією Тимошенко розчищали дорогу з арки суду і аж до Бесарабської площі. Сірий фургон повільно просувався Хрещатиком в оточенні більше двохсот Беркутівців. Востаннє таку кількість людей у формі на центральній вулиці міста можна було побачити мабуть лише під час військового параду.

ОСТАННІ ПОВІДОМЛЕННЯ

Автозак наче машина часу відвезла Юлію Тимошенко в Лук’янівське СІЗО, де вона вже перебувала дев’ять років тому. На момент публікації матеріалу було відомо лише, що екс-прем’єр сидітиме в камері без телевізора, холодильника і в неї буде лише одна сокамерниця.

Першу передачу Юлії Тимошенко готувала Ольга Федорівна.

Ольга Федорівна

Невеличку сумку з особистими речами, предметами гігієни, Кримінальним кодексом та Конституцією їй передав Юрій Сухов. За джерелами "Української правди", під час "розселення" у Юлії Тимошенко склались доброзичливі стосунки з керівництвом СІЗО та співробітниками охорони. До речі, вже в перші години перебування в СІЗО, Тимошенко була вимушена змінити зачіску і розпустити волосся – за правилами в неї відібрали шпильки.

Єдине, що могли якось засмутити затриману – це детальний опис особистих речей, що їй було передано, у присутності адвоката.

Записка про "відсутність схильності до самогубства", яку вчора зачитував Сергій Власенко, насправді була написана ще 28 липня. Тоді під час перерви в засіданні суду, коли прокурори вперше вимагали її затримання https://www.pravda.com.ua/articles/2011/07/28/6428625/), вона й написала цей текст. Цей момент навіть був відображений на фотографії, що була опублікована в "Українскій правді".

Повний її текст звучить так:

"Хочу зробити заяву в зв’язку з реалізацією плану Януковича по моєму арешту. Зрозуміло, що це розправа над політичним опонентом, але я не про це. Я хочу заявити, що в мене немає жодних схильностей до самогубства, тому трюки, які вони вчинили з Кірпою та Кравченком, їм повторювати не варто. Я ніколи не буду закінчувати своє життя самогубством. Все, що я роблю – це моя боротьба проти кримінального режиму за гідне місце України в світі. Слава Україні. Юлія Тимошенко "

За інформацією джерел, зміст цієї записки був узгоджений ще три тижні тому після консультації з радниками. Юлія Тимошенко висловлювала побоювання за своє життя і ще тоді було вирішено, що це і стане її останнім словом перед арештом.

Іншу записку Юлія Тимошенко через адвоката передала "Батьківщині". Згорток був переданий особисто в руки доньки екс-прем’єра, яка разом з батьком ввечері прибули до Лук’янівського СІЗО.

Вже під вечір всі соратники Юлії Тимошенко знову зібрались під Печерським судом. Згідно з рішенням перших зборів в штабі БЮТ, до суду почали підвозити палатки і облаштовувати невеличке наметове містечко. Нова точка збору спочатку була названа "Новий Майдан".

Охорона" наметового містечка

Втім протрималась недовго і у подальшому вирішено було назватися безстроковою акцією протесту на захист прав та свобод людини. Як довго протримається містечко невідомо. Одне зрозуміло: поки що це дозволена акція, а не акція, з якою вимушені змиритися.

"Українська правда" продовжує слідкувати за розвитком подій.

Фотографии Мустафы Найема

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде