Новый глава АП Игорь Райнин: кто, с кем и какой он

Пятница, 2 сентября 2016, 10:13
Фото: sq.com.ua

29 серпня сталося те, про що в кулуарах української політики говорили останні півроку.

Глава Адміністрації президента Борис Ложкін, який все погрожував звільнитися, пішов зі своєї посади.

Але несподівано для багатьох його місце Петро Порошенко віддав не Віталію Ковальчуку, який був першим заступником Ложкіна, а главі Харківської ОДА Ігорю Райніну.

Райнін уже працював на Банковій перед своїм призначенням  губернатором. Але у списку ймовірних кандидатів на заміну Ложкіна ще тиждень тому його прізвище не звучало.

До останнього моменту весь політикум слідкував за філігранною боротьбою за крісло глави АП між Ковальчуком та іншим заступником глави АП Костянтином Єлісеєвим. Як сказав один зі співрозмовників УП на Банковій, "у них там справжній House of Cards".

Порошенко натомість вирішив скористатись старою англійською мудрістю: обираючи між двома – обери третього.

Так в українській політиці на одній з ключових посад з'явився Райнін, який, як і прем'єр Гройсман, головні свої успіхи здобув не в Києві. Як зізнався на зустрічі з журналістами Ложкін, кандидатуру Райніна Порошенку також запропонував він.

"Думаю, це правильне рішення, коли представник східних областей очолює Адміністрацію президента – як ефективний менеджер, який докладе весь свій досвід і в питанні впровадження децентралізації, і в питанні ефективної реалізації комплексу реформ", - сказав Порошенко у понеділок, представляючи Райніна.

Останній уже встиг розповісти про свої головні завдання і плани, але у широкої публіки залишилось дуже багато запитань до нового глави АП. І ось головні із них.

 

"Райнін по життю класичний чиновник. Кар'єрний бюрократ. А глава АП – це вершина бюрократичної драбини. Йому тут тільки і реалізовуватись".

Так описує Райніна співрозмовник УП в близькому оточенні Ложкіна.

За його словами, зараз новий глава адміністрації Порошенка активно обмірковує те, як саме побудувати "свою модель" роботи:

"Він буде сам будувати свою модель Адміністрації. Давайте за півроку подивимось, яка вона буде. Зараз всі заступники залишаються. Може, це вперше за багато років іде нормальна заміна керівництва. Є нормальне наступництво".

А подумати пану Райніну є про що.

Керувати областю, навіть такою непростою, як Харківська, це одне, а опинитись в епіцентрі реальної великої політики – зовсім інше.

Але і новий глава АП, схоже, не такий простий, як може здатись на перший погляд.

"Він дуже амбіційний, любить владу, коли перед ним розстелюють килими. Оця вся азіатчина йому дуже подобається", – переконує один із харківських бізнесменів, який мав із ним справи.

Інший співрозмовник, який тісно працював з Райніним в Харківській ОДА, також вважає, що посада глави АП не є межею амбіцій Ігоря Львовича.

"Особисто для мене було дикістю, коли по місті висіли борди з цитатою президента щось там про "ми перемагаємо", а внизу дописували "Ігор Райнін". Або по садочках, висіли державні символи, портрет президента і – портрет Райніна", розповідає колишній колега глави АП.

"Взагалі Райнін формувався у часи Кушнарьова, і схоже, що він свідомо чи не свідомо бачить у тому взірець чиновника. Ви подивіться, як він гостей в області приймає - караваї, дівчата у віночках і все таке", додає він.

Водночас попередник Райніна на посаді харківського губернатора Ігор Балута вважає його "дуже добрим виконавцем".

"Він рідко дискутує з керівниками, а чітко виконує поставлені перед ним завдання. У цьому плані для президента він буде дуже ефективний", - вважає Балута.

Але на новій посаді Райніну доведеться не лише виконувати завдання керівництва, а й самому керувати масою важливих справ.

Колишня перша заступниця Райніна, а тепер в.о. губернатора Юлія Світлична, яку із новим главою АП пов'язують дуже давні стосунки, описує свого шефа як дуже вимогливого.

"Ігор Львович – рішучий. Він не боїться приймати рішення. Але у той же час він –командна людина. Він чітко ставить задачі. І вимагає чіткого виконання", сказала Світлична у розмові з УП.

Як доволі жорсткого управлінця Райніна описують і співрозмовники з АП.

Що може завадити Райніну включитись в активну роботу, так це відсутність серйозного досвіду у веденні переговорів з серйозними політично-фінансовими групами, чим раніше займався саме Ложкін.

