Школьные манипуляции от власти

58 просмотров
Среда, 06 июля 2011, 11:13
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

Допоки Табачник в уряді Азарова служить громовідводом, у галузі освіти, точніше, навколо навчальних закладів кояться дивні речі.

В Україні масово закриваються школи без конкретних на те причин. Пардон, з формальною похибкою на нестабільну демографічну ситуацію.

Рапорт Генпрокуратури

Дані, які генпрокуратура поклала на президентський стіл, вражають. Упродовж останніх п'яти років реорганізовано, призупинено діяльність або ліквідовано 1,2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладів. І хоч, як стверджує відомство, скорочення шкільних мереж пов'язано "зі зміною демографічної ситуації", проте окрема діяльність органів місцевої влади свідчить про самовільні рішення.

Далі – розлога, але необхідна цитата зі стрічки новин. Адже це – лише крихти на загальному фоні ситуації з освітніми закладами.

"Начальником відділу освіти Кривоозерської РДА Миколаївської області призупинено діяльність Червонорацької загальноосвітньої школи. Прокурором району зазначений наказ опротестовано. Аналогічні порушення виявили прокурори Донецької, Миколаївської, Одеської, Чернівецької областей та Севастополя.

У ГПУ також інформують, що мають місце випадки незаконного відчуження майна навчальних закладів. Зокрема, колишній голова Шевченківської райдержадміністрації Києва незаконно видав розпорядження про передачу у власність комерційній структурі будівлі вечірньої школи. За цим фактом прокурором столиці порушено кримінальну справу".

"Причепурена" інформація

Я вирішив перевірити, у якому стані знаходяться навчальні заклади Хмельниччини, спрямувавши відповідний запит до облдержадміністрації.

"Повідомляємо, що протягом 2010-2011 років у Хмельницькій області загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів закрито та реорганізовано не було", – з почуттям виконаного обов'язку доповів перший заступник губернатора Вадим Гаврішко, який паралельно обслуговує гуманітарний блок області.

Вадим Дмитрович похвалився, що за рахунок коштів Стабілізаційного фонду торік вдалося завершити реконструкцію навчально-виховного комплексу в селі Шаровечка Хмельницького району, ввести в експлуатацію загальноосвітню середню школу в селі Буртин Полонського району та навчальний корпус ЗОШ № 2 у Городку.

Незрозуміло, звідкіля у високопосадовця краю невичерпний оптимізм.

Складається враження, що пан Гаврішко сплутав роботу держслужбовця з маляром, і дещо підфарбував дійсність.

Адже, за інформацією обласної прокуратури, минулого року в сільській місцевості закрито 10 та призупинено діяльність 23 загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІ ступенів через відсутність контингенту учнів. Тобто Хмельницька ОДА порушила пряму вказівку Азарова, який заборонив закривати школи, доки не вирішено питання з підвезенням дітей до інших навчальних закладів шкільним автобусом і працевлаштуванням учителів шкіл, які закриваються.

"Зрозуміло, що просто так, на чиєсь бажання ми школи не закриваємо",наголосив глава уряду.

І це при тому, що в області діє програма розвитку освіти на 2011-2015 роки, яка передбачає "забезпечення умов рівної доступності для населення області сучасної повноцінної, якісної освіти, що відповідає актуальним і перспективним запитам особистості, суспільства і держави, міжнародним критеріям; створення належних умов для навчання та комфортного перебування дітей у навчальних закладах".

І жодного рядка про закриття шкіл там не зазначено.

А ось у Волочиському районі начальник відділу освіти РДА, перевищуючи службові повноваження, розправився з "непотрібними" закладами. Своїми наказами № 114 від 4 червня 2010 року, № 150 від 8 вересня 2009 року, № 153 від 14 вересня 2009 року – час, коли розпочався новий навчальний рік! – посадовець призупинив діяльність Гайдайківської, Рябіївської, Постолівської, Новоленської, Личівської, Великожеребківської та Новогреблівської загальноосвітніх шкіл.

Водночас, статутами перерахованих навчальних закладів визначено, що їх засновниками є Волочиська районна рада. Тому прийняття рішення про припинення діяльності загальноосвітніх шкіл належить до компетенції цього органу місцевого самоврядування.

Аналогічне вільнодумство допустив начальник відділу освіти Старосинявської райдержадміністрації. У цьому районі була тимчасово призупинена робота Сьомаківської та Яблунівської загальноосвітніх шкіл І ступеня на підставі наказу начальника відділу освіти від 31 грудня 2010 року.

Влада і статистика: кому вірити?

Для партії влади, яка заступила на місце своїх попередників, буде корисно почути й дещо більше дізнатися про закриття навчальних закладів. Бо заздалегідь нав'язується стереотип, що діюча команда губернатора Василя Ядухи не тільки працює краще за інших – вона навіть не допускає промахів у роботі.

За даними Головного управління статистики в області, починаючи з 2001 року, школи поступово зникають з мапи краю. За десять років на Хмельниччині недораховується 173 навчальні заклади. З них 34 – протягом навчального 2010-2011 років. Вони або зупиняли діяльність, або на їхньому місці виникли більш прибутковіші організації.

Тепер про так званий міф погіршення демографічної ситуації.

Дійсно, в Україні питання народжуваності дітей певний період мало місце. Проте, за відомостями статуправління, з 2002 року на Хмельниччині спостерігається зростання народжених дітей. Приріст становить 2618 новонароджених. Звідси випливає, що шкільний "призов" у них мав би відбутися 2008-2009 роках.

Не менш красномовною виглядає ситуація зі станом дошкільних закладів області.

Торік їх нараховувалося 815. Що цікаво, 45 із них не працювали. Водночас пан Гаврішко в інформаційному запиті ратує, що "2010 року з причини відсутності дітей в окремих сільських поселеннях була призупинена робота трьох дошкільних навчальних закладів: у Ярмолинецькому, село Монастирок, Дунаєвецькому, Маків, Чемеровецькому, село Залісся районах".

Яка ж тоді повинна бути послідовність у кроках влади, коли вони в Регіональній програмі економічних реформ у Хмельницькій області на 2010-2014 роки прописали: "збереження мережі позашкільних закладів та перетворення їх у координаційні центри виховної та організаційно-масової роботи в районах"?!

Збагнути важко...

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)