"Шаг вперед, два шага назад"

45 просмотров
Понедельник, 19 декабря 2011, 16:15
Александр Куриленко
для УП

Мені подобаються всі потуги представників громадянського суспільства та журналістів боротись з корупцією, непрозорістю влади та обманом.

Може, мізерним виглядає правда про чиновника в махлюванні при купівлі "звичайних пральних порошків" по ціні найдорожчого бренду, коли поряд влада цілком законно скасовує борги олігархам, повертає обраним ПДВ – але недоплачує пенсії, недобудовує лікарні... Без сумніву, я співчуваю олігархам, яким треба поділитися кешем із політичним дахом, як і дистриб'ютору "звичайних порошків", що мусить віддати відкат.

Утім, така мізерність потрібна. Суспільство може й не подолати системну корупцію, але має хоча б подавати ознаки свого життя.

Опозиція в цьому не допоможе. Хоча, дуже цікаво спостерігати боротьбу за статус альфа-самця, поки Тигрюля в клітці. Яка вам різниця, хто саме займається саморефлексією європейської перспективи України в зимовій самотності Межигір'я, коли то – не ви?

Після Твіттера та Фейсбука не важлива кількість правди – важлива її ефективність. Сьогодні суспільство завжди може знати, але не завжди реагувати. Ми й без вільних ЗМІ знаємо про корупцію, але не реагуємо, якщо не вважати за реакцію пристосуванство.

А реакція на інформацію важливіша за саму інформацію.

Усі в СРСР знали про сталінські репресії, але не всі йшли в бандерівці.

Західні політики переймаються долею Юлі не лише тому, що їм зробили щеплення від тоталітаризму в дитинстві, а тому що їхній виборці теж зацінили месідж Віктора Януковича про незалежність українських судів та неупередженість прокуратури. Може, вони й хотіли б "призабути", але їхньому телебаченню та пресі теж потрібне ріаліті-шоу. Тому у всіх нуднуватих європейських бюрократів є залежності.

А від чого залежати нашому президенту, уряду, силовикам? Мабуть, тільки від юзерленду.

Помаранчева революція нас вчить: як тільки натовп вчетверо більший за особовий склад МВС, міліцейське начальство одразу спішить повідомити – "міліція з народом!" А чому на неї так чудодійно не впливає кількість лайків в Фейсбуці?..

Звісно, електорат у всьому світі – істотка, яка живе від виборів до виборів. Але невже треба кожні 5 років викривати зловживання на тендерах, репресії з боку силових структур, махінації на виборах, аби потім повторити це ще раз?

Олександр Куриленко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)