Головоломка для власти: как сагитировать самых бедных

39 просмотров
Вторник, 03 августа 2010, 09:18
Богдан Кушнир
Львов, для УП

Результати останніх соціологічних опитувань з Львівщини для партії влади виявилися трагічними.

Якби вибори до обласної ради відбулися завтра, Партію регіонів підтримали б 2,8%, "Нашу Україну" - 18%, "Батьківщину" - 13,6 %, ВО "Свобода" - 13,4%, Українську народну партію - 4,7%, "Фронт змін" - 4,0% , Громадянську партію "Пора" - 2,9%, Соціалістичну партію - 1,4%, Єдиний центр - 1,4%. Усіх інших - менше відсотка.

Такі дані оприлюднив Центр з інформаційних проблем територій НАН України. (Опитування проводилось в останні дні липня. Можлива похибка - 2,5 %).

Через три місяці, коли українці після подорожчання газу відчують новий виток підвищення цін, галопуючу інфляцію, коли невдоволення командою Януковича сягне не тільки Галичини, а й Донбасу, результати народного волевиявлення можуть виявитися ще більш несподіваними.

Економічна політика затягування пасків найбільше торкнулася найбідніших. 60% економіки країни, яка перебуває під контролем олігархів, знаходиться в тіні. Багатії й далі мінімізують сплачувані податки.

Малий і середній бізнес продовжують заганяти на обочину, щоб не пленталися в олігархів під ногами.

Президент ще не має вагомої підтримки, аби кинути виклик найбагатшим сім'ям країни й провести кардинальні реформи. Економічний статус-кво, що передбачає низькі податки для багатих й мізерні зарплати для бідних, залишатиметься на роки.

Лише серйозні політичні й економічні потрясіння, загроза виникнення масових бунтів може зробити олігархів більш поступливими. Змусить нарощувати виробництво, платити українцям реальну зарплату і не ховати капітали в офшорах.

Наразі ж владна команда стоїть перед головоломкою: як на місцевих виборах загітувати найбідніших. Найпростіший вихід - видати бажане за дійсне. Приміром, потішити українців новими байками чорного гумору про те, що жити стало веселіше.

У гіршому випадку - перехитрити виборців: виставити "незалежних" кандидатів в мажоритарних округах, які після перемоги голосуватимуть в унісон з партією влади.

Схожий сценарій задовольняє владу й олігархічні клани. Вони замовляють музику й несуть мінімальні затрати.

На заході країні, де в Януковича найменша підтримка, влада з допомогою місцевих олігархів шукає порозуміння з лояльними партіями й регіональною елітою.

Львівська область стала винятком, де губернатор Василь Горбаль не очолив Партію регіонів й обласний виборчий штаб. Причина - низький рівень довіри до нової влади в цілому й до керівника області зокрема.

Губернатор Горбаль занадто перестрахувався - він досі не склав своїх депутатських повноважень.

Заяву про припинення законотворчої діяльності Горбаль відправив не в регламентний комітет, а в секретаріат ВРУ. "Помилку" вчасно не виправили. Тож киянин ще півроку просидить одночасно на губернаторському й депутатському кріслах.

Закон власного збереження - понад усе.

Тільки ЯК людина, яка не знає куди писати заяву про звільнення, керуватиме областю - ось про що думає рядовий галичанин. І дивується з короткозорості команди Януковича: навіщо жертвувати цілим регіоном, зрештою, нехтувати законом, задля комфорту одного регіонала - Василя Горбаля?

Хто така ця людина, яка оточила себе охороною й панічно чогось боїться.

Втім, партія влади на заході ставку робитиме на мажоритарників. В депутати масово підуть чиновники, аби зберегти свої крісла й благополуччя.

Керівники районів, лісів, лікарень, освітніх закладів, підприємств несподівано виявлятимуть бажання прислужитися народові. У них буде все: фінансовий ресурс, підтримка влади й ЗМІ. Треба лише зуміти переконати українців, що чиновники здатні бути незалежними.

Якщо в когось залишилась хоч крихта сумнівів щодо "незалежності" таких депутатів, перегляньте статтю "В Галичині розмножуються хамелеони".

Саме чиновники і бізнесмени у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській облрадах зрадили своїх виборців. А навзаєм нічого не отримали - ані посад, ані вигідних замовлень. У влади доволі своїх, аби роздрібнюватися на чужих.

Перекинчики в кулуарах з гіркотою розповідають як промахнулися, підігравши владі. Втім нова владна команда і дотепер сподівається на депутатське "болото" - а згодом їх знову розведуть "як лохів".

Нового голову обласної ради, скоріше за все, вибиратиме одноосібно найбагатша людина Галичини. У нього необмежений ресурс, аби домовитися з фракціями.

Хто б не став головою Львівської обласної ради - це буде людина лояльна до команди Віктора Януковича. За умови, що спрацює сценарій влади.

Якщо на Львівщині переможуть патріотично налаштовані депутати, Київ отримає в Галичині команду зразка 1990 року, коли до влади прийшов демократичний блок В'ячеслава Чорновола. Ані в Москві, ані в Києві не знайшли управи на нову команду демократів. З Львівщини почалися переміни, які пізніше сколихнули усю країну.

Поза увагою влади й олігархів залишаються кроки малого й середнього бізнесу, представники якого почали об'єднуватися. Вони можуть виступити новою рушійною силою перемін і згуртувати схід та захід, поламавши плани партії влади й олігархів. Їх багато, їх не залякати, і їм набридло панування олігархів.

Люди хочуть реальних змін, а не підстаркуватих функціонерів з вчорашніми схемами та відкатами.

Ілюзія повного контролю над суспільними процесами в країні може виявитися примарною. Відносний спокій після "газового стрибка" нагадує затишшя перед бурею.

Богдан Кушнір, Львів, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)