"Я хочу подивитись, як він буде говорити з Коломойським. Той з нього дурника зробить, от побачите",вважає один зі співрозмовників УП у харківських бізнесових колах.

В оточенні Райніна підкреслюють, що він знайомий з Ігорем Коломойським та Рінатом Ахметовим. А на Банковій заспокоюють, що Райніна на початковому етапі буде підстраховувати Ложкін.

Крім того, у Порошенка, схоже, вирішили змінити саму суть роботи АП.

"У нас якось світ перевернутий. АП – це допоміжний орган, який забезпечує діяльність президента. А у нас завжди нею керували або "демони" типу Медведчука, або бізнесмени, як Ложкін. А може пора зробити нормальну робочу структуру, яка відбудує вертикаль під виконання завдань? Наприклад, під вихід на другий строк президента", заявив УП один із співрозмовників із Банкової.

 

Головним союзником Райніна, схоже, залишиться Борис Ложкін.

Саме за його протекцією новий глава АП став губернатором у 2015-му. Ложкін же і був головним ініціатором та розробником плану призначення Райніна на своє місце на Банковій.

"Я вважаю його одним з найефективніших політичних менеджерів в Україні", не шкодував компліментів Ложкін для свого наступника у понеділок, 29 серпня перед журналістами.

Люди в оточенні вже колишнього глави АП переконують, що він на першому етапі буде консультувати Райніна.

"Ложкін буде його вводити у курс справ і відійде остаточно, тільки коли буде ясно, що Райнін переключив на себе всі контакти і розібрався у всьому. Але коли треба буде, то Ложкін буде допомагати", – переконує співрозмовник в оточенні екс-глави АП.

Так само Ложкін поки залишиться у складі "стратегічної вісімці", яка з приходом Райніна переросте у "дев’ятку".

До певної міри аванси Ложкіна підтверджуються і діями Райніна на його попередньому посту. Але, щоб повноцінно замінити свого покровителя, новому главі АП доведеться показати себе з найкращого боку.

Як відомо, однією з головних функцій Ложкіна була комунікація з усіма олігархічними групами, з якими у нього досить рівні і конструктивні стосунки.

Райнін у Харкові показав, що може працювати навіть з найбільшими противниками президентської команди. Там йому вдавалося підтримувати непогані взаємини з усіма впливовими людьми області, у тому числі з мером Харкова Геннадієм Кернесом.

"Не буду приховувати, що з Кернесом ми взаємодіємо у господарських справах міста і області. Метро треба будувати? Треба. Вирішуємо проблеми. А політика це другорядне", переконував Райнін в інтерв’ю УП незадовго після свого призначення у Харків.

Перед місцевими виборами 2015 року була інформація, що БПП, штаб якої у Харківській області очолював Райнін, навіть мала таємну домовленість з Кернесом і партією "Відродження" про спільний поділ влади у місті.

Правда, за підсумками виборів мер Харкова і його партія отримали настільки великий відрив від БПП, що змогли розірвати усі домовленості.

Райнін нормально комунікував і з іншими впливовими людьми регіону. Часом, навіть дуже.

Свого часу у ЗМІ потрапила переписка лідера депутатської групи "Відродження" Віталія Хомутинніка, який "допомагав" харківській чиновниці потрапити до Райніна на прийом.

Глава ОДА запевняв тоді, що спілкується з усіма депутатами Ради, які обиралися в Харківській області. Але сам факт прямої комунікації лідера депутатської групи, орієнтованої на олігарха Коломойського, з Райніним доволі промовистий.

Публічний конфлікт у Харкові у нового глави АП виник лише із місцевою "Самопоміччю". Дійшло навіть до того, що у лютому 2016-го Андрій Садовий прямо звинувачував Райніна у тиску на підприємців, які підтримують "Самопоміч". А один з місцевих спонсорів цієї політсили переконував, що глава ОДА підімнув під себе всі корупційні схеми і спокійно збирає відкати.

Тоді в інтерв'ю УП Райнін дуже різко заперечив ці заяви.

"Треба бути божевільним, щоб вести зі мною такі розмови (про хабар – УП)... Я не знаю такого. Нехай скажуть, кому вони "відкатують". Можна зробити через вас. Ми перевіримо", заявляв Райнін.

Тоді публічну складову конфлікту вдалося загасити.

 Які стосунки у нового глави АП з Садовим і його партією тепер, складно сказати. Як переконують співрозмовники УП в харківських бізнесових колах, Райніна там знають як доволі злопам'ятну людину.

Але на новому посту Райніну у будь-якому випадку доведеться швидко налагодити стосунки з усіма політсилами. "Самопоміч" – єдина фракція колишньої коаліції, яка залишається у "конструктивній опозиції". Без голосів партії Садового, БПП і НФ навряд чи зможуть ефективно голосувати під час нової сесії. А вона розпочнеться уже за тиждень.

До слова, у парламенті Райнін знайомий майже з усіма лідерами фракцій та груп.

Нормальні стосунки в нього і з головним партнером БПП по коаліції "Народним фронтом".

Як відомо, Райнін до 2010 року очолював економічний департамент Харківської ОДА, коли нею керував один із лідерів НФ Арсен Аваков. Саме останній, до речі, у квітні 2014-го рекомендував губернатору Балуті "придивитись" до Райніна і взяти його собі у заступники.

"Вони не знайомі лише з Юлією Тимошенко", зазначають в оточенні Райніна. Але це, швидше за все, ненадовго. Тимошенко не з тих людей, які дають про себе забути.

 

Ігор Райнін – харків'янин у третьому поколінні. За першою освітою – інженер-механік. У 2000 році він здобув ступінь магістра державного управління у харківській філії Академії держуправління.

У Райніна було три приходи у Харківську ОДА.

Перший – з весни 2001-го до лютого 2010-го. Тоді якраз він і працював під керівництвом Авакова, поки президентом не став Янукович. Другий – після Революції Гідності у квітні 2014 року. Тоді Райнін був першим заступником губернатора Балути. Третій – у лютому 2015 року у ролі глави ОДА.

На цій посаді Райнін досягнув найбільших на сьогодні успіхів. Як казав він сам в одному з інтерв`ю, "тепер мало хто згадує, що Харківська область теж є частиною АТО".

Крім того, в останньому рейтингу успішності регіонів, який проводив Кабмін у 2015 році, саме Харківська область посіла перше місце, якщо не рахувати Києва. Правда, деякі співрозмовники УП у політичних колах Харкова переконують, що частково успіх Райніна пов'язаний не так із ефективною роботою, як із вмінням задовольняти керівників.

"Він не робить роботу, а робить імітацію роботи. У нього особисті характеристики – тихий, непомітний, але навчений пускати бульбашки", переконує один зі співрозмовників УП.

Однак це не пояснює всіх успіхів Райніна. Наприклад, у нього були дуже тісні стосунки з послом США Джеффрі Пайєтом. Крім того, саме Райнін перехопив у Кабміну британських донорів, які хотіли запустити електронний документообіг. Пілотним майданчиком для того проекту у 2015 році став не уряд, а саме Харківська область.

17 листопада 2014 року Райнін став заступником глави АП. Після звільнення Олега Рафальського Ложкін довго шукав собі заступника, який би займався усім документообігом.

Перша каденція Райніна в АП була нетривалою – менше трьох місяців, після чого його з ініціативи Ложкіна призначили губернатором. Але як з'ясувалось тепер, Райнін пішов з АП, щоб повернутись.

Жодного офіційного бізнесу Райнін не веде, і як переконують співрозмовники УП в харківських бізнес-колах, неофіційного теж.

Його декларація за 2015 рік показує майже мільйон гривень доходів, з них 128 тисяч склала зарплата, а решта 795,4 тисячі отримані від продажу майна.

Райнін має квартиру на 74 квадрати, але у його декларації не вказано жодного авто.

Поки що на публіці новий глава АП виглядає дуже стримано і серйозно, навіть у ситуаціях, коли посмішка не завадить.

Коли у понеділок Ложкін розсипався компліментами на адресу свого наступника і розхвалював його на всі сторони, то навіть у цій ситуації Райнін відбувся стандартним канцеляризмом:

"У нас на Харківщині кажуть: спочатку справи, а потім слова. Тому будемо працювати".

З першого погляду він нагадує невпевненого клерка, однак це лише перше враження. Співрозмовники УП на Банковій стверджують, що Райнін може бути дуже жорстким у рішеннях, які вже ухвалив.

"Думаю, за півроку Райнін побудує жорстку адміністративну модель під завдання виходу Порошенка на другий строк. Якщо хтось із теперішніх людей президента не буде в течії, то муситиме піти", - вважає співрозмовник в АП.

І перший конфлікт уже намічається.

 Серед головних своїх пріоритетів Райнін назвав питання децентралізації в регіонах. А питання регіональної політики, як відомо, в АП курує Віталій Ковальчук, який і мав зайняти місце Ложкіна. Тож цілком виправдано постає питання, наскільки зможуть ужитись в одній АП двоє таких амбітних людей.

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде