Админресурс в действия: от Харькова до Измаила

17 просмотров
Понедельник, 02 августа 2010, 09:52
Александр Куриленко
для УП

Про адміністративний ресурс починають розмову перед кожними виборами. Так було завжди. Ще з часів Понтія Пілата.

Не стала виключенням й сучасна Україну - тут також вміють та люблять використовувати адмінресурс, хоч і присягаються на вірність демократії.

А що поробиш, коли на носі місцеві вибори, а регіональній владі, так само як і загальноукраїнській, хочеться й надалі залишатися владою? Втім, це не оригінальна українська традиція - так відбувається усюди. Але не всюди влада йде на такі зухвалі та нахабні вчинки як в Україні.

Для прикладу візьмемо місцеву владу майже двомільйонного Харкова та майже стотисячного Ізмаїлу. І там, і там "за кермом" представники Партії регіонів.

У Харкові місцеві регіонали наробили стільки ґвалту, скільки не змогла б накоїти уся Партія регіонів разом з БЮТ у загальноукраїнському вимірі.

Що для одних - політика, для інших - театральна сцена. Харківські регіонали не лише б'ють всі рекорди з пиляння дерев, а й ладні скласти гідну конкуренцію акторам театру імені Лисенка.

У другому випадку (з Ізмаїлом), менш відомому для широкого загалу, маємо аналогічну публіку, яка, щоправда, має менший театральний хист (дається в знаки відсутність в Ізмаїлі театру), але не меншу нахабність та агресивність.

1 серпня в місті відбулися вибори міського голови, і регіоналам дуже кортіло посадити у мерське крісло свою людину.

Для цього вони, маючу всю повноту влади в місті, провели низку формально законних чи майже законних "заходів впливу" на конкурентів. Приміром, працівники ізмаїльського архітектурного бюро переконливо вимагали зняти деякі борди. Діяльність місцевої ТВК дотепер перевіряє фінансове управління Одеської області, обласна прокуратура та КРУ.

Зарплатні гроші співробітників ТВК та ДВК міське керівництво наказало повернути в бюджет міста. Ба більше, місцеві еменесники з'ясували, що на деяких виборчих дільницях не можна голосувати - там виникла "надзвичайна ситуація". Цікаво, що ще кілька місяців тому ці приміщення були цілком придатними для навчання дітей!

Харків та Ізмаїл - найбільш красномовні і скандальні приклади застосування владою адмінресурсу. Подібне відбувається в кожному українському місті, незалежно від того, хто при владі - регіонали, чи хтось інший.

Звісно, представництвам ПР простіше, адже їхні однопартійці контролюють центральну владу, а тому можна сподіватись на підтримку Києва.

Поки центральна влада шукає шляхів відтягнути в часі здійснення непопулярних реформ, в тому числі, пенсійної, місцеві еліти, з мовчазної згоди центру, намагаються зробити все, аби утримати свої позиції в південно-східних регіонах країни та компенсувати електоральні наслідки підвищення ціни на газ для населення.

Думаю, за це їм простять все.

В цій ситуації доречно аби хтось з керманичів Партії регіонів, керуючись кращими традиціями жанру, написав би розлогу статтю із назвою, на кшталт "Запаморочення від успіхів", де викрив би зухвалі антидемократичні та антисоціальні дії партійного керівництва на місцях.

Нагадаю, що саме під такою назвою колись Йосип Сталін написав статтю, в якій за "перегини на місцях" під час колективізації звинуватив регіональну партійну номенклатуру, в той час як по партійній лінії відсилав секретні накази із зовсім протилежним змістом.

Аналогічна ситуації буде і з майбутніми виборами. Та головне, щоб ціна всіх цих "художеств" влади не була такою ж високою як 80 років тому.

Олександр Куриленко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)