Победа 08.45 и Повстанческая армия

51 просмотр
Пятница, 07 мая 2010, 14:30
Игорь Лубкивский
психолог, аналитик, коуч, город Тернополь

Свято Перемоги вочевидь знову підніме на поверхню українського суспільства дискусію щодо примирення ветеранів УПА і Радянської Армії. І нова українська влада напевно спробує вирішити його з точністю до навпаки до того, як це робив Віктор Ющенко.

Тепер нам будуть розказувати байки про те, що воїни УПА не є 100% героями, але 100% - прислужниками фашистів. Не знаю, чи варто повторювати, що істина десь посередині.

І навіть не володіючи ніякими унікальними історичними талантами, можна вже тепер хоча б дещо розставити по своїх місцях.

1. День Перемоги 8.45

Весь світ святкує День Перемоги 8-го травня, а не 9-го. Пояснюють це різницею між московським і європейським часом - Акт капітуляції був підписаний о 23 годні за середньоєвропейським часом, коли в Москві вже було далеко за північ.

Хоча насправді, думаю, причина була в іншому - не можна святкувати свято в день, який вже минув, а пройшовши таку важку війну, без свята СРСР дозволити собі залишитися теж не міг.

А до 9-го травня воїни УПА вже точно не мають аж ніякого відношення, бо громадянами тієї держави себе не вважали. Тому й спроба примирити їх з воїнами Червоної армії і посадити за один стіл саме в цей день виглядає дещо дивною.

Та й не воювали вони між собою. Окремі сутички і бої між УПА і Червоною армією звичайно були, але на результат війни вони точно ніяк вплинути не могли і носили лише місцевий характер. Радянська армія на той час була надто потужною машиною, щоб ризикувати зв'язуватися з нею.

Керівники Повстанської армії це розуміли - тому й створювали військо, здатне тривалий час вести боротьбу в підпіллі. До того ж одні і ті ж люди дуже часто могли бути ветеранами і однієї армії, і іншої. В 1941 році на західній Україні мобілізації проведено не було, не встигли, і після визволення радянська влада компенсувала це сповна.

Тоді вже забирали всіх підряд. Правда тим, хто проживав на окупованій території, Сталін зазвичай не довіряв, тому й кидали їх в бій першими, майже на вірну смерть. Це було ще однією причиною поповнення лав УПА - краще було відсидітися вдома, в криївці, ніж йти на радянсько-германський фронт.

Тим більше, що від звільнення західної України навесні 1944 року війна тривала ще більше року - так що загинути були всі шанси. Тому часто йшли в УПА і для того, щоб не йти в Червону армію - все ж воювати упівцям доводилося таки на своїй території, а не десь, невідомо де і за кого.

2. Як довго існувало УПА?

З 1944 року по 1954 рік УПА проіснувала більше 10-ти років. А окремі бої були зафіксовані й пізніше. Навряд чи така боротьба була б можливою без підтримки місцевого населення. Тому зі стратегічної точки зору виселяючи цілі села і сім'ї в Сибір, відбираючи в селян землю і записуючи їх в колгоспи, Сталін звичайно був правий - мова йшла про те, щоб позбавити воюючу армію тилового забезпечення.

Хоча й треба сказати, що підтримували цю боротьбу не всі - були і польські, і змішані сім'ї, були люди які просто не хотіли воювати або вважали цю війну чужою для себе. Та й не можна все життя вести війну. Тому десь зрозуміти можна й тих, хто в „яструбки" („истребительные отряды") записувалися.

Бувало й так, що й члени однієї родини могли воювати по різні сторони - війна ще нікому не принесла щастя - не треба мати тут ніяких ілюзій. А тому коли життя в СРСР стало більш чи менш нормальним, тоді і смисл воювати щез. Це було вже не за Сталіна. СРСР часів Сталіна і після нього - дві великі різниці.

УПА переміг Хрущов - зупинивши ту репресивну машину, проти якої вона воювала та армія і фактично відмінивши кріпосне право в колгоспах. Та й вбивство Бандери - теж діло рук вже його влади. Складний то був період.

3. Про голод 1946-го

Але в 1946 році війна ще йшла по повній силі і колективізація була фактором, що їй лише сприяв. Добровільно йти в колгосп і віддавати свою землю ніхто не хотів. На західній Україні звикли не довіряти владі - тут її стільки перемінилось, що й не злічити.

