Письмо с Банковой

Вторник, 24 февраля 2009, 20:37
Не минуло і двох місяців, як "Українська правда" отримала відповідь з секретаріату президента на наш запит з приводу скандальної заяви Віктора Ющенка і його прес-секретаря Ірини Ванникової під час щорічної інтернет-конференції.

З короткою історією подій будь-хто міг ознайомитися давно – ось вже місяць як всім, мабуть, набрид баннер "Свобода слова по-ющенківськи". До цього місяць висіла "Заява Кореспондент.net і "Української правди" щодо запитань Інтернет-користувачів президенту", яку в секретаріаті президента впритул не бачили, зажадавши від нас формальний запит на офіційному бланку.

У вівторок до нас в офіс зайшла людина у формі – кур'єр з Банкової. Після двох підписів і двох печаток ми нарешті стали власниками відповіді керівника головної служби інформаційної політики секретаріату президента України.

Зізнаємося чесно – нас спіткало розчарування. Це не відповідь, а відписка.

Ми розуміємо, що більше ані президентові, ані Ірині Ванниковій, ані Ларисі Мудрак нема чого сказати нашій аудиторії. Ось цей документ.

Виходячи з тексту листа, ми можемо зробити кілька висновків.

Перше. І президент, і його прес-секретар користуються і здатні видати в прямому ефірі неперевірену інформацію.

Друге. І президент, і його прес-секретар не можуть взяти на себе відповідальність і визнати, що були не праві. Тобто, попросту вибачитися.

Третє. Ми згодні, що стосунки між ЗМІ й органами влади мають будуватися на засадах взаємної поваги і взаємної відповідальності. Однак це рух в один бік – ми відповідаємо за дані голосування на нашому сайті. Однак президент і його команда не відповідають за свої слова перед багатомільйонною аудиторією.  

P.S. Интересно, что именно во вторник Ирина Ванникова объявила о выходе Виктора Ющенко в блогосферу. Свое официальное интернет-представительство он открыл в социальной сети Twitter.

Как сообщила пресс-секретар, это было сделано, чтобы "обеспечить коммуникацию президента с общественностью с помощью удобных современных социальных форм общения".

Складывается впечатление, что президентский секретариат готовится для работы в экзиле -  интерфейс только на английском и японском языках, а на странице президента – только зеркало сообщений официального сайта.

Но, судя по тому, что ответ на этом блоге не может быть больше 140 знаков, Ющенко выбрал для себя самый лаконичный метод общения со своими фанами.

23 грудня на підсумковій прес-конференції президента Віктора Ющенка було заявлено, що запитання від аудиторії Інтернет-користувачів, яке набрало найбільшу кількість голосів, "відображає інтереси російських інтернет-користувачів".

Найрейтинговіше запитання, яке набрало понад 100 тисяч голосів інтернет-користувачів на трьох ресурсах, було таке: "Шановний пане Презеденте, скажіть будь-ласка, скільки нам (простим людям) потрібно Вам заплатити, щоб Ви разом з усіма депутатами ВР, міністрами, урядовцями назавжди виїхали за кордон і не заважали Україні нормально розвиватися?".

Віктор Ющенко, відповідаючи на найпопулярніше запитання від інтернет-користувачів, назвав його провокаційним і сказав, що "дві третини авторів цього питання знаходяться не в Україні і не представляють український народ".

Пізніше, перед тим як наступила черга ставити наступне запитання від інтернет-аудиторії, Ірина Ваннікова сказала таке: "Нам точно відомо, що перше питання відображає інтереси російських Інтернет-користувачів, тому ми сподіваємося, що друге питання від Інтернету, яке задасть Юлія Макгафі від сайту кореспондент, точно відображає інтереси українських Інтернет-користувачів".

Інформація, оприлюднена прес-секретарем президента, не відповідає дійсності. Тобто Ірина Ванникова фактично збрехала в прямому ефірі, поставивши під сумнів громадянську позицію тисяч українських інтернет-користувачів.

За даними наших фахівців, а також за даними відкритої статистики, серед тих, хто голосував або ставив питання президентові, щонайменше 82% користувачів з України.

Внутрішня статистика "Української правди", проаналізована технічними спеціалістами редакції, дозволяє точно встановити: за найпопулярніше питання до Віктора Ющенка проголосували 82,31% читачів "Української правди" з України і 10,63% - з Росії.

Збір запитань інтернет-аудиторії для Віктора Ющенка здійснювався протягом двох тижнів.

За два тижні сайти Кореспондент, та Українська правда зібрали понад 15 тисяч запитань, за які проголосували більше 1,8 мільйони читачів. На прес-конференції у вівторок президент відповів на 3 питання Інтернет-аудиторії.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде