Что позволено Юпитеру, не позволено быку

92 просмотра
Среда, 15 июня 2011, 14:20
Татьяна Николаенко
УП

"Своїм – усе, чужим – закон". Цей принцип придумали не в Україні, але ним дуже вдало послуговується українська влада.

І пенсійна реформа, яка, можливо, вже цього тижня буде легалізована, стане лише зайвим тому підтвердженням.

Доля таких питань, як підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, збільшення мінімально необхідного страхового стажу для отримання пенсії за віком з 5 до 15 років і нормативного для жінок з 20 до 30 років, а для чоловіків з 25 до 35 років, збільшення вислуги років для військовослужбовців з 20 до 25 років, вже фактично вирішена.

Невирішеним залишається ключове питання – зменшувати чи ні максимальні пенсії "слуг народу"?

Найбільше збереженням максимальних пенсій переймаються депутати від правлячої Партії регіонів. "Запам'ятайте собі цифру – якби всіх депутатів пенсіонерів, які є в залі зараз, позбавили пенсії, то кожен пенсіонер отримав би по 73 копійки", – рахував минулої осені регіонал Ярослав Сухий.

Тепер регіонали цифр не називають, вони апелюють до Конституції. Йдеться про абзац третій статті 22 Основного Закону, що забороняє скасовувати і звужувати права, які вже були надані нормативно-правовими актами певним категоріям громадян.

Таке заповзяте слідування букві Конституції з боку людей, які щодня її порушують (ну от хоча б норму про особисте голосування), видається щонайменше дивним.

А по суті є філігранним блюзнірством на тлі існування проекту № 7562 – "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який вніс прем’єр і який пропонує урізати більшість ЗАКОННИХ соціальних гарантій більшості українцям. Натомість надати право Кабінету Міністрів вирішувати кому, скільки і чого гарантувати.

Так, наприклад, сьогодні закон гарантує працівникам міліції та членам їх сімей 50-процентну знижку при оплаті жилої площі, комунальних послуг та палива. В законопроекті з цього приводу читаємо: "надається знижка" в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів".

Це ж стосується і слідчих прокуратури, і пожежників…

Йдемо далі. Пенсіонерам-дітям війни проект пропонує замінити 30-відсоткову надбавку до пенсії на іншу – яку зможе заплатити Кабмін.

Постраждалі від Чорнобильської катастрофи матимуть право на позачергове безоплатне отримання санаторно-курортних путівок або одержання грошової компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування не на законних підставах як тепер, а в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

До речі, законопроект загубив важливе слово "щорічне" (надання путівок), а також з тексту зникла прив’язка до середньої вартості путівки.

Дотепер держава гарантує щорічне безплатне забезпечення дітей-чорнобильців за місцем роботи одного з батьків путівками на оздоровлення строком до двох місяців. Законопроект скорочує строки відпочинку до 21 або 14 днів, і знову ж прибирає поняття "щорічне".

50-відсоткова надбавка до мінімальної заробітної плати на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986, може стати просто надбавкою, розмір якої визначатиме Кабмін.

Із чинного законодавства може зникнути норма стосовно забезпечення продуктами харчування потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Їм просто надаватимуть грошову компенсацію, встановлену Кабміном.

Так само законопроект "загубив" пункти, де детально розписувалися надбавки за проживання в зонах забруднення. Перелік населених пунктів, жителям яких виплачується щомісячна грошова допомога, документ пропонує затверджувати Кабінету Міністрів.

Студент-чорнобилець може втратити законне право на отримання 100-відсоткової надбавки до стипендії. Натомість – розмір доплати визначатиме уряд.

За законопроектом, в разі смерті інваліда-чорнобильця, його родина більше не може розраховувати на компенсацію в розмірі від 30 до 60 мінімальних зарплат.

Розмір такої компенсації прагне встановлювати Микола Азаров. Ймовірно, за залишковим принципом…

Так само як і чорнобильцям, проект пропонує урізати права інвалідам. Сільські бібліотекарі, медики і фармацевти теж залежатимуть у своїх правах на пільги виключно від доброї волі Кабміну.

На "Заслугах перед Батьківщиною", згідно з законопроектом, вирішено заощаджувати. Жодних безкоштовних відпусток і ніяких проїздів "до місця лікування і назад залізничним транспортом у двомісному купе спальних вагонів швидких і пасажирських поїздів, повітряним або водним транспортом у каютах 1 класу".

І ніяких тобі надбавок у розмірі 200% мінімальної пенсії…

Проект пропонує урізати навіть законну щорічну разову грошову допомогу учасникам бойових дій і ветеранам Великої Вітчизняної у розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком.

Всі ці компенсаційні виплати-пільги за законопроектом залежатимуть від доброї волі Кабміну.

Чи варто сподіватися, що воля Кабміну виявиться більш щедрою, аніж існуючі сьогодні ЗАКОННІ гарантії? Питання риторичне.

До речі, через два десятки років максимальну депутатську пенсію отримає Рінат Ахметов, який ходив на роботу в Раду кілька днів. Буквально. І знову риторичне запитання – чи співмірні заслуги перед країною ветерана і олігарха?

Спостерігаючи за тим, як розгортаються події навколо розгляду депутатами соціально-пенсійних питань, закрадаються підозри – а чи не писали цей злощасний анти пільговий проект для того, щоб потім його "урочисто" відхилити. Аби мати підстави і аргументи відхилити і норму про скасування максимальних пенсій можновладців.

Мовляв, після того, як Рада відмовилася обмежити законні соціальні гарантії народу, депутати мають бути послідовними і не чіпати права його "слуг".

Втім, така гра не в дусі нинішньої влади. Якщо вона пише закони, то і приймає. Незважаючи на те, чи подобається це комусь, чи ні. "Своїм – усе, чужим – закон".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)