І допоки ще існувала приватна власність на землю, доки селянин ще мав шмат землі - доти він відчував себе ще хоч трохи незалежним і доти принаймі не голодував, як на колгоспному сході.

Бо хоч і заробити з неї нічого не міг, бідували, чесно кажучи, але той, хто мав землю, вважався господарем і в колгосп не рвався, що б там не обіцяли.

Тому голоду на заході Україні в 1946 році не було. Всі були господарями, кожен завжди щось мав на чорний день - який би неврожай не траплявся. Вистачало і на сім'ю, і на підтримку УПА, і на допомогу мішечникам зі сходу.

4. Спад боротьби

Починаючи з 1947 року ряди УПА почали рідіти. Їх убивали, українські села вивозили в Сибір, щоб залишити вояків без тилового забезпечення, поля в селян забирали в колгоспи. А з того, що залишилося при хаті, сплачувати продподаток на утримання УПА було вже не так легко.

Деякі з цих вивезених селян потім, вже за Хрущова, повернулися назад - без права поселятися в рідному селищі. А натомість з Польщі вивозили українські села і переселяли їх на Україну, переважно десь на Миколаївщину.

Але там, в степах ті жити не змогли і всіма правдами і неправдами верталися назад, на захід, щоб хоч трохи бути ближче до батьківщини, до її гір і лісів. Це лемки, музей їхньої культури є у Монастирській Тернопільської області.

5. Повстанці і простий люд

На західній Україні жили різні люди, не одні тільки українці. І не всі підтримували повстанців, як-от все ті ж польські чи змішані сім'ї. Були села, де всі надавали допомогу УПА, а були й такі, що ні. В реальності ж ніхто особливо тій війні не радів, просто сталінська влада - це було ще гірше. А так народ не так вже й воювати хотів, воювали-то від безвиході фактично.

Що робити, коли в тебе відбирають землю, сім'ю, дитину? Були й такі, які в ястребки записувалися і їх теж зрозуміти можна - не можна ж все життя воювати, шукали якоїсь можливості закінчити ту війну. І як тільки життя стало більш чи менш нормальним - так опір і зійшов на нуль. Хоча окремі випадки ще навіть в 60-х були.

А бувало й таке, що вирізали цілі польські села. Хто скаже тепер, хто саме? Справжні бандерівці, винищувальні загони НКВС, просто бандити, яких було доста після війни? Так що в принципі нічого особливо доброго в тій війні не було, війна завжди лихо, от тільки й інакше теж не виходило. Вмирати без бою від голоду, як на сході, західняки не захотіли.

6. Радянська влада і повстанці

З повстанцями радянська влада не церемонилася - не було навіть цих сумнозвісних „тройок" - їх просто убивали. На Тернопільщині, під Копиченцями, в лісі є місце де трупи вбитих упівців скидали - просто в рів, без ніякої могили, собаки потім їхні руки-ноги таскали.

Там тепер меморіал зробили. Все були молоді хлопці по 17-20 років - такі, що дуже часто ще й дівчини не встигли спробувати. Вони вірили в ту ідею.

Ну а єдине, що однозначно було позитивним з того, що принесла радянська влада на західну Україну - так це можливість навчатися. Університети були і за Польщі, але пробитися селянському хлопцю, та ще й українцю, туди фактично було неможливо.

Після війни поляків винищили чи вивезли, українську інтелігенцію Совіти знищили (убивали навіть вчителів), і поступити вчитися можна було вже легше. На це і Сташевського (вбивцю Бандери) купили...

7. Про законність влади

Воїни УПА вважали себе правонаступниками української держави 1918 року. Легітимність СРСР на той момент була більш ніж сумнівною, особливо після виключення з Ліги націй в 1939 році за війну з Фінляндією.

І тільки економічна депресія 30-х (СРСР закупив трактори і обладнання в США), а потім - Ялтинська конференція 1945-го допомогли нарешті добитися визнання з боку США і світового співтовариства.

І всі спори щодо тієї боротьби насправді зараз зводяться до одного - яку саме владу можна було вважати тоді законною і легітимною?

Чи УПА, як правонаступника української держави 1918-го року, яку визнали на той момент більш як 30-ть країн світу, чи СРСР, який до свого визнання йшов шляхом підкупу, війн і насильств?

Ця ж дискусія триває і донині. Хоча, здавалось би, виникнення незалежної України давно вже мало би розставити тут всі крапки над „і".

Ігор Лубківський, Тернопіль, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)