"Антитабачная кампания" вчера, сегодня и завтра

95 просмотров
Четверг, 01 сентября 2011, 13:34
Сергей Грабовский
для УП

І от настав час "Х". Сам Сергій Льовочкін засвідчив, що міністерське крісло під Дмитром Табачником хитається, і дуже сильно. Ба більше: на пряме запитання журналіста, чи буде звільнено Табачинка, Льовочкін відповів: "Поза сумнівом, так".

Щоправда, тональність цієї заяви дехто розцінив як дещо іронічну, але незрозуміло, чого ж стосувалася іронія – чи то запитання, чи то особи журналіста, чи то персони міністра.

Так чи інакше, ймовірність того, що Дмитро Табачник утратить свою посаду, велика, як ніколи.

Та чи даремно його і ще кількох персонажів у виконавчій владі України вважають прямими креатурами Москви? Очевидно, для такої констатації, причому про це ведуть мову не тільки опозиціонери, а й деякі представники правлячого табору, існує певне підґрунтя.

Он і Чаленко вже написав у своєму блозі, ясна річ, не "малорусскімъ нарєчіємъ", а тією мовою, яку він вважає російською – "Ніхто Табачника не звільнить".

Отож цілком імовірно, що навіть після виступу Льовочкіна Табачник залишиться на тій посаді, яку він не повинен у жодному разі обіймати навіть 10 хвилин.

Не повинен ось чому.

Спершу згадаймо всю довготривалу кампанію національно-патріотичних сил проти міністра науки й освіти, а потім ще й молоді та спорту Дмитра Табачника. Які тільки аргументи за час цієї кампанії не чула країна! У своїй більшості це були справедливі і ґрунтовні аргументи. Але...

Третина країни ці аргументи апріорі не сприймала, бо ж Табачник – ворог "западенців", і це головне. Та третина, для якої Сталін-Брежнєв є рідними батьками, яка прагне відновлення СРСР і серед якої має успіх байка про те, що американці ніколи не літали на Місяць, а зняли кадри висадки на нього у голлівудському павільйоні.

І, головне, саме ця третина виборців 2010 року проголосувала у другому турі за Віктора Януковича, посадивши його у президентське крісло.

Отож насправді, а не у віртуалі, зняти з посади Табачника не так просто. Таке відсторонення Дмитра Володимировича означатиме або переорієнтацію Януковича і Ко на інші категорії виборців, або необхідність проведення спеціальної потужної пропагандистсько-роз’яснювальної кампанії для свого електорату.

Або і перше, і друге разом узяте.

Але чи наявні бодай найменші ознаки того, що Віктор Федорович збирається вчинити щось подібне?

А тому навіть найсправедливіші інвективи на адресу Дмитра Табачника, що були висловлені за минулі півтора роки, і навіть ті, з якими погодилися верхи влади, не спрацьовують і навряд чи спрацюють. Тим часом існують не менш вагомі аргументи іншого ґатунку, відмахнутися від яких не зможе й сталініст.

 

Так от, Дмитро Табачник не повинен й 10 хвилин бути членом уряду, бо де ви бачили у сучасному цивілізованому світі міністра освіти, та ще й молоді, та ще й спорту, який постійно палить, і не просто палить, а робить це публічно, який охоче знімається з сигаретою в зубах чи у руці?

Як зауважив ледь не аналог газети "Правда" у нинішній Україні, тобто газета "Сегодня", "министр образования курит регулярно (в принципе, с его фамилией это и неудивительно), но предпочитает очень легкие сорта сигарет". Але чи рятують ситуацію ці "легкі" чи навіть "дуже легкі" сорти?

Ні. Головне – принцип. І картинка, газетна та телевізійна.

Бо що ж виходить? Школяреві розповідають на уроках, присвячених основам безпечної життєдіяльності чи біології людини, які загрози тягне за собою паління і чому здоровий спосіб життя його виключає.

Але ж хіба ці розповіді можуть когось переконати, якщо головний педагог країни, а за сумісництвом і головний спортсмен, демонструє, що все це – лише порожні балачки?

Адже педагогіка – дуже тонка річ, де без особистого прикладу ніякі розмови нічого не важать. А несумісність між сказаним і продемонстрованим, між словом і дією, між офіційно проголошеним і реально вчиненим веде до формування у молоді неприхованого лицемірства.

Образно кажучи, міністр освіти та спорту, який палить цигарки – це щось на кшталт міністра культури, який свої сентенції супроводжує матюками.

Отож не варто дивуватися з того, що українська молодь у своїй більшості так разюче відрізняється від однолітків з Європи та Північної Америки, та й цілого ряду країн Азії в сенсі дотримання, а точніше, недотримання принципів здорового способу життя.

Якщо міністр освіти, молоді та спорту "палить регулярно", як стверджує дружня до нього газета "Сегодня", то чому у підпорядкованих йому структурах тютюнопаління має бути табуйованим?

Звісно, трапляються і в Європі "неправильні" міністри освіти. Он у Фінляндії такий міністр посмів з’явитися прилюдно із сигаретою в руці – і ЗМІ його негайно просто-таки зацькували.

Тому, видається, "антитабачну кампанію" у форматі "нам не потрібен міністр освіти, молоді та спорту з сигаретою в зубах!" охоче підтримали б впливові громадські організації країн Євросоюзу та інших держав.

І така кампанія стала б правильною і з політичного, і з морального боку. Бо ж майбутнє нації – не тільки у збереженні та розвитку мови, культури, традицій, освіти, науки тощо, а й у її фізичному здоров’ї та у мінімізації лицемірства, особливо серед молоді.

... Тільки от проблема: організатори та ідеологи "антитабачної кампанії" у такому форматі самі мусять як мінімум не палити та не лицемірствувати...

Сергій Грабовський